مرثیه‌خوانی روحانی اهل سنت تاجیک که خبرساز شد

ایشان نورالدین در پاسخ به انتقادات شورای علما از برگزاری مراسم روز عاشورا می‌گوید: ما شیعه نیستیم، بلکه پیروان مذهب شیعه، از جمله برادران ایرانی را برادران اسلامی خود می‌دانیم و به احکام دینی آنها کاری نداریم، این همه به خاطر وحدت صفوف مسلمین است.

به گزارش خبرگزاری شبستانطی روزهای اخیر انتشار ویدئوی یک روحانی اهل سنت تاجیک که مراسم مقتل‌خوانی امام حسین (ع) را برگزار می‌کند در شبکه‌های اجتماعی بازتاب‌های بسیاری داشته است. ایشان نورالدین تورجان‌زاده، در این ویدئو اشعاری در وصف حماسه و شهادت امام حسین (ع) می‌خواند و تاجیک‌هایی که در این مراسم حضور دارند با سوز خاصی گریه و زاری بر اهل بیت (ع) را صورت می‌دهند. این عشق و علاقه به اهل بیت (ع) برای بسیاری از کاربران مورد توجه قرار گرفته و هر یک اظهار نظرهایی را نسبت به آن ابراز کرده‌اند.

 

این ویدئو مربوط به مرثیه‌خوانی آخرین روز جمعه دهه اول محرم سال 2012 (1391) در مسجد جامع محمدیه واقع در شهر وحدت (22 کیلومتری شرق شهر دوشنبه) می‌باشد. حجه‌الاسلام دکتر محسن الویری از اساتید و پژوهشگران برجسته حوزه و دانشگاه به همراه دکتر محمدحسین امیر اردوش، رایزن سابق فرهنگی کشورمان در این مراسم حضور یافته و ویدئوی مربوطه نیز توسط دکتر الویری منتشر شده است. دکتر الویری در ادامه این پست‌ها می‌نویسد:

 

در حال حاضر نه فقط مقتل‌خوانی که حتی اقامه نماز جمعه تورجان‌زاده در این مسجد ممنوع اعلام شده است. در آن سال‌ها هم علت این که مقتل‌خوانی در روز عاشورا برگزار نمی‌شد، ممنوعیت هر نوع مراسم غیر از نماز جمعه بود و آقای تورجان‌زاده هم به ناچار در نزدیک‌ترین جمعه به عاشورا و پیش از خواندن خطبه‌های نماز به مقتل‌خوانی یا مرثیه‌خوانی می‌پرداختند.

 

وی در ادامه می‌افزاید: این مراسم و احساس پاک کسی که مقتل می‌خواند و مردمانی پاک‌سرشت که با شنیدن آن اشک می‌ریزند، نمونه‌ای دیگر از محبت بی‌منتها به سیدالشهدا در دل همه حق‌باوران است.

 

امید که قدر بدانیم و هوشیاری و درایت لازم برای ارج نهادن به آن و شکرگزاری برای آن را داشته باشیم. اشعاری که از سوی آقای تورجان‌زاده خوانده می‌شود برگرفته از دیوان مولوی جنونی با نام اصلی سیدقلندر بن شاه صاحب است. وی در سال 1216 ق. /1800 م. در قریه پوشنگ در ولایت قندهار افغانستان زاده شد در سال 1295 ق. / 1877 م. در روستای راحتی تاجیکستان از دنیا رفت و همان جا به خاک سپرده شد.

 

ایشان نورالدین‌جان تورجانزاده کیست؟

 

نورالدین تورجانزاده که در تاجیکستان به «ایشان نورالدین‌جان» معروف است، فرزند ارشد یکی از روحانیون برجسته تاجیک «ایشان تورجان» است که در تاریخ 20 مارس 1953 (وی هم‌اکنون 66 سال سن دارد) در روستای ترک‌آباد (که اکنون وحدت‌آباد نامیده می‌شود) به دنیا آمده است. به گزارش سامانه اخبار، ایشان نورالدین‌جان ابتدا در نزد پدربزرگش داملا عبدالصمد رامیتی قرآن را حفظ کرد و سپس نزد داملا میرزا طاهر رامیتی به آموزش فقه مشغول شد.

 

ایشان نورالدین جان در دوران جنگ داخلی تاجیکستان از 1992 تا 1998 در قزاقستان زندگی می‌کرد و بعد از امضای سازشنامه صلح به تاجیکستان بازگشت.

 

وی پس از بازگشت به کشور، امامت مسجد جامع محمدیه، که خانواده‌ تورجانزاده‌ها در زادگاهشان بنیان کرده بودند را بر عهده گرفت و این مسجد تا زمان بسته شدنش در سال 2012 شلوغ‌ترین مراسمات مذهبی، به ویژه نماز را در تاجیکستان برگزار می‌کرد. در آن زمان روزهای جمعه هزاران نفر از سراسر تاجیکستان برای ادای نماز جمعه و شنیدن خطبه‌ها و سخنرانی‌های ایشان نورالدین‌جان و برادر کوچکترش ایشان محمودجان، به مسجد محمودیه می‌آمدند. ایشان نورالدین همچنین پس از درگذشت پدرش، ایشان تورجان، به عنوان پیرِ یکی از طریقت‌های تصوف (نقشبندیه) انتخاب شد و رهبری مریدان خانواده‌اش را بر عهده گرفت.

 

برادر کوچک‌ترین ایشان نورالدین، حاج اکبر تورجانزاده یکی از دیگر چهره‌های سرشناس مذهبی و سیاسی تاجیکستان است. حاج اکبر در سال 1988، زمانی که تنها 34 سال داشت به رهبری اداره مسلمانان تاجیکستان منصوب می‌شود. این اداره در آن دوران به نام «قاضیات» معروف بود وتورجانزاده را به این دلیل قاضی مسلمانان تاجیکستان می‌نامند. پس از امضای سازشنامه صلح، حاج اکبر تورجانزاده که یکی از چهره‌های سرشناس مخالفین محسوب می‌شد، به عنوان معاون نخست‌وزیر در امور روابط با کشورهای مشترک المنافع منصوب شد.

 

بسته شدن مسجد جامع محمدیه به بهانه برگزاری مراسم روز عاشورا

 

سال 2012 اما مسجد جامع محمدیه به بهانه برگزاری مراسم روز عاشورا با حکم دادگاه تاجیکستان بسته شد. تلاش تورجانزاده‌ها برای مقاومت و حفظ این مسجد که در میان تاجیک‌ها به مسجد «5 وقته» معروف شده بود نیز نتیجه نداد. در نتیجه ایشان نورالدین و دیگر اعضای خانواده معروف تورجانزاده همگی از منبر در این مسجد محروم شدند.

 

تورجانزاده‌ها پس از محرومیت از منبرهای مسجد سنتی زادگاهشان در اینترنت پایگاهی را برای حفظ ارتباط با پیروان خود طراحی کردند که به سامانه «تورجان» معروف شد. ولی هنوز 3 سال از آغاز به کار این سامانه نگذشته بود که دولت تاجیکستان این سامانه را نیز مسدود کرد تا ارتباط تورجانزاده‌ها با مردم را به حداقل برساند.

 

از آن به بعد نیز ایشان نورالدین جان در محدودیت‌های سیاسی و اجتماعی شدیدی قرار گرفته است و اجازه برقراری ارتباطات و تعاملات مذهبی سابق با مردم را ندارد. در آخرین چالشی که در سال گذشته پیرامون ایشان نورالدین مطرح شد، مربوط به خبر درگذشت مادر عروس حاج اکبر، برادر کوچکتر ایشان نورالدین بود. در این زمان نمایندگان دولت تاجیکستان با حضور در مراسم گفته بودند که هیچ کدام از برادران تورجانزاده حق اقامه نماز میت برای مرحومه را ندارند و شخصی غیر از آن‌ها باید امامت نماز را بر عهده بگیرد.

 

ما شیعه نیستیم، بلکه شیعیان را برادر خود می‌دانیم

 

در سال 2012 و در پی بسته شدن مسجد جامع محمدیه توسط دولت تاجیکستان، ایشان نورالدین در پاسخ به بیانیه «شورای علمای مرکز اسلامی تاجیکستان» پاسخ داده و از طرفداران و پیروانش خواسته بود که وارد دسیسه‌های احتمالی نشوند. وی در این زمینه گفته بود بیانیه شورای علما که خانواده تورجانزاده‌ را به شیعه‌گری متهم کرده بود، شامل اتهاماتی بی‌اساس است. این بیانیه بعد از برگزاری مراسم روز عاشورا در مسجد جامع محمدیه منتشر شده بود. ایشان نورالدین در پاسخ خود نسبت به این بیانیه گفته بود:

 

پیروان مذهب شیعه، از جمله برادران ایرانی را برادران اسلامی خود می دانیم و به احکام مذهبی آن‌ها کاری نداریم و این همه به خاطر وحدت صفوف مسلمین است.

 

وی اظهار امیدواری کرده بود که رئیس‌جمهور تاجیکستان این مساله را بررسی کرده و «موی را از خمیر جدا می‌کند». شورای علمای مرکز اسلامی تاجیکستان پیش‌تر به دلیل برگزاری مراسم روز عاشورا از خانواده تورجانزاده انتقاد کرده بود و آن‌ها رابه  تفرقه‌اندازی، ایجاد فتنه و تغییر مذهب متهم کرده بود.

 

منبع: خبرگزاری تسنیم

کد خبر 831679

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha