به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رفسنجان، مهندس حسین رضایی امروز( 24 شهریور) در نشستی با خبرنگاران بیان کرد: امسال پیش بینی شده 220 هزار تن محصول از باغات پسته در کشور برداشت شود و در استان کرمان و رفسنجان پیش بینی شده بود به ترتیب 126 هزار و 28 هزار تن محصول برداشت شود اما به خاطر گرما در تیر و مرداد وضعیت پوکی بالا رفت.
رییس جهاد کشاورزی رفسنجان افزود: در رفسنجان میانگین بین 20 تا 55 درصد پوکی محصول را امسال شاهد خواهیم بود و باغاتی که کم آب بودند درصد پوکی محصول در آنها بیشتر است و به طور میانگین می توان گفت 30 درصد محصول پسته رفسنجان امسال پوک شده است.
وی ادامه داد: در رفسنجان قرار بود 28 هزار تن محصول برداشت کنیم که با این درصد پوکی، محصول امسال 24 هزار تن پسته از بیش از 80 هزار هکتار باغ در این شهرستان برداشت خواهد شد.
رضایی تصریح کرد: معمولاً رقم فندقی و اکبری کمترین خسارت و ارقام احمدآقایی و کله قوچی بیشترین خسارت را می بینند و امسال تقریبا" در دنیا 350 هزار تن پسته وارد بازارهای دنیا می شود در حالیکه در بهترین سال ها 650 هزار تن محصول پسته در دنیا تولید می شود؛ رفسنجان سال گذشته بدترین سال را داشت اما امسال 4 برابر سال گذشته تولید محصول پسته در رفسنجان داریم و از باغات این شهرستان هشت تا ۱۰ درصد محصول به صورت مغز سبز در تیرماه برداشت شد.
وی خاطرنشان کرد: امسال 10 درصد پسته به مصرف داخلی می رسد و در مجموع هرساله 20 هزار تن پسته تر خوری و تازه خوری در کشور داریم، سال گذشته تقریبا 50 درصد از تولید پسته کشور صادر شد و صادرکنندگان با مشکلات ارزی، به خاطر ارز نیمایی و تحریم های آمریکا در این راستا، رغبتی برای صادرات نداشتند و سال گذشته از 87 هزار تنی که محصول پسته در کشور تولید شد 43 هزار تن پسته از کشور صادر شد.
رضایی تصریح کرد: قبلاً بازار اصلی ما اروپا بود که در سال های قبل هر ساله 90 درصد پسته ایران را در آنجا عرضه می کردیم اما متأسفانه این بازار در حال حاضر سالی 8 الی 9 هزار تن را از ایران دارند؛ برای کشورمان عمده بازار پسته چین است و بازارهای جدیدی نیز از جمله کشورهای عربی، اروپا، آمریکای جنوبی و آفریقا هم به بازار پسته ایران اضافه شده است.
وی گفت: در حال حاضر عمده بازار ما چین است آنها عید بزرگی دارند و در این عید آجیل مصرفی زیادی تهیه می کنند اما متاسفانه 15 روز برداشت پسته ایران به تعویق افتاد و امیدواریم بازار چین را از دست ندهیم، امروز اگر بخواهیم پسته را به چین بفرستیم 2 هفته طول می کشد؛ الان مسائل اقلیمی و تغییرات دمایی و نوسانات و گرمای شدید موجب ریزش برگ و محصول شد و قبلا" این مسائل نبود و به موقع محصول به بازارهای خارجی می رفت لذا تولیدمان همین است و برای اینکه از رقیب عقب نیفتیم باید تولید سیستم های نوین را اجرایی کنیم تا محصول افزایش یابد و مصرف آب هم بهینه می شود.
رضایی آبیاری نوین را یکی از روش های افزایش راندمان تولید پسته عنوان و بیان کرد: در رفسنجان ۲۰۰ هکتار زیرپوشش آبیاری زیرسطحی و ۱۱ هزار و ۸۰۰ هکتار هم به آبیاری قطره ای و تحت فشار مجهز شده است و در این راستا تسهیلات بلاعوض دولتی هم به متقاضیان واگذار می شود.
وی افزود: همچنین تغذیه سالم و مبارزه با آفات از دیگر روش های افزایش محصول به شمار می رود و در حال حاضر به هر هکتار باغ برای تجهیز آبیاری زیرسطحی 13 میلیون تومان تسهیلات بلاعوض ارائه می شود.
این مسئول بیان کرد: رفسنجان قطب تولید پسته در جهان است و سال آینده 60 هزار تن پسته در این شهرستان برداشت خواهیم کرد و رتبه برتر کشور را به دست خواهیم آورد.
وی ادامه داد: در تولید پسته چالش های زیادی داریم، در تیر ماه دمای 40 درجه داشتیم که خیلی خسارت داد؛ امسال در منطقه شاید 5 کیلوگرم در هکتار پسته خشک داشته باشیم در جاهایی که آبیاری نوین انجام شده محصول بیشتر است اولین قدم مدیریت صحیح آب و قدم بعدی نیز برای افزایش راندمان محصول مدیریت تغذیه است.
رضایی خاطرنشان کرد: در بحث صادرات پسته هم تقریبا" صادرکننده ای نداریم که گرفتار نوسانات ناشی از تغییرات ارزی نشده باشد برخی کل سرمایه زندگی خود را ممکن است در یک بار صادرات از دست بدهند لذا قابل پیش بینی نیست که تکلیف ارز چه می شود و همه دچار تردید شده اند و به دلیل نوسانات ارزی ریسک نمی کنند.
وی خاطرنشان کرد: دولت باید تسهیلات بانکی با سود پایین را برای ایجاد نقدینگی صادرات پسته به متقاضیان تزریق کند؛ امسال صادرکنندگان نزدیک 2 میلیارد دلار نقدینگی نیاز دارند تا صادرات پسته را انجام دهند این نگرانی است که صادرکننده با سود کم و با ریسک بالا در حال صادرات پسته باشد و باید تدابیری در این مورد انجام شود.
وی بیان کرد: نگرانی دیگری که داریم تکلیف صادرکننده هنوز مشخص نشده و برگشت ارز حاصل از صادرات پسته پارسال مشخص نشد و گفتند 50 درصد برگشت ارز به صورت نیمایی باشد و امسال قرار شد بحث صادرات پسته را صادرات در مقابل واردات کالا باشد لذا دولت باید دستورالعملی هدفمند برای حمایت از صادرکننده بدهد.
رضایی گفت: پسته محصول کشاورزی است که شامل پرداخت زکات نمی شود اما کشاورزان می توانند به صورت زکات مستحبی بخشی از درآمد محصول را به فقرا و نیازمندان بدهند، توصیه می شود به نیازمندانی که موقع برداشت پسته به محل ها و مکان های فرآوری پسته مراجعه می کنند صاحبان محصول به جای محصول وجه نقد را به آنها بدهند چون محصول هنوز خشک نیست و امکان آلودگی دارد.
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان خاطرنشان کرد: پسته نیاز سرمایی دارد که امیدواریم این نیاز به خوبی تأمین شود و توصیه به کشاورز داریم که پس از برداشت، باغ خود را محلول پاشی کنند و کود ازته برای تقویت درختان بپاشند.
وی خاطرنشان کرد: هر هکتار باغ پسته ۱۵ میلیون تومان هزینه رسیدگی و ساماندهی در بر دارد که با هزینه های آب و سایر آبیاری هر هکتار بین 47 تا 49 میلیون تومان هزینه در بر دارد.
*** صدور مجوز برای ایجاد 140 هزار متر مربع گلخانه در شهرستان رفسنجان
رضایی در بحث دریافت مجوز راه اندازی گلخانه گفت: 82 هزار مترمربع مجوز گلخانه در کشکوئیه، 25 هزار مترمربع در کبوترخان و 33 هزار مترمربع در رفسنجان صادر شده است که با این اوصاف سطح زیر کشت گلخانه ای امسال دو برابر می شود.
وی به کاشت و تولید زعفران اشاره کرد و افزود: سطح زیر کشت زعفران در شهرستان رفسنجان به 35 هکتار افزایش یافته است و در کشت گل محمدی هم پیشرفت صورت گرفته است، اما با اوضاع کم آبی و شوری آب، محصولی به صرفه تر از پسته نیست و در کنار حفظ کشاورزی باید به سمت دامداری، پرورش شتر و دام سنگین رفت.
نظر شما