به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، رادیو معارف در سرزمین وحی گفتگوی صمیمانه ای با دکتر سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مشعر الحرام انجام داده است که به شرح زیر است:
*سلام آقای دکتر
سلام
* در حال انجام چه کاری هستید؟
در حال تهیه سنگ برای رمی جمرات هستیم که انشاءالله امروز انجام بشه؛ یکی از اعمال مهم حج مبارزه با شیطان هست، نمادی از مبارزه با نفس و کار سمبلیکی است و در روحیه افراد قطعاً تاثیرگذار هست، حج صرفاً توحید و طواف به معنای عبادت خاص خودش نیست ابعاد گوناگانی دارد که همین ابعادش، مبارزه با جن و انس هست.
*در انتخاب سنگ ها خیلی وسواس دارید ؟
خوب بالاخره این اندازه هایی که در سال ها در منابع ما نوشتند که خوب است رعایت شود چون یکی از بحث های حج تعبد است اینکه همان دستورهایی که داده شده طبق همون فرامین انسان ها عمل کنند این یک آموزش و یک تمرین برای دیگر مسائل مهم است که مثل یک عملیات نظامی که فرمانده وقتی فرمانی را صادر می کند ولو اینکه این فرمان به ظاهر خیلی مهم نباشد اما وقتی که افراد گوش به فرمان باشند و تبعیت کنند یعنی در جای دیگر در وقت خطر اون تبعیت هم خواهد بود لذا دقت می کنیم که همان طور که در مناسک گفته شده و در روایات داریم اندازه و میزان باشد و این عمل انشاء الله به خوبی انجام بشود.
نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد عدد 7 هست و نقش آن در مناسک حج است طواف ما هفت دور است سعی ما هست بار است و این رمی جمره که انجام می شود برای هر کدام 7 ئسنگ انجام می شود خیلی ها در این باور هستند که این نشانه تداوم و استمرار است وقتی که به عدد 7 می رسید یعنی کسرت یعنی دیگه پایانی ندارد و این انگار همیشه هست ما هفت روز هفته است و ما یک کاری را هفت روز هفته انجام میده یعنی همیشه عمرش این روش را در بر داره و لذا مبارزه با شیطان هم یک مبارزه دائمی و همیشگی است و امروز هم اگر ما به ابعاد سیاسی و اجتماعی حج می پردازیم خود خداوند هم به ما آموزش داده و کسی که این حرکات نمادین رو انجام می دهد قطعاً در زندگی شخصی و اجتماعی اون تاثیر گذار خواهد بود و این بیداری که ما الان در جوامع می بینیم خود این یک رمی شیاطین است یعنی اینکه ما اون ها را طاغوت می دانیم اون ها را پیرو شیطان می دانیم و از اینها تبعیت نمی کنیم از خود امریکا و نظام سلطه اینگونه است یعنی نگاهی که ما داریم بهش اینگونه است لذا خیلی می تونه سازنده باشه.
اگر حجاج به فلسفه و اسرار حج دقت کنن که انشاء الله در منا این فرصت را دارند کار پیچیده ای نیست، شبی که باید اینجا باشن یا روز مثلاً در عرفات یا در مشعر که شب می مونن خیلی اعمال سختی مطرح نشده در دستورات اسلامی همین موندن در اینجا و تامل و فکر کردن خیلی کمک می کنه و اینکه انسان در جمع هست و تنها نیست با جماعت کارها انجام می شود اینها نکات ظریفی است که انشاء الله انسان باید تدبر بیشتری انجام دهد.
