خبرگزاری شبستان- رشت، هشت سال جنگ ایران و عراق بهلحاظ استراتژیک یکی از مهمترین برخوردهای نظامی دوران معاصر بود که با گذشت 38 سال از پايان جنگ تحميلی، هنوز ناگفتههای بسیاری دارد، اگرچه روایت جنگ طی این سالها بارها از زبان رزمندگان و جانبازان جنگ تحمیلی شنیده شده اما بیان آن با بهرهگیری از ابزار هنر تاثیر شگرفی بر جامعه خواهد داشت.
باید ماجرای دفاع مقدس و شرح دلاوریهای قهرمانانش و مردان و زنانی که با تحمل سختیهای بسیار در این راه جانفشانی کردند، را با زبان هنر برای مخاطبان، به تصویر کشید.
با پایان جنگ سینمای دفاع مقدس نیز شکل گرفت و به وقایع جبهه و پشت خاکریزها پرداخت، علاوه بر روزهای جنگ، حواشی هشت سال دفاع مقدس را نیز به نمایش گذاشت و ژانر دفاع مقدس در سینمای ایران، رشد کرد و دغدغه بسیاری از کارگردانان شد.
سینمای دفاع مقدس با تمام فرازونشیبهایش یکی از موفقترین ابزار هنری در انتقال ارزشها و آرمانهاست که توانسته در هر جشنوارهای بخش اعظمی از جوایز را به خود اخنصاص دهد.
استقبال مردم از فیلمهای دفاع مقدس نیز روبروز بیشتر شده و سینماها با این فیلمها رونق دیگری گرفته است. کیفیت فیلمهای دفاع مقدس، دلیل اقبال عمومی از این نوع ژانر و مشکلات سینمای دفاع مقدس و ضعفها و کمبودهای آن را در گفت و گو با سجاد اصغری مدیر جشن سینمایی آکادمی افسانه زندگی که از هفت فیلم برتر این جشن دو فیلم دفاع مقدسی را داشت، جویا شدیم.
*سینمای دفاع مقدس چیست؟
سینمای دفاع مقدس گونهای مهجور در هنر هفتم است. روزگاری سینمای دفاع مقدس در سبد اکران جایگاه خاص خود را داشت اما با گذشت چندسال از این موضوع، سینمای دفاع مقدس تقریباً مناسبتی به حیات خود ادامه میدهد.
کمکاری در اینگونه از سینما در حالی است که میشد از سینمای دفاع مقدس در ابعاد مختلف بهره برد، نبود استراتژیک یکی از معضلات سینمای دفاع مقدس است، سینمای هالیوود با آنکه چند دهه از جنگ جهانی اول و دوم میگذرد همچنان پیوست این رویداد آثار متعددی تولید میکند که یقینا نشاندهنده آن است که برای این حوزه استراتژی طراحی شده است.
سینمای ما یک صنعت وارداتی و در حوزههای مختلف فاقد استراتژیک است که سینمای کودک مثال بارز این موضوع است. متولیان سینمای دفاع مقدس باید به این باور برسند که استراتژی کشور در خصوص مسائل پیرامون هشت سال دفاع مقدس به عنوان یک رویداد حماسهساز که در تاریخ این کشور به ثبت رسیده است نیاز به بازنمایی دارد، تا فرزندان این کشور از شرایط گذشته و حال برای نگاه به آینده بهره گیرند.
*فیلم دفاع مقدس چگونه میتواند منجر به ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و انتقال آرمانها و ارزشهای دفاع مقدس به نسل جوان شود؟
پرداختن به سینمای دفاع مقدس و تاثیرگذاری آن بر روی آحاد جامعه بهویژه جوانان نیازمند هماهنگی و بهکارگیری متغیرهای همسو است هرچه میزان مشارکت و حضور دستگاههای اجرایی که سرفصل برنامهریزی شان اشاره به ترویج فرهنگ ایثار و شهادت شده است پررنگتر در جامعه نمایان شود یقینا بنابر تاریخ کهن این سرزمین، فرزندانی حماسهساز پرورش مییابند.
*وضعیت امروز سینمای دفاع مقدس چگونه است؟
پویایی سینمای دفاع مقدس بستگی به حال و روز کلیات سینمای ایران دارد هرگاه سینمای ایران در اوج بالندگی قرار داشته تمامی ارگانهای سینمای ایران بهویژه دفاع مقدس هم از لحاظ موقعیتی شرایط مطلوبی را سپری میکنند که فیلم خوش ساخت دفاع مقدسی یکی از متغیرهای تاثیرگذار این موضوع است.
*دولتی بودن سینمای دفاع مقدