آفرینش هنری مواجهه آدمی با زیبایی است

حجت‌الاسلام رشاد با بیان اینکه آفرینش هنری مواجهه آدمی با زیبایی است، گفت: با پذیرش این پیش‌فرض آرام‌آرام هنر به علوم رفتاری نزدیک می‌شود که این، حقوق و اخلاق مربوط به خود را به همراه می‌آورد.

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت‌الاسلام علی‌اکبر صادقی‌رشاد در همایش علمی نخستین جشنواره هنرهای معاصر اسلامی به سخنرانی با موضوع "هنر اسلامی" پرداخت.

 

رشاد در ابتدا گفت: برای شناخت هویت معرفتی هنر یا هر چیز دیگر باید مختصات هستی‌شناختی و معرفت‌شناختی آن مقوله را بررسی کنیم، مثلا باید بدانیم که آن مقوله حقیقی یا اعتباری است، نظری یا عملی است، برون‌دینی یا درون‌دینی است، اصیل است یا وارداتی و ... .

 

وی با طرح این پرسش که هنر چه جایگاهی در جغرافیای معرفت دارد، ادامه داد: چون پرسش از جایگاه هنر است به فلسفه هنر وارد می‌شویم و در اینجا می‌توان 17 پرسش فلسفی از هنر مطرح کرد.

 

رشاد در ادامه افزود: در گذشته حکمت را به نظری، عملی و هنر تقسیم‌بندی می‌کردند و هنر را جزء حکمت به حساب می‌آوردند اما بعدها در اندیشه دکارت و کانت با تعریف امانیسمی آنها از علوم، مجموعه‌ای از معرفت‌ها حول محور انسان سامان‌دهی و به نام علوم انسانی نام‌گذاری شد.

 

رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بار دیگر با طرح این پرسش که آیا هنر می‌تواند در زمره علوم انسانی دسته‌بندی شود، افزود: به نظر می‌رسد برای پاسخ به این پرسش باید از متغیرهای دخیل در آن آغاز کنیم، بنابراین می‌توان مشخصه‌های علوم انسانی و هنر را تبیین کرد تا ببینیم هنر در زمره علوم انسانی قرار می‌گیرد یا نه.

 

وی درباره تعریف علوم انسانی گفت: تعاریف گوناگونی از علوم انسانی صورت گرفته که بر اساس آن گستره متنوعی برای این علوم می‌توان در نظر گرفت.

 

رشاد همچنین به مفهوم قریحه هنری اشاره و تأکید کرد: به نظر می‌رسد آفرینش هنری، مواجهه آدمی با زیبایی و هنرورزی یکی از رفتارهای انسانی است که طبیعتا با پذیرش این پیش‌فرض با مواجهه جوانحی و جوارحی انسان با هنر روبرو هستیم که آرام آرام هنر را به علوم رفتاری نزدیک می‌کند و حقوق و اخلاق مربوط به خود را به همراه می‌آورد. 


 پایان پیام/

کد خبر 82980

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha