به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، «محمدعلی موظف رستمی»، محقق و نویسنده در حوزه مسجد به مناسبت روز جهانی مسجد در یادداشتی بر مرجعیت مکانی و جامعیت مسجد در گام دوم انقلاب تاکید کرد.
مشروح این یادداشت به شرح ذیل است:
سيام مردادسال 1348 مسجدالاقصي به دست صهيونيستها به آتش كشيده شد،سال ها بعد و به همين مناسبت به پيشنهاد جمهوری اسلامی ايران و تصويب اعضای سازمان كنفرانس اسلامی درسیامين نشست اين سازمان، اين روز به نام روزجهانی مسجد نامگذاری شد.
درخصوص جامعيت و مرجعيت مكاني مسجد تاكنون سخن بسيار گفته شده است، اكنون اما و در آغاز گام دوم انقلاب و بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری، مهمترین رسالت متوليان و اصحاب مسجدی- ارگانها و نهادهای مربوطه و ذی نفوذ، نخبگان و صاحبنظران حوزه مسجد، پژوهشگران، ائمه جماعات، وعاظ، خطبا و.....تلاش براي ارائه پاسخ هاي درخور و متناسب با نیازهای فرهنگی و دینی جامعه به آحاد مردم به ويژه نسل جوان و نیز اهتمام خاص به توسعه کمی و کیفی برنامههای محتوائی و حمايتی فرهنگي- ديني است؛ تلاش براي محتوائيترشدن و عميقترشدن و نابترشدن آموزهها و دادهها و تجربيات جمع آوری شده در چهل سال گذشته خود نيازمند وجود ملجأ و مرجعي عليالاطلاق است.
ترویج و بسط فرهنگ و معارف ناب اسلامی و آموزههای دینی و نیز سیره و سنت نبوی(ص) و ائمه اطهار(ع) باتوجه به گستردگي و تنوع موضوعات و مفاهیم و نيز برخورداری مساجد از تنوع و تکثر مخاطبان و نمازگزاران اقتضا مينمايد كه به منظور بهرهمندی و استفاده بهینه و مطلوب از فضای معنوی مسجد و نیز تأثیرگذاری عمیقتر بر مخاطبان، یک چارچوب و روند و ديدگاه مطلوب علمي و كارشناسانه در روند اجرای برنامههای معنوی و مناسکی و فرهنگی مورداجرا قرار گيرد، تا در بستر آن هم فعالان حوزه مسجد بتوانند فعالیتها و برنامههای مطلوب تر و تأثيرگذارتر را شکل دهند، برنامههائي كه از ضريب نفوذ قابل قبولي برخوردار باشد و مؤكدا از برنامههای تكراری غيرمؤثر پرهيز شود.
در این راستا بهرهمندي از راهبردها و كارمايههای ویژه مسجد در قالبهای مختلف تبليغي و شيوههاي سنتي و نوين آن، جانمائي صحيح مساجد و روشهاي علمي مربوطه،روشهاي جذب مخاطبان در سنين مختلف، بهره برداري از ظرفيتهاي مختلف سياسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، آموزشی، نظامی و ... منطبق با معيارهای صحيح علمی و تجربه شده و برگرفته از بازخوردهای مناسب همه نيازمند ارائه متن و محتوا و برنامه درست و بديهی است كه پژوهش و محتوای درست خود نيازمند مستندات و مراجع قوی و قابل اعتماد است.
تجربه ساليان متمادي ارتباط با امور مربوط به مسجد نشان ميدهد كه تنها بسنده كردن به احصاء كاركردهاي مساجد و ارائه راهكار برای اين كاركردها بدون وجود پيوستهای تحقيقي و پژوهشي دامنهدار توسط صاحبنظران و پژوهندگان دانشگاه و عدم بهرهگيري از محققان صاحب نام و اجرائي كردن اين پژوهشها د رحوزه مسجد همانند همه حوزههای ديگر آن هم در آستانه ورود به دهه پنجم انقلاب مصداق «آزموده را دوباره آزمودن خطاست» است. اكنون بايد توجه داشته باشيم كه ديگر فرصت آزمون و خطا نيست و در راستاي اقتصادمقاومتي، هر طرح و سند و راهكاری كه ارائه ميشود ميبايست مبتني بر دلايل متقن تحقيق شده و تبيين ضريب نفوذ آن به طور دقيق است.
حيطه مسجد نياز به واكاويهاي جديدتر و امكان سنجيهاي نوينتر دارد، ضمن اينكه در رأس هرم مانيفست مسجد، همواره ميبايست حضور و نشانه راهبری ولی فقيه احساس شود و تفكيك بحث مسجد از حوزه حاكميت ولی فقيه و مفارغت از شعاع تأثيرگذاری جايگاه ولايت فقيه، ابتر و ناقص خواهد بود.
نظر شما