به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از لارستان، هفتمین شب مراسم سوگواری اباعبدالله الحسین (ع) شب گذشته (جمعه 15 شهریور) با سخنرانی حجتالاسلام «محمد تکبیری»، واعظ لارستانی با موضوع «چگونه حالمان خوب میشود؟» در حسینیه «حاج کاظمی» لار برگزار شد.
حجتالاسلام تکبیری در ادامه سلسله مباحث شبهای گذشته با اشاره به راهکارهای تعدیل لذت گفت: یکی از راهکارهایی که میتوان لذتگرایی را از محوریت زندگی خارج کرد یاد مرگ است، در فرهنگ اسلامى از «ياد مرگ» به عنوان عامل تعديل لذّت ياد شده است؛ کسی که مبتلا به بیماریهای مختلف شده است و در بستر بیماری رنج میکشد، اگر یاد مرگ و سختیهایی که پیشروی اوست بیفتد، درد بیماری را فراموش خواهد کرد.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین وظایفی که والدین در تربیت فرزندان خود دارند این است که آنها را با مسأله بسیار مهمی به نام مرگ آشنا کنند، افزود: جوانان ما اگر بدانند قرار است روزی فرا رسد که باید در آن روز، تمام لذتهای دنیایی را کنار گذاشته و رفت، مطمئناً لذتگرایی را از محوریت زندگی خود خارج خواهند کرد.
این طلبه لارستانی ادامه داد: حضرت اباعبدالله الحسین(ع) در شب عاشورا وقتی خواستند حضرت زینب (س) را آماده بلاهای سنگین و کمرشکن کنند، فرمودند: «وَ اعْلَمُوا أَنَ أَهْلَ الْأَرْضِ يَمُوتُونَ، وَ أَهْلَ السَّمَاءِ لَا يَبْقَوْن...» بیگمان همه اهل زمین میمیرند و آسمانیان نیز نمیمانند... جد و پدر و مادر و برادرم که از من بهتر بودند از دنیا رفتند، یعنی من هم بالاخره باید از دنیا بروم، چه بهتر که در راه خدا کشته شوم.
مرگ و افسردگی
وی با بیان اینکه عدهای با شبههپراکنی و با القاء این تفکر که یاد مرگ و قیامت، انسانها را افسرده کرده و نشاط و شادابی را از جوانهای ما گرفته و حالشان را بد میکنند؛ گفت: در آموزشوپروش و مراکز تربیتی ما یادی از مرگ وجود ندارد، اگر هم بخواهید دانشآموزان را به گلزار شهدا و قبرستان ببرید تا آنها را با مفهومی مثل مرگ آشنا کنید، به شما اشکال میکنند که یاد مرگ حال فرزندان را بد کرده و آنها را دچار افسردگی روحی میکند.
حجتالاسلام تکبیری با بیان اینکه هیچ صفحهای از قرآن نیست که یادی از مرگ در آن نباشد، تصریح کرد: اگر یاد مرگ افسردگی میآورد که خداوند متعال در قرآن کریم نباید در حدود یک هزار و 200 آیه از آیات خود را بدان اختصاص میداد، آیا ما انسان را بیشتر میشناسیم یا خدایی که ما را آفریده است تا اینکه حال خوب پیدا کنیم؛ حرف خدای محیط و علیم را باور کنیم یا حرف کسانی که هنوز در دنیای تجربهگرایی خود ماندهاند و با آزمون و خطا پیش میروند.
دانشمندان و یاد مرگ
وی با اشاره به اینکه یاد مرگ از اموری است که انسانها را به حال خوب میرساند و آنها را از افسردگی و فشارهای روحی و روانی نجات میدهد، بیان کرد: دنیا به این نتیجه رسیده که یکی از راهکارهای بسیار مهمی که برای نشاط و شادابی در زندگی و همچنین برای رسیدن به آرامش و بهبود کیفیت زندگی وجود دارد همین مسأله مرگ و یاد آن در قلوب است؛ وقتی که انسان یاد مرگ میکند میفهمد که قرار است روزی از این دنیا دل کنده و به جهانی دیگر رود، جهانی که توشه آن تقوا و عمل خیر انسان است، چنین فردی در زندگی دنیایی خود کمتر به دنبال شهوات نفسانی خود رفته و در نتیجه مصائب را به راحتی پذیرفته و میداند که دنیا جایی نیست که ما به تمام آرزوها و لذتهای خود برسیم، بلکه گاهی باید لذتهای آنی را کنار گذاشت تا لذتهای اصیل را دریافت کرد.
این سخنران با بیان اینکه نهتنها مرگاندیشی موجب افسردگی نمیشود بلکه راهکاری برای خوب شدن حال انسانها و برونرفتن از پوچی و بیمعنا بودن زندگی است، افزود: یکی از دستورات مهم مذهب ما این است که یاد مرگ را فراموش نکنید، یاد مرگ در انسان ایجاد امید به آینده، موجب اصلاح فرد و جامعه و آرامش و شادابی بیشتر میشود، برخلاف بیاعتقادی به خداوند و روز قیامت که عامل یأس و ناامیدی و پوچی در زندگی است.
ثمره یاد مرگ؛ تحمل سختیها
حجتالاسلام تکبیری با اشاره به آیهای از قرآن كريم درباره واقعيت زندگى انسان در دنيا گفت: (لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ فِي كَبَدٍ به تحقيق، ما انسان را در سختى آفريديم) قرار ما در این دنیا سختی کشیدن است، نه رسیدن به راحتی و آسایش؛ اساساً راحتى براى دنيا آفريده نشده و بديهى است كه طلب كردن آنچه وجود ندارد، مايه رنج و عذاب شده و حال خوب انسان را به هم میزند.
این طلبه لارستانی ادامه داد: یکی از مهمترین چیزهایی که میتواند انسان را به این نوع نگاه برساند این است که پیوسته یاد مرگ را در اندیشههای خود داشته باشد، آن وقت است که میداند دنیا یک گذرگاهی است که برای رسیدن به مقصد باید از برخی خوشایندها دوری کرده تا به حال خوب واقعی رسید.
وی با بیان اینکه از عوامل بسیار مهم در تعدیل و خروج لذتگرایی از محوریت زندگی انسان، مرگباوری و مرگاندیشی است، خاطرنشان کرد: ياد مرگ نهتنها موجب افسردگی و درد و رنج نمیشود، بلکه از اساسیترین عواملی است که انسانها میتوانند در مواقع حساس و بحرانی از آن استفاده کرده و تنیدگیهای روحی و روانی خود را برطرف نمایند.
نظر شما