به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، نخستین گردهمایی «خبرنگاران ستادی و استانی خبرگزاری شبستان» در آستانه «روز خبرنگار» دوشنبه، 14 مرداد در مجتمع باغ زیبای تهران برگزار شد.
بنابر این گزارش، این گردهمایی با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز شد.
سپس حجت الاسلام والمسلمین دکتر «حبیب رضا ارزانی» طی سخنانی با موضوع «رسانه دین»، اظهار کرد: کاهش چشمگیر رتبه خبرگزاری شبستان در پایگاه «الکسا» تحولات مثبت این رسانه را نشان می دهد، و با برنامه ریزی های انجام شده این رتبه تا پایان امسال به زیر 500 می رسد.
رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور ادامه داد: خبرگزاری شبستان به واسطه تعلق به ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور رسانه ای دینی است، هر چند ممکن است به عنوان چاشنی، اخبار دیگر حوزه ها نیز در آن منعکس شود.
عدم رضایت به وضع موجود، قلم خبرنگار را رشد می دهد
وی با بیان اینکه مخاطب ما خاص است و باید تعریف کنیم که برای چه کسانی چه چیزی را با چه اثری تولید و عرضه می کنیم، گفت: باید از پوسته ظاهری رسانه خارج و وارد عرصه جامعه شد و از نزدیک همه مسائل را درک کرد. خبرنگار نباید به چیزی که هست و انجام می دهد، راضی باشد همین عدم رضایت، قلم او را اثربخش کرده و رشد می دهد.
حجت الاسلام ارزانی تاکید کرد: اینکه بعد از ارتحال امام خمینی(ره)، جهانی در غم فرو رفت به دلیل دامنه و عمق نفوذ و اثرگذاری ایشان بود. رسانه هم برای اثرگذاری باید چنین باشد که نخستین گام در این باره آموزش است، خبرنگار باید مطالبه گر آموزش باشد.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آموزش را عامل اثرگذاری بیشتر قلم خبرنگاران دانست و تاکید کرد: فضای مجازی بسیار اهمیت دارد، امروز از میان هفت میلیارد جمعیت جهان، پنج میلیون نفر کاربر فضای مجازی هستند، از 80 میلیون ایرانی، 47 میلیون نفر از تلفن هوشمند استفاده می کنند این یعنی باید برای آنها برنامه ریزی کرد. زمانی در سیمای ایران صرفا دو شبکه داشتیم و امروزه ده ها شبکه متنوع؛ در فضای خبررسانی هم اینطور است لذا باید محتوا به قدری قوی، ناب و اثرگذار باشد که در نگاه نخست مخاطب را جذب کند. محتوایی که دیده شود و مورد نقد قرار بگیرد، اهمیت دارد.
وی در ادامه ابراز کرد: 25 هزار کانون فرهنگی هنری در مساجد کشور فعال است. 158 هزار و 347 برنامه طی 44 روز گذشته در سامانه بچه های مسجد ثبت شده و امکاناتی همچون 14 هزار کتابخانه فعال در اختیار داریم، چرا از این ظرفیت استفاده نکنیم و چرا مسجدی ها را در حوزه خبررسانی فعال نکنیم. ما از طرح «هر مسجد، یک خبرنگار» فاصله داریم.
کانون های مساجد می توانند کُندی یا نظم نبض فرهنگ دینی را تشخیص دهند
رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور اضافه کرد: به تعبیر رسانه ای ها مردم امروز سیر هستند، لذا باید چیزی تهیه و عرضه شود که در عین این سیری، اشتهای مخاطب را تحریک کند و پای سفره خبری بکشاند. مرکز رصد شما همین 25 هزار کانون فرهنگی هنری مساجد است که می تواند بگوید نبض فرهنگ دینی کُند است یا منظم. اگر رصد صحیح باشد و عامل عطش مردم را بدانیم آنگاه رسانه دینی می تواند پیام دین را به خوبی عرضه کند.
مدیرعامل خبرگزاری شبستان تاکید کرد: امروز دو میلیون و 138 هزار و 297 نفر در کانون های فرهنگی هنری مساجد عضویت دارند، اگر 10 درصد اینها هم فعال باشند، جمع شان می شود 200 هزار نفر که علاقمند به حوزه کاری و تولیدات شما هستند. اگر رتبه خبرگزاری شبستان به زیر 10 برسد نگاه ها به ما فرق می کند و دیگر همه، خود به سراغ ما می آیند نه اینکه ما دنبال شان برویم.
مهمترین وظیفه شبستان تولید محتوای فاخر است
دکتر ارزانی در پایان درباره راهکارهای تحقق رسانه دین به معنای واقعی در خبرگزاری شبستان، خاطرنشان کرد: مهمترین وظیفه شبستان تولید محتوای فاخر است اینکه عِده و عُده افزایش یابد اگرچه ضروری است اما شرط کافی نیست، تولید باید به نوعی باشد که مخاطب عطش داشته باشد و برای رفع عطش سمت ما بیاید. راز توفیق خبرگزاری شبستان در همین است و برای آن به ابزار و متخصص نیاز دارد. وقتی دیده شوید محل رجوع و حمایت هم قرار می گیرید.
متن کامل این سخنان را اینجا بخوانید.
پس از این سخنان، تعدادی از خبرنگاران خبرگزاری شبستان مشکلات و مطالبات خود را مطرح کردند.
خبرنگاری ارتباط مستقیم با حق الناس دارد
این گزارش می افزاید: در ادامه این گردهمایی «لادن حیدری» با بیان اینکه حرفه خبرنگاری حرفه ای جریان ساز است، گفت: تحولات در جریان های سیاسی به گزارش یک خبرنگار انعکاس می یابد و این مهم است که قلم خبرنگار جریان ساز باشد.
معاون توسعه و مدیریت منابع انسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: خبرنگار رابط میان مردم و دولتمردان است و بر اساس تیزبینی و نوع نگاه ویژه به مسائل قلم می زند. بسیاری از تصمیمات بر اساس قلم و گزارش خبرنگار شکل می گیرد. خبرنگار وجدان بیدار ملت است انتظارات مردم را می بیند و گزارش می کند.
وی بیان کرد: همه می دانیم خبرنگار بیش از دیگران در معرض خطر است، چون گاهی گزارش ها و اعلام اتفاقات با منافع اشخاص در تعارض قرار می گیرد، و همین مسئله باعث می شود که بدانیم پایبندی به وجدان و رسالت در خبرنگاری بیش از سایر مشاغل حائز اهمیت است چراکه ارتباط مستقیم با حق الناس دارد.
حیدری ابراز کرد: پرداخت به کلیشه ها و حاشیه ها، حذف واقعیت ها، مدح و ثنای بی رویه اشخاص، تجارت خبر و ... حدود و اصول حرفه ای خبرنگاری را زیر سوال می برد.
وی در پایان با اشاره به جایگاه مهم خبرگزاری شبستان خطرنشان کرد: با توجه به اینکه این رسانه در کنار مجموعه ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور و نیز در بطن و میانه مسائل مذهبی فعالیت می کند، در مقایسه با دیگر رسانه ها، پایبندی بیشتری به اصول دینی دارد.
متن کامل این سخنان را اینجا بخوانید.
برای نفوذ باید نگاه قشری و سطحی تبدیل به نگاه عمقمی و سیستمی شود
همچنین، «سعید سعادتی» نیز در این گردهمایی بیان کرد: امروز رسانه ای موفق است که همکاران آن نگاه سیستمی داشته باشند و این نگاه در آن مجموعه نهادینه شده باشد، بنابر این لازم است که نگاه قشری و سطحی را تبدیل به نگاه عمیق و سیستمی کنیم. زیرا در این صورت موفقیت های ما بیشتر خواهد بود.
معاون فرهنگی هنری ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور ادامه داد: یکی از شاخص های مجموعه ها و رسانه هایی مانند خبرگزاری شبستان که با مردم در ارتباط هستند مسئله نفوذ اجتماعی آنها است؛ اگر نگاه ما بخشی و فردی باشد ضریب نفوذ کم خواهد بود اما نگاه سیستمی زمینه ساز نفوذ بالا در میان اقشار مختلف می شود.
وی با بیان اینکه امروز عرضه از تقاضای رسانه ای بیشتر است، گفت: این مسئله به دلیل آن است که انتخاب ها همانند گذشته به صورت روزانه نیست بلکه انتخاب خبر و رسانه کمتر از ثانیه شده است. وقتی عرضه بیشتر از تقاضا باشد مخاطب قدرت انتخاب بیشتری دارد و رقابت میان رسانه ها برای تصاحب مخاطب سخت تر و شدیدتر است.
سعادتی در پایان بر لزوم توجه خبرنگاران خبرگزاری شبستان به سند تحول ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور تاکید کرد و یادآور شد: امروز می توان بهترین کیفیت را با کمترین زحمت انتخاب کرد در چنین فضایی ما باید ذائقه مخاطبان را بشناسیم.
متن کامل این سخنان را اینجا بخوانید.
بنابر این گزارش، در ادامه این گردهمایی از پوستر طرح «هر مسجد، یک خبرنگار» و اپلیکیشن خبری کاربردی خبرگزاری شبستان با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر «حبیب رضا ارزانی»، رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور و «لادن حیدری»، معاون توسعه و مدیریت نیروی انسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی شد.
تقدیر از خبرنگاران ستادی و استانی پایان بخش این گردهمایی بود.
نظر شما