جشنواره‌ایی برای تحقق رویای کودکانه/   مخاطبان بر کرسی قضاوت

این روزها سینما میرزا کوچک رشت با نمایش فیلم‌های جشنواره بین‌المللی فیلم کودک و نوجوان شاهد پیوند کودک و سینما و رونق بخشی به سینمایی است که تولیداتش در این حوزه به اندازه انگشتان یک دست است.

خبرگزاری شبستان- رشت، پروانه سی و دوم جشنواره بین‌المللی فیلم کودک و نوجوان همزمان با ولادت امام موسی کاظم(ع) در رشت به پرواز درآمد و سینما میرزاکوچک رشت میزبان کودکان و نوجوانانی شد که برای دیدن فیلم‌های اکران همزمان این جشنواره، جلوی گیشه سینما به صف ایستادند.

سینما میرزا کوچک با نمایش فیلم‌هایی در مضمون عشق به کودک شاهد پیوند کودک و سینما و رونق بخشی به سینمایی است که تولیداتش در این حوزه به اندازه انگشتان یک دست است.

کودکان گیلانی در این روزها به تماشای 10 فیلمی نشسته‌اند که برایشان در قالب اکران همزمان سی و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم کودک و نوجوان به نمایش در می‌آید. کودکانی که تحقق رویای کودکانه و والدینی که کودکی گم کرده خود را در فیلم‌هایی جستجو می‌کنند که شاید به نوعی روایت بخشی از زندگیشان باشد.

گرچه هنور با سینمای پررونق کودک دهه 60 و 70 فاصله داریم اما برگزاری چنین جشنواره‌هایی در باران اطلاعاتی امروز آشتی کودک با صنعت سینماست.

«سید امیر مصباح» با بیان اینکه سی و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودک و نوجوان از سی و یکم‌ مرداد به مدت پنج روز در گیلان برگزار شد به خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت گفت: ۱۰ فیلم «باغ جادویی آنتون کرینگز» آنتون کرینگز و آرنود بورون، «جزیره گنج» حمیدرضا لوافی، «جوانمردان»علی احمدی، «اینجا خانه من است» خیرالله تقیانی پور، «غرغرو وارد می شود» آندرس کونوریه، «تورنادو» سیدجواد هاشمی، «منطقه پرواز ممنوع» امیر داسارگر، «بیست و سه نفر» مهدی جعفری، «قطار آن شب» حمیدرضا قطبی و «پویانمایی بنیامین» محسن عنایتی نوش‌آبادی در این جشنواره برای کودکان به نمایش در می‌آید.

 

معاون هنری و امور سینمایی فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان با بیان اینکه هر روز دو فیلم برای کودکان و نوجوانان گیلانی اکران شده است افزود: امروز و در آخرین روز این جشنواره دو فیلم « غرغرو وارد می‌شود» به کارگردانی آندرس کونوریه محصول مکزیک و « تورنادو» به کارگردانی سیدجواد هاشمی اکران می‌شوند.

 

وی با اشاره به استقبال از جشنواره فیلم کودک و نوجوان در رشت بیان کرد: برگزاری جشنواره در زمانی نامناسب، تعطیلی مدارس، تخصصی بودن و تکراری بودن برخی فیلم‌ها و عدم برخورداری از فضای شاد و محبوب مورد توجه کودکان از عواملی بود که منجر شد تا شاهد استقبال از این جشنواره به مانند جشنواره فیلم فجر نباشیم.

 

مصباح به کمبود تولید فیلم در حوزه کودک و نوجوان اشاره کرده و خواستار نهادینه‌سازی فرهنگ رفتن به سینما شد و بیان کرد: کم‌توجهی به حوزه سینمای کودک منجر به گرایش کودکان به سینمای غرب و در نتیجه بروز برخی آسیب‌ها شده است.

 

وی با بیان اینکه تماشای فیلم بر پرده سینما تجربه شیرینی برای کودکان است افزود: سینمای کودک دارای تعاریف خاصی است و کسانی که در این حوزه فعالیت می‌کنند عاشق کار در حوزه کودک هستند.

 

معاون هنری و امور سینمایی فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان تصریح کرد: سینمای کودک به نسبت سینمای بزرگسال فاقد بازگشت سرمایه و ارزش اقتصادی است و باید فضای مناسب را جهت ترغیب و تشویق سرمایه‌گذاران و صاحبان صنایع به این حوزه بوجود آورد.

وی با بیان اینکه تجربه ثابت کرده هرگاه فیلمی استاندارد در حوزه کودک تولید شود با استقبال مواجه می‌‌شود افزود: کودکان امروز متفاوت با کودکان دیروز بوده و تحلیل‌گر و دارای اطلاعات عمومی بالا هستند و با دسترسی به سینمای جهان متوجه فاصله سینمای کودک خواهند شد و باید در این زمینه گام‌های محکم‌تری برداشت.

 

چگونگی فروش بلیت‌ها و مدیریت‌های مربوط به فروش در سی و دومین جشنوراه بین‌المللی فیلم کودک و نوجوان بر عهده استان‌های مجری اکران همزمان است و مسئولان هر استان در این بخش شرایط و مقررات را مشخص می‌کنند. مصباح در پاسخ به سوال خبرنگار مبنی بر عدم وجود بلیت مهمان برای این دور از جشنواره افزود: جشنواره مذکور فاقد بلیت مهمان و رایگان بوده چراکه برگزاری چنین جشنواره‌هایی باید با بلیت‌فروشی تامین شده و برای سینما ارزش اقتصادی داشته باشد در غیر اینصورت توجیهی نخواهد داشت.

