به گزارش خبرنگار شهری خبرگزاری شبستان، «محمد سالاری» در نطق پیش از دستور خود با اشاره به تحریم محمد جواد ظریف از سوی ایالات متحده آمریکا، این اقدام را محکوم کرد و گفت: تصمیم آمریکایی ها تداعی کننده اوج استیصال و درماندگی آنها در مقابل استراتژی دیپلماسی مبتنی بر منطق، عقلانیت، میهن پرستی و خردمندی وزیر امور خارجه کشورمان است.
رییس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران در ادامه با اشاره به اهمیت شهرسازی و حمل و نقل عمومی گفت: ضرورت توجه به حمل و نقل همگانی به دلیل اهمیت آن در کاهش ترافیک و آلودگی هوا از مهمترین اولویت های مدیریت شهری تهران است.
وی تصریح کرد: عدم توفیق در حل ترافیک و آلودگی هوا به عنوان چالش های اصلی تهران ریشه در مبانی نظری و نحوه تدوین، تصویب و اجرای طرح های توسعه شهری شامل طرح های جامع و تفصیلی و طرح های جامع حمل و نقل عمومی است.
سالاری تصریح کرد: در تهیه طرح های توسعه شهری از طرح های جامع حمل و نقل همگانی غفلت کرده ایم.
وی تأکید کرد: شکل گیری محلات شهری در فاصله دسترسی پیاده به ایستگاه های حمل و نقل همگانی با در نظر گرفتن الگوی کاربری مختلف شامل ترکیب فضاهای تجاری، اداری، مسکونی و فضای باز مبتنی بر چهار اصل کلی توسعه فشرده، اختلاف کاربری ها، پیاده مداری و دسترسی به تسهیلات حمل و نقل همگانی را مطرح کرد اما در کشور ما طرح های جامع و تفصیلی توسعه شهری بدون کمترین توجه ای به طرح های جامع حمل و نقل همگانی تهیه، تدوین، تصویب و اجرایی می شوند.
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با بیان اینکه جانمایی خطوط 8، 9، 10 و 11 مترو بدون توجه به طرح های جامع و تفصیلی انجام شده است، خاطرنشان کرد: مطالعات و جانمایی این خطوط که توسط شرکت ایرانی «گنو» و با همکاری شرکت فرانسوی «سیسترا» در حال اتمام و در آستانه ارایه به شورای عالی ترافیک است، بدون توجه به طرح های جامع و تفصیلی انجام شده است.
سالاری با اشاره به بازدید اعضای کمیسیون شهرسازی و معماری و کمیسیون حمل و نقل و ترافیک از خط هفت مترو به همراه رییس شورای شهر گفت: گزارش رییس هیئت مدیره و مدیران متروی تهران بیانگر آن است که هزار و 800 میلیارد تومان در دوره مدیریت شهری گذشته و بیش از هزار و 200 میلیارد تومان در این دوره برای خط هفت هزینه شده و برای پایان پروژه بیش از پنج هزار میلیارد تومان دیگر نیز هزینه لازم است و این بیانگر آن است که بیش از حد قیمت تمام شده هر کیلومتر طول مترو افزایش داده است.
عضو شورای شهر تهران در ادامه گفت: بازنگری طرح تفصیلی و طرح جامع شهر تهران مبتنی بر حمل و نقل همگانی در تعامل مدیریت شهری، شورای عالی شهرسازی و معماری، کمیسیون ماده پنج و شورای عالی ترافیک با محوریت کمیسیون های حمل و نقل ترافیک، شهرسازی و معماری انجام شود.
سالاری خاطرنشان کرد: ایجاد محدودیت برای احداث مجتمع های بزرگ مقیاس چند منظوره از جمله مال ها، مگامال و پاساژهای بزرگ که در دل محلات مسکونی و در فاصله دور از محورهای حمل و نقل همگانی و ریلی و فاقد پیوست های مطالعاتی است، نسبت به تسهیل گری جهت افزایش تراکم مثبت و بارگزاری خدماتی و مختلط مبتنی بر نیاز جامعه شهری و در راستای تامین سرانه های خدماتی در محورها، زون ها و مجتمع های ایستگاهی مترو و فضاهای زیرسطحی مربوطه اقدام شود.
وی خاطرنشان کرد: ایجاد مدیریت یکپارچه، بازنگری به الزام به تامین پارکینگ برای مجتمع های ایستگاهی، اعطای مجوز انعقاد قرارداد پروژه های متعدد سرمایه گذاری به روش های DOT، BOO، BOLT، تصویب طرح تفصیلی منطقه 22 تهران مبتنی بر حمل و نقل همگانی به خصوص ریلی و تصویب و جانمایی خطوط 8، 9، 10 و 11 مترو بر اساس بازنگری طرح جامع و تفصیلی شهر تهران از جمله پیشنهاداتی است که باید برای بهبود کیفیت زندگی در تهران و توسعه حمل و نقل عمومی انجام شود.
نظر شما