*آقای دکتر توی اعمالی که پشت سر گذاشتیم امروز روز آخر است کدام بخشش تاثیر بیشتری داشت و کدام بخش فکر می کنید اثر گذار بوده است؟
همه بخش های حج مفید و سازنده است یعنی یک برنامه کامل است یک دوره است و یک اردوگاه و دانشگاه است برای اینکه انسان ها متحول شوند اما شاید هر کسی در جایی بیشتر تحت تاثیر قرار بگیرد بالاخره آدمها روحیاتشون متفاوت است
من فکر می کنیم همون لحظه اول که بحث احرام هست اگر با درک و فهم و باتوجه باشد خیلی می تونه اثر گزار باشه یعنی انسان فکر کنه که داره به ندای خداوند که از زبان حضرت ابراهیم بیان میشه که: « و أذن فی الناس بالحج یأتوک رجالا” و علی کل ضامر یأتین من کل فج عمیق»( و در میان مردم برای ادای حج بانگ برآور تا زائران پیاده و سوار بر هر شتر لاغری (که از هر راه دوری میآیند) به سوی تو روی آورند»)(حج آیه 27)
این فراخوانی که خداوند از طریق حضرت ابراهیم داده برای همیشه هست برای عصر و زمان خاصی نبوده ما داریم الان لبیک می گیم و این ندا را پاسخ می دیم ما که داریم لبیک می گیم داریم و وارد این حریم می شیم وارد مکه و حرم خانه خدا می شیم با چه کارنامه و با چه پیشینه و سابقه داریم وارد می شیم این خیلی مهم است.
روایات از امام مجتبی(ع) داریم وقتی ایشان می خواستند وضو بگیرند متحول می شدند حال ما حداقل موقع احرام پاسخی را که داریم می دیم پاسخ لا لبیک باشد و خداوند ما را نپذیرد چه حالتی خواهد بود این خودش می تونه سازنده باشد البته همه برنامه مربوط به حج که فرد می آید حلالیت می طلبه رو همین مسئله جزئی شاید دقت بکنید چقدر می تونه سازنده بشود بالاخره اگر حق الناسی در گردن است باید این رو ادا کنیم حقوق مردم هست مسائل مردم هست آبرو هست همه اینها و بعد تنها با لسان نیست که بگیم آقا ما را حلال کن بالاخره یک بخشی انسان حقوق دیگران را ضایع کرده و باید ادا بکند تا فرد واقعاً راضی بشود لذا خیلی می تونه سازنده و مفید باشد.
امیدواریم که حج حدود 100 هزار زائر ایرانی و همینطور عمره حدود 800-900 هزار نفر انجام می شه اینها با معرفت بشود که بتونه در کل کشور تاثیر گذار باشه یعنی هر سال این صد هزار نفر انگار که برگزیدگان مردم هستن نماینده های کل مردم هستند از هر شهر و روستا و کوی و برزن و در بازگشت اگر اینها واقعاً تحولی در آنها گذاشته شده باشد می تونه روی مجموعه خودشون اثر بگذارند این یک حرکت مردمی است یک برنامه ریزی که خداوند انجام داده چنینی کاری هیچ موقع به فکر بشر نمی رسه خودشون طراحی کردن حج جهات سیاسی اجتماعی و فرهنگی داره من اگر از بعد فرهنگی آن بگویم اگر این صد هزار نفر در این سفر ساخته بشن و برگردند می تونن کل کشور را متحول کنن این طور نیست که ما بگیم که فقط دستگاه های فرهنگی باید کار بکنند نه هر فردی خودش به تنهایی مسئول هست و باید بتواند روی خانواده خودش و اطرافیان خودش تاثیر بگذارد.
و به نظر شما باید چه کرد که حج ما به سمت جوان گرایی برود؟ نسبت به سال های قبل حضور جوان ها رو بیشتر مشاهده می کنیم به نظر می رسد سن حج گذاری پایین تر آمده باید چکار کرد که این فضای معنوی در بین جوان های ما بیشتر باشد؟
خوب ما مشکلی که داریم محدودیت اعزام است و همه مردم هم مشتاق هستند چرا که حج برای همه افراد متسطیع واجب است خیلی ها سالهای قبل ثبت نام کردند و الان نوبتشون شده و عده ای از آنها هنوز نوبشان نشده است در حال ثبت نامی نیز برای حج واجب وجود نداره خیلی از جوانها هم علاقمند هستند ولی میسر نیست البته خوب یک سهمیه های وجود داره به عنوان افرادی که می آیند کمک می کنن در سفر عمره هم دست ما بازتر هست و عمره دانشجویی بسیار جالب است هم روی خود دانشجویان اثر می گذاره و هم در معرفی ایران در کشورهای دیگه نقش دارد ما دانشجویان بانشاط و با انگیزه داریم و اهل مطالعه و جستجوگر هستند خوب وقتی سن افراد بالا می رود قدرت یادگیری کم می شود و نمی تواند تاثیر آنچنانی داشته باشند یا ارتباطشون با زائرین کشورهای دشوارتر است اما برای جوانها خیلی از اعمال راحت تر است و هم تاثیر گذاری دارند.
صرفاً ادای تکلیف نیست فرادی قیامت از ما سوال می کنن که مثلا ً نماز خواندی؟ خمس دادی؟ حج به جا آوردی؟ خوب حال این حج انجام دادی چه تاثیری در زندگی فردی و اجتماعی خودت داشت؟ و چه تاثیری در جامعه داشت ؟چون اعمال صرفاً برای آخرت نیست بله اجر برای آخرت است برای اینکه یک حیات طیبه ای داشته باشیم یعنی همین دنیای ما یک زندگی نورانی بشه معنوی بشه لذا وقتی جوان حج انجام می دهد قطعاً آثارش خیلی زیاد است.
امیدواریم که عربستان سعودی بتواند تدابیری بیندیشد که سهمیه ما بیشتر بشه این خواسته های جدی ما بوده و قطعاً اگر ما تعداد بیشتری بتوانیم اعزام کنیم راه هم برای جوان ها باز خواهد شد ما حتی برای عمره دانش آموزی هم سهمیه داریم و نوجوان هستند و اینها زیر 18 سال هستند که کمتر در کشورهای دیگه می تونه باشه با این حال باز نمی تونیم اون انتظاری که داریم صد در صد برآورده کنیم.
* تو لحظات دعا و نیایش چی خواستید و اون لحظه ای که برای اولین بار چشمتون به خانه خدا افتاد؟
ما اگر کمتر از خودمون اجتهاد کنیم بهتره است البته خود خداوند چیزی در دل انسان می اندازد درخواستی می کنه و ما اینقدر دعای مأثوره داریم دعای که از ائمه نقل شده و همه چیز در اونها هست یعنی هر چیزی ما بخواهیم از خداوند در این دعاها وجود داره همین دعای که ما همیشه می خونیم و آیه قرآن است « ربنا آتنا فی الدنیا حسنة وفی الآخرة حسنة وقنا عذاب النار» خوب چه چیزی می خواهد به فکر ما برسه بهتر از این دعا؟ همه چیز در اون هست. ولی خوب اون دعای که خیلی تاکید شده، عاقبت به خیری است اللهم عجل امورنا خیرا... این دعا من فکر می کنم که درش خیر و برکت است و اون سرانجام و پایان کار خیلی مهم که اگر اون درست بشه ما این مسیری که طی می کنیم تا به اون برسیم تا به اون لحظه ای که می خواهیم دنیا را ترک کنیم و عاقبت به خیری برسیم فکر می کنم عاقبت به خیری که از همه چیز مهمتر است از خواسته هایی که برای اطرافیان داریم اینه که برای 40 نفر دعا کنه.
*خانه خدا را که دیدید چه حسی داشتید؟
من سال 65 به خانه خدا آمدم؛ خوب یک کارهای هست که آدم بعضی وقتها فکر می کنه در رویا و خواب است و معمولاً آدم این شیفتگی و علاقه رو داره وقتی که می آید اینجا یک لحظه نمی دونه که آیا در حالت بیداری و یا خواب است چون این یک آرزویی است که همه مسلمون ها علاقه مند هستند آدم لحظه ای مات و مبهوت می شه که چه بکنه فقط همین نگاه به کعبه که خود عبادت است از همین باب است که آدم فکر کنه و بیاندیشد و خواسته هاش رو به تدریج به زبان بیاورد.
* ممنون متشکر، انشاء الله یکی از دعاتون برای کسانی که دلشون می خواد به اینجا بیان باشه
ما که همیشه دعاگوی مردم هستیم و آرزومند و پیگیر هستیم که بالاخره بتونیم سهمیه ها بیشتر کنیم و حتی ما کاری کردیم که از اعضای ستاد کمتر بشوند و صرفه جویی تا بر تعداد زائرین بیافزاییم و داریم مذاکره می کنیم که بتونیم خدمات بهتری به مردم ارائه بدیم درهرحال یکی از دعاهای ما سرافزاری مردم عزیز و رهبری معظم و همه خدمتگزارانی که در خدمت مردم هستند است انشاء الله خداوند بر توفیقاتشون بیافزاد از شما و رسانه ملی که این مراسم با شکوه را بازتاب می دید واقعاً تشکر می کنیم.
پایان پیام/
نظر شما