 

وی قیمت فروش هر بلیت را هشت هزار تومان اعلام و ابرازکرد: شرایط یکسان برای همه کودکان در تماشای فیلم‌های جشنواره ایجاد شده تا ضمن ایجاد انگیزه برای فعالان این حوزه، عدالت اجتماعی نیز بین کودکان برقرار شود.

 

مصباح بیشترین استقبال را از فیلم «منطقه پرواز ممنوع» به کارگردانی امیر داسارگر اعلام و بیان کرد: تاکنون فیلم‌های «بیست و سه نفر» مهدی جعفری و «جوانمردان»علی احمدی، در رده‌های بعدی قرار دارند.

 

آما آنچه که موجب حضور بیشتر کودکان در سالن سینما شده داوری فیلم‌های جشنواره توسط کودکان است. در واقع، جالب‌ترین بخش سی و دومین جشنواره نشستن کودکان و نوجوانان بر مسند دشوار قضاوت فیلم‌هاست تا فیلم‌ها را از دیدگاه کودکانه خود داوری کنند.

 

مصباح با اشاره به تفاوت شکل اجرای جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان در استان‌ها نسبت به سال‌های گذشته، از قضاوت مخاطبان جشنواره خبر داد و بیان کرد: آموزش و پرورش گیلان تیم داوری متشکل از ۲۰ دانش‌آموز دختر و پسر ٩ تا ١٥ سال را که دارای تجربیاتی در عرصه سینما و آشنا به این صنعت هستند، برای جشنواره تشکیل داده است.

وی با بیان اینکه این دانش‌آموزان در دوره کارگاهی انجمن سینمای جوانان شرکت و نحوه داوری را فرا گرفتند افزود: در این دور از جشنواره تنها نمایش‌دهنده آثار نبوده بلکه در داوری نیز تاثیرگذار خواهیم بود.

 

مصباح تصریح کرد: نتیجه داوری دانش‌آموزان به مرکز اصلی جشنواره در اصفهان ارسال شده و در نهایت با جمع‌بندی داوری‌های سراسر استان‌ها، فیلم‌های برگزیده انتخاب می‌شود.

 

در حقیقت برگزاری جشنواره فیلم کودک با نگاهی آسیب‌شناسانه نسبت به ادوار گذشته باید به ترازدهی این صنعت منجر شده و زمینه‌ساز عزم جدی برای فراهم کردن مقدمات تولید و اکران فیلم‌های کودک و نوجوان باشد. فیلم‌های که نیاز امروز جامعه است و باید فیلم‌سازان به ساخت آثاری در این حوزه بیش‌تر توجه کنند چراکه این کودکان هستند که آینده سرزمین ما را رقم می‌زنند.

«مهدیه نژادی» که به همراه کودک ۹ ساله خود برای تماشای فیلم منطقه پرواز ممنوع آمده بود با بیان اینکه نیازمند تولیدات بیشتر در حوزه کودک هستیم افزود: آموزش تصویری نقش مهمی در رشد شخصیت کودکان دارد که در این زمینه صنعت سینما می تواند تاثیری قابل توجه داشته باشد.

 

وی سینمای کودک را ظرفیت خوبی برای پرداختن به موضوعات مختلف دانست و تاکید کرد: نباید نگاه فیلم‌سازان حوزه کودک و نوجوان، صرفا گذران اوقات فراغت و تفریح باشد چراکه ذهن کودکان آماده دریافت پیام و آموزش است و باید از این فرصت به نحو احسن استفاده کرد.

 

این مادر گیلانی با انتقاد از عدم وجود یک سالن سینمای مجهز و مخصوص به کودک در رشت افزود: متاسفانه در رشت سالن‌ مخصوص سینما که کودکان بتوانند با رعایت اصول ایمنی فیلم‌ها و انیمیشن‌های سینمایی خود را تماشا کنند، وجود ندارد.

این مادر رشتی با بیان اینکه قصه‌های فیلم کودک باید جذاب باشد افزود: تا دهه 70 بهترین فیلم‌ها در حوزه کودک ساخته می‌شد و هنوز تاثیرات آموزشی این فیلم‌ها و سریال‌ها چون «خانه مادربزرگه»، «قصه‌های تا به تا»، «کار و اندیشه»، «هادی و هدی»، «شهر موش‌ها»، «گلنار» بر مادران و پدران امروزی وجود دارد اما روند موفقیت‌آمیز آن روزهای سینمای کودک ادامه نیافت و امروز فیلم‌های جذابی برای کودکان ساخته نمی‌شود یا بسیار محدود است.

 

وی با بیان اینکه کودکان امروز بیشتر به سمت فیلم‌های خارجی گرایش دارند تصریح کرد: فیلم کودک باید با زبان کودکانه و با استفاده از شخصیت‌های جذاب و محبوب به دغدغه کودکان بپردازد تا بتواند رسالت آموزشی خود را محقق سازد.

 

با وجود همه تلاش‌ها و اتفاقات مثبت و قابل‌توجهی که در جشنواره فیلم کودک و نوجوان رخ می‌دهد، اما شاهد رویداد فرهنگی گذرایی هستیم که خروجی مشخصی ندارد. تمام فیلم‌ها و تولیداتی که در جشنواره نمایش داده می‌شوند، بعد از اتمام آن کنار گذاشته شده و آرشیو می‌شوند، در حالی که می‌توان با ایجاد سینمای ویژه کودک به جای پخش مقطعی، نمایش دائمی برای کودکان داشت تا رفتن به سینما برای آنان عادت شود.

کد خبر 825198

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha