موقعیت زمانی انعقاد کنوانسیون جامع رژیم حقوقی دریای خزر مناسب نبود

نایب رئیس فراکسیون امید مجلس گفت: ظرف زمانی که کنوانسیون جامع رژیم حقوقی دریای خزر منعقد شد از اهمیت بسیاری برخوردار است به نظر می رسد این کنوانسیون در شرایطی منعقد شد که موقعیت مناسبی نبود.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از خانه ملت، «عبدالکریم حسین زاده» در نشست علنی نوبت عصر امروز (دوشنبه، 7 مردادماه) مجلس شورای اسلامی، در جریان سوال خود از وزیر امور خارجه، گفت: پیش از ورود به بحث اصلی به شخصه به عنوان وکیل ملت از تمامی زحمات و تلاش های شما که در سیاست های خارجی کشور متحمل شده و در مقابل بسیاری در خارج از کشور ایستادگی کردید کمال تشکر را دارم.

 

نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی افزود: سوال درباره رژیم حقوقی دریای خزر به این مفهوم نیست که ما به فرزندان این سرزمین بدبین هستیم اما این حق را برای خود قائلیم که نسبت به کشورهای پیرامونی با شک و تردید نگاه کنیم.

 

وی اظهار کرد: ما همچون کسانی نیستیم که علیه چهره هایی که هستی و انرژی خود را برای تعالی کشور گذاشته اند نادوستانه گاندوها را می سازنند و تهمت می زنند.

 

این نماینده مردم در مجلس دهم، اضافه کرد: آنچه در حافظه تاریخی ملت ایران وجود دارد به ما این حق را می دهد که نسبت به کشور روسیه بدبینی قطعی داشته باشیم چراکه تمام معاهده ها که در گذشته منعقد شده به ما این اجازه را می دهد تا به کنوانسیون های منعقد شده با این کشور با تردید نگاه کنیم.

 

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی بیان کرد: وقتی به قراردادها می نگرم به چند مسئله فکر می کنم، نخست آنکه کشورهای مقابل به دنبال چه هستند؟ یا چه مخاطره ای را احساس کردند. دوم آنکه چه چیزی مدنظر آن ها است اما در کنوانسیون ها گنجانده نشده که این کشورها به عنوان اهداف در پشت پرده پیگیر آن هستند و آخرین سوال اینکه این قرارداد در چه زمانی منعقد شده است.

 

حسین زاده ادامه داد: آقای ظریف؛ شما فرمودید در حوزه دریایی ما تفاهم کردیم که قدرت نظامی خارجی در دریای خزر حضور پیدا نکند و این موضوع به معنای حضور قدرت نظامی داخلی در پهنه سرزمینی آب های خزر است. تقابل قوای نظامی کشورهای پیرامون دریای خزر به چه سان خواهد بود؟  

 

وی با اشاره به وضعیت استخراج و اکتشاف در دریای خزر، تصریح کرد: کنوانسیون نهایی نشده است اما قزاقستان، ترکمنستان و روسیه همکاری خود را برای برداشت آغاز کرده اند. با توجه به این امر ایران در بهره برداری از خزر عقب خواهد ماند.

 

نایب رئیس فراکسیون امید مجلس با اشاره به میزان ضایعات زیست محیطی، بیان کرد: شیب دریاچه خزر به سمت ایران است و با توجه به برداشت ها و استخراج سایر کشورها، قاعدتا ایران باید تمام هزینه های ضایعات زیست محیطی را پرداخت کند.

 

حسین زاده گفت: اگرچه موضوعات زیست محیطی در کنوانسیون جامع رژیم حقوقی دریای خزر به صورت کلی مطرح شده اما کشورها باید به صورت یکسان برای این ضایعات هزینه و سرمایه گذاری کنند.

 

عضو کمیسیون عمران مجلس ادامه داد: در ایامی که کنوانسیون مذکور منعقد می شد، یک چهره سیاسی روسیه مصاحبه ای داشت مبنی بر اینکه سهم ایران در این مجموعه کمتر از 10 درصد می شود که مسئله مالکیت ایران زیر سوال رفت حال باید پرسید آیا شما در راستای این موضوع سفیر روسیه را احضار کردید یا برای شفاف سازی اذهان عمومی مبنی بر اینکه مالکیت ایران در دریای خزر آسیب نمی بیند چه اقداماتی انجام دادید.

 

وی گفت: اگرچه روسیه در مواقع خاص از ایران حمایت استراتژیک کرده اما تراز تجاری و منافعی نیز برده است، چنین نبوده که هر آنچه سایر کشورها و روسیه در قبال ایران انجام می دهند اثر دوستی باشد اگر کشورهای دیگر منافع خود را در نظر می گیرند ما نیز باید به دنبال منافع خود باشیم.

 

نایب رئیس فراکسیون امید در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: براساس اصل 78 قانون اساسی کمترین تغییرات در خطوط مرزی ایران غیرممکن بوده و باید در مجلس شورای اسلامی به رأی گذاشته شود که این امر به چهار پنجم رأی نمایندگان نیاز دارد.

 

حسین زاده گفت: روشن نبودن برخی موضوعات در کنوانسیون ممکن است در آینده برای ما مسئله ایجاد کند.

 

عضو کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: ظرف زمانی که کنوانسیون جامع رژیم حقوقی دریای خزر منعقد شد از اهمیت بسیاری برخوردار است، برخلاف برخی، من شما را وطن پرست می دانم به نظر می رسد در شرایطی که شما به دنبال انعقاد این کنوانسیون بودید تحت فشار بوده و موقعیت مناسبی برای این کار نبود.

 

حسین زاده با اشاره به اینکه روسیه پیش از این که دوست ما باشد، دوست مردم خود است، بیان کرد: باید مشخص شود در صورتی که این کنوانسیون به تصویب چهار پنجم نمایندگان نرسد شرایط چگونه می شود.

 

نایب رئیس فراکسیون امید مجلس تاکید کرد: باید درباره حق حاکمیت ایران در کنوانسیون جامع رژیم حقوقی دریای خزر ابهام زدایی شود، همه باید بدانند در صورتی که منافع ایران به خطر بیفتد نمایندگان با تمام افرادی که در این زمینه کوتاهی کرده اند برخورد می کنند./

کد خبر 815769

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha