خبرگزاری شبستان - چهارمحال و بختیاری: بوی اسفند و نذریهایی که از همان شب اول محرم در فضای شهر میپیچد و پیامآور دههای است که ما را بیشتر به سمت شعائر دینی مان نزدیک میکند، از یک هفته مانده به آغاز محرم، کوچه و پسکوچههای شهر پر میشود از جوانانی که با جان و دل به فکر برپا کردن داربستهای تکیههای سید و سالار شهیدان عالم هستند و با چنان شوقی میلههای آهنین را به هم متصل میکنند که انگار برای ساخت ستون باورهای عقیدتیشان به دنبال تکیهگاه میگردند.
این رویداد ماجرای امروز و دیروز و امسال و سال گذشته نیست، سالهای سال است که ایرانیها در دهه اول محرم در غم امام حسین (ع) و ۷۲ تن از یارانش به سوگ مینشینند و از طریق آئینها و مناسکی که در هر منطقه و قومیت تفاوتهایی دارد، سوگواری خود را در غم شهادت امام حسین (ع) به معرض نمایش می گذارند.
اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد استان چهارمحال و بختیاری نیز امسال هم به رسم هر ساله حتی چند روز زودتر با نصب داربست های تکیه و نصب پرده و بیرق سیاه به استقبال ماه محرم رفتند، محرمی که به گفته امام خمینی (ره) اسلام را زنده نگاه داشته است و این روزها به عنوان نمادی از باورهای دینی در جامعه به تبلور می رسد.
گرچه از ماجرای کربلا و رشادت شهدای نینوا و دیو صفتی اشقیاء، سال ها و سده ها می گذرد، اما هر بار که این ماه آغاز می شود، تازه تر از تازه است و به عاشقان اهل بیت (ع) جانی دوباره می دهد.
هرگاه نام حسین (ع) می آید، دل های اهل دل به لرزه می افتد و اشک در چشمانشان حلقه می زند، خوشا به سعادت آنها که زنگار ذنوب، شیشه دل هاشان را کم صفا نساخته است.
مردم چهارمحال و بختیاری نیز به مانند مردم سایر استانهای کشور با شور و حرارت خاصی مراسم و آئین های عزاداری ماه محرم را به جا می آورند.
بیش از ۴۰۰ کانون فرهنگی هنری همزمان با آغاز ماه محرم ویژه برنامه های زیادی در مساجد استان برگزار می کنند.
در محرم امسال بیش از یک هزار و ۷۰۰ هیئت مذهبی، ۱۱۴ گروه تعزیه و بیش از ۵۰۰ مکان برای برای عزاداری های امام حسین (ع) در شهرها و روستاهای چهارمحال و بختیاری به عزاداری و سوگواری سید و سالار شهیدان و یاران باوفای ایشان می پردازند.
غبارروبی مکان های مذهبی، پخت و توزیع نذری، برپایی مجالس روضه خوانی در مساجد، تکایا و همچنین منازل مسکونی، برپایی دسته های سینه زنی و زنجیرزنی و علم گردانی از جمله مراسم های است که اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد در برپایی آن ها نقش موثری دارند.
مردم متدین چهارمحال و بختیاری با هدف زنده نگه داشتن یاد امام حسین (ع) و یاران با وفای ایشان آئین های باشکوهی را در ماه محرم برگزار می کنند.
مردم این استان عقیده خاصی به گرامیداشت حماسه کربلا و حماسه آفرینی های این حادثه بی نظیر تاریخ اسلام و جهان در ایام سال دارند اما در ماه های محرم و صفر این عقیده بروز و ظهور بیشتری دارد.
مراسم های معمول در چهارمحال و بختیاری همانند دیگر نقاط کشور قبل از شروع این ماه با سیاهپوش کردن مساجد، حسینیه ها، بازار و میادین مختلف شهر آغاز می شود و در دهه نخست ماه محرم شب ها مراسم سخنرانی و مرثیه سرایی در نقاط مختلف استان برگزار می شود.
شب های مختلف دهه اول محرم به نام یکی از یاران و فرزندان امام حسین (ع) نامگذاری شده که در این روز و شب مردم به عزاداری این یاران می پردازند و اشعار و مداحی متناسب با نامگذاری این روزها نیز خوانده می شود.
در روز تاسوعا و عاشورا از صبح مراسم عزاداری در شهر برپا است و بیشتر مردم شهر در این مراسم ها شرکت کرده و در ظهر این ۲ روز به طور معمول در نقاط مختلف شهر نذری پخش می کنند.
همزمان با شام شهادت امام حسین (ع) و یاران باوفای ایشان مردم استان ضمن حضور در مراسم های عزاداری بر مصائب فرزندان و اسرای کربلا می گریند و به یاد شام غریبان بازماندگان کاروان امام حسین (ع) شمع روشن می کنند.
برخی مردم نیز در خانه های خود اقدام به برپایی هیئت های عزاداری می کنند. در این خانه ها به ویژه در ۱۰ شب نخست ماه محرم هر شب میزبان عزاداران سید و سالار شهیدان هستند.
اما جدای از مراسم های معمول که در بسیاری از استان ها کشور نیز برگزار می شود، مردم مناطق مختلف استان به سبک و شیوه خاص خود سوگواری ماه محرم را به جا می آورند به نحوی که این آئین ها در فهرست آثار معنوی کشور نیز به ثبت رسیده اند.
مراسم تعزیه حضرت قاسم، چاق چاقو در سامان و سورشجان، خیمه سوزان طاقانک، فرو بردن علم در قدمگاه گرداب بن، آئین گل زنی و حلیم خوران شهر بن از جمله این مراسم ها به شمار می رود.
نظر شما