استعداد، تمرین، روابط خوب و شانس مربع موفقیت در خوشنویسی امروز

یک هنرمند نقاش معتقد است، جشنواره های هنری با جهت دهی افکار به سمت سلایقی خاص و عدم رقابت صحیح که منجر به پیشرفت می شود، هنرهای گوناگون را به ورطه ای از تکرار و نابودی خلاقیت کشانده اند.

 عظیم فلاح، خوشنویس و از هنرمندان نام آشنا در عرصه نقاشیخط ضمن بیان این مطلب به خبرنگار شبستان گفت:این امر که در اکثر غریب به اتفاق جشنواره های هنری تکرار می شود، زمینه را برای خلق، ظهور و بروز اتفاقات نو، بسته است. خوشنویسی نیز به عنوان هنری که سالیانه با تعداد بسیاری از این گونه جشنواره ها روبروست، از این آفت مبرا نبوده است.

 

وی افزود: در اکثر غریب به اتفاق این جشنواره ها سمت و سوی نگاه داوران به آثاری است که به شیوه قدما ایجاد شده باشد. بدون توجه به این که خوشنویسی هنری زنده است و باید به فراخور زمانه و شرایط به بالندگی برسد. برای مثال می توان بخشی را در هر جشنواره به احیاء خطوط کهن با گرایشات امروز اختصاص داد، نه اینکه کاملاً طبق یک الگوی کهن گرایانه، بدون بررسی پتانسیل ها، ویژگی های خاص این هنر در جامعه امروز، تنها تولید آثاری را رواج دهیم که بسیاری از هنرمندان آن حتی اطلاعات اولیه را نیز در رابطه با پیشینه و جایگاه آن ندارند.

 

این هنرمند تصریح کرد:متاسفانه در امر خوشنویسی امروز، آنچنان کینه ورزی ها و کارشکنی هایی وجود دارد که زمانی برای توجه این مسائل باقی نمی ماند نزاع میان طرفداران شیوههای گوناگون خوشنویسی موضوعی است که دیگر به کینه تبدیل شده است و عجیب است که هیچ کس نیز برای خاتمه این مسئله اقدامی نمی کند.

 

وی در ادامه گفت: در ابتدا برخی از هنرجویان به این قائله دامن می زدند، طرفداران شیوه قدما مرکز کتابت و تعلیم خط ایران را دایر کرده و در کنار انجمن خوشنویسان به نوعی فعالیت های موازی کارانه ای ایجاد شد. اگرچه فعالیت های هنری در هر دو این مراکز در خور و شایسته بوده است اما با تجمیع این فعالیت ها در کنار هم و استفاده از توانایی همدیگر می شود به افق های رفیع تری دست پیدا کرد.

 

فلاح تأکید کرد: در انجمن نیز هر ساله افراد بسیاری به مدرک ممتاز که به نوعی معادل لیسانس هنری است دست می یابند، بی آنکه چیزی بیشتر از تکنیک، از این هنر چند بعدی دریافت کرده باشند. آیا نمی شود در کنار آموزش تکنیکهای هنری چند واحد نظری مبانی هنر نیز به این هنر جویان آموزش داد؟ متاسفانه در فضای این چنینی هنرمندان ما در کنار تکنیک تنها رقابت ناسالم را فرا می گیرند. گویا همه قطبی مخالف هستند که باید یکدیگر را سرکوب کنند.

 

وی با اشاره به پتانسیل های بالای هنر خوشنویسی در جهت بیان متمایزتر و همچنین خلاقیت در اجرا گفت: متاسفانه هیچ کاری از سوی نهادهای مربوطه در شناخت این هنرچند صد ساله  انجام نشده است. به حتم این هنر، حرف ها و ناگفته های فراوانی را در خود جمع کرده است که با هوشمندی و فراست هنرمندان و کارشناسی مسائل مربوطه آن را دریافت خواهیم کرد.


وی افزود: تحلیل تاریخ این هنر به ما نشان می دهد که در هر زمان چه ویژگی خاصی بر این هنر افزوده شده است و یا چه خطوط متنوعی وجود داشته که امروز ، تنها از راه بررسی، تجدید حیات و تلفیق این خطوط با سایر هنرها می توان به صدها شاخه تازه در خوشنویسی دست یافت.

 

این هنرمند افزود: ارتباط هنر خوشنویسی با هنرهای تصویری معاصر، بحث نقاشی خط، بررسی خطوط منسوخ شده همچون محقق، توقیع، ریحان و ... مبحث رایانه و خوشنویسی، احیا هنر کتیبه نگاری به عنوان هنری مرتبط با چندین شاخه دیگر شاخه دیگر از هنر همچون معماری، کاشی کاری، سفالگری، نقاشی و ... پرداخت به قابلیت های خط کوفی و تنوع خطوط کوفی به منظور استفاده در فضاهای شهری امروز، بهره گیری از ویژگی های ممتاز خطوط مختلف کوفی و ... همگی موضوعاتی است که نیازمند آسیب شناسی، بررسی و ایجاد نشست های متخصصانه است. اگر چه در شرایط امروز نمی توان امید داشت که به چنین مسائلی دست پیدا کنیم.

 

وی افزود: هنر امروز نیازمند ورود به زندگی مردم است. هدف گالری ها و نگارخانه های با تعداد رو به رشد خود راهی برای ورود اثر هنری به سبد خرید خانوار است. اگر در هر خانه ایرانی، تنها یک اثر هنری اصیل وجود داشته باشد، همه هنرمندان ما می توانند از هنر خود ارتزاق کنند.

 

فلاح تصریح کرد: در این موضوع خاص جامعه رسالتی فراتر از یک فرد داراست. باید خرید آثار هنری به نیاز اولیه خانواده ها تبدیل شود. رسیدن و تثبیت این مهم بر عهده جامعه است که با برنامه ریزی های خاص خود، فرهنگ و امکان خرید این آثار را برای مردم فراهم کند.

 

این خوشنویس به آفت مهم انحصار طلبی در خصوص فروش آثار هنری در جامعه اشاره کرد و گفت: این موضوع نیز همچون بسیاری از موضوعات دیگر در وادی هنر در انحصار عده ای قرار گرفته است، برخی از افراد به هیچ وجه آثارشان به فروش نمی رود و برخی دیگر بسیار خوب می فروشند. به قول فردی در مربع موفقیت در کنار استعداد و تمرین، دو ضلع دیگر به نام روابط خوب و شانس قرار دارد که به اندازه همان استعداد و موفقیت در رسیدن به مقصد مهم و حیاتی است.

 

پایان پیام/


 

کد خبر 8138

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha