خبرگزاری شبستان _ گروه سیاسی _ فرزانه تهجا: آموزش یکی از مهمترین ابعاد تربیتی در اسلام عنوان شده است تا جایی که بسیاری از فرایض و حتی خصوصیات و ویژگیهای فردی و اجتماعی پسندیده در افراد را می توان در قالب آموزش و تربیت دینی گنجانید و در این میان مساجد پس از خانواده می توانند حتی قبل از مدرسه به عنوان یکی از مهمترین و امن ترین اماکن تربیتی در جامعه اسلامی محسوب شوند که با ارائه آموزش های معتبر توسط کارشناسان دینی و اجتماعی نقش بسیار مهمی را در تربیت دینی و اجتماعی افراد در جامعه اسلامی ایفا می کنند که در همین رابطه گفتگویی با «حجت الاسلام بابک محضری»، معاون تربیت و آموزش اداره عقیدتی سیاسی ستاد ارتش به شرح زیر تقدیم حضورتان می شود:
ارزیابی شما از ظرفیت مساجد در موضوع آموزش چگونه است؟
با توجه به نگاه اعتقادی و آیه قرآنی «یعمر مساجد الله....» و با نگاه به تاریخ اسلام در مورد ظرفیت مساجد می بینیم که اولین مأمن و جایگاه حکومت اسلامی توسط پیامبر اکرم (ص) در مساجد پایه گذاری شد و بسیاری از آموزشها، روش های حکومت داری و منصب های دیوانی از مساجد در صدر اسلام آغاز شده است.
در حقیقت فرهنگ آموزش در مساجد یک فرهنگ جدیدی نیست که اکنون ما بخواهیم مساجد را در این موضوع معرفی کنیم.
مسجد با توجه به ریشه و واژه سجده و سجود که عالی ترین مقام بنده در برابر خداست نه تنها آموزه های اسلامی و دینی در مسجد پایه گذاری می شود بلکه روح آموزشهای ما به سمت تربیت و نگاه آموزشی سوق داده می شود یعنی مقام ربوبیت و توجه به حقیقت و جایگاهی که آموزش و تربیت در اسلام دارد بر مبنای اهداف تربیت انسانی در مسجد دیده شده است.
مسجد در بیانات ائمه معصومین (علیهم السلام) و بزرگان انقلاب چگونه دیده شده است؟
دقیقا در بیانات ائمه معصومین (علیهم السلام)، حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری، مسجد به عنوان کانون تربیت و آموزش معرفی می شود در حقیقت مساجد می توانند ظرفیت انسجام و وحدتی را ایجاد کنند که در سایه تعلیم آموزه ها شاهد ایجاد پایگاه بسیج مردمی نیز در این مراکز هستیم.
در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، بنیان و مأمن بسیج در مسجد است و در هر مسجدی با تشکلی به نام بسیج مواجه هستیم. در این مراکز شاهد آموزش بسیاری از آموزه ها و مباحث اخلاقی و پایه ریزی بسیاری از آموزشها در سطح جامعه هستیم.
نظام نامه کلی مساجد و شیوه نامه مساجد نیز در دستگاه های مسئولی همچون مرکز رسیدگی به امور مساجد و سایر نهادهای مسئول در این نهاد دیده شده است.
ارزیابی شما از نگاه ارتش به مساجد چگونه است؟
در ارتش جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک ارتش مکتبی توجه به مساجد آنقدر مورد تاکید قرار دارد که اگر آماری از مساجد یگان های ارتش ملاحظه کنیم در مقایسه با قبل از انقلاب اسلامی شاهد توسعه و پایه گذاری مساجد زیادی در سطح ارتش هستیم و برنامه های گسترده فرهنگی همچون طرح های مصباح نیز توجه جدی به مساجد ارتش داشته است به طوری که در این طرح های فرهنگی برنامه های زیادی برای کارکنان پایور و خانواده ها و فرزندان کارکنان سرافراز ارتش برنامه ریزی و تدارک دیده شده که کانون تمام این برنامه ها مساجد هستند و خود این امر نشان دهنده ظرفیت عظیم مساجد در راه تعلیم، تربیت و برنامه ریزی در این اماکن مذهبی و دینی است.
برنامه های آموزشی در مساجد بر چه مبنایی ارایه می شود؟
آموزش های دینی و قرآنی و سایر آموزش های مورد نیاز برای سطوح مختلف کارکنان پایور و وظیفه در سطح یکان های ارتش در مساجد با برنامه ریزی های گسترده سازمان عقیدتی سیاسی ارتش و با همکاری و همدلی سامانه فرماندهی و حفاظت و اطلاعات ارتش بر اساس برنامه های سالیانه مصوب و طرح های مختلف فرهنگی و سیاسی از جمله طرح های فرهنگی مصباح با وحدت و انسجام در یکان ها ارائه و اجرا می شود.
برنامه های آموزشی در مساجد از دو کانال رویکرد آموزه های فرهنگی و کانال آموزه های تربیتی و آموزشی با برگزای جلسات پرسش و پاسخ و کلاسهای ویژه و دعوت از سخنرانان و کارشناسان مرتبط در موضوعات مختلف مانند مسایل تربیتی، احکام و آموزش های دینی و قرآنی، کلاس های بصیرت دینی و سیاسی، آموزش ها و مسایل مورد نیاز کارکنان و خانواده ها از قبیل طب سنتی و امور بهداشتی و .... نیز در مساجد ارائه می شود.
برنامه های ارتش در مساجد با چه عناوینی ارایه می شود؟
عناوین و برنامه های که زیاد و متفاوت هستند. از جمله طرح ابتکاری حلقه های محبت و معرفت ویژه کارکنان وظیفه یکان ها از جمله طرح ها و برنامه هایی است که با محوریت مساجد در ارتش جمهوری اسلامی ایران برگزار می شود. این طرح در سطح یگان های ارتش با ابتکار اداره عقیدتی سیاسی ستاد ارتش از سال گذشته برگزار شده.در این طرح روحانیون با حضور در مساجد و گفتگوی چهره به چهره با سربازان، مباحث اعتقادی، اخلاقی و مسایل مورد نیاز این عزیزان را مطرح می کنند و به سوالات آنان پاسخ می گویند.
ظرفیت مساجد در حیطه امور آموزشی یک ظرفیت بنیانی و اساسی است که در ارتش جمهوری اسلامی ایران به خوبی از این ظرفیت استفاده می کنیم.
ارزیابی شما از ظرفیت مساجد در سطح جامعه چگونه است؟
باید بتوانیم برنامه های فرهنگی را به گونه ای برنامه ریزی کنیم که با محوریت مساجد برگزار شود به عنوان مثال برنامه های عزاداری در ماه محرم می تواند با محوریت مساجد در محلات و شهرهای مختلف برگزار شود تا جایی که ایه «انما یعمر مساجد الله....» را تحت الشعاع قرار بدهد و در نهایت مساجد ما تقویت شوند. ولی اگر برنامه های عزاداری ها به کوچه ها و خیابانها منتهی شود تا حد زیادی فرهنگ محوریت مسجد را کمرنگ می کنیم و از راهبرد اصلی مسجد در جامعه اسلامی فاصله خواهیم گرفت/.
نظر شما