به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، «سامان ترابی زاده» در همایش تجارت ایران و آفریقا در سال 2019 گفت: روند توسعه در آفریقا به گونه ای است که به سمت مصرف گرایی می رود و ایران می تواند با سرمایه گذاری در قاره، بخشی از مصرف گرایی را تامین کند.
معاون فنی سازمان کشتیرانی ایران به حضور جدی چین در آفریقا اشاره کرد و افزود: این کشور از سال 2010 تجارت گسترده ای با آفریقا انجام داده و بازیگر اصلی تجارت در این قاره محسوب می شود. همچین هند نیز در این زمینه فعالیت دارد.
وی بخش عمده صادرات ایران به آفریقا را به صورت کانتینری دانست و اظهار داشت: میزان صادرات ما به شرق آفریقا بیش از بخش های دیگر این قاره است زیرا شرق قاره آفریقا در مبادی ورودی دریایی این قاره قرار دارد و دروازه تجارت آفریقا تلقی می شود که توسعه حمل و نقل ایران در این زمینه می تواند برای ایجاد ارتباط بیشتر تجار و آفریقایی ها کارساز باشد.
ترابی زاده از دو بستر دارالسلام و مومباسا به عنوان نقاط هدف صادرات محصول ایران به آفریقا یاد کرد و گفت: در این دو بندر حجم محصولات مورد تبادل (واردات و صادرات) بسیار بالا است اما ایران حجم کمی از آن را پوشش می دهد که در بند مومباسا مربوط به تانزانیا پنج هزار و 190 کانتینر و در بندر دارالسلام دو هزار و 420 کانتینر از سوی کشتیرانی ایرانی مورد تبادل قرار می گیرد که در مقابل حجم تبادل این بنادر با کشورهای دیگر مانند چین و هند بسیار ناچیز است.
معاون فنی سازمان کشتیرانی ایران در پایان ارایه خدمات کشتیرانی، خدمات حمل و نقل کانتینر، حمل و نقل فله کالاهای عمومی و مشتقات نفتی را از جمله خدماتی معرفی کرد که این سازمان برای صادرات و یا واردات به ایران ارایه می دهد./
نظر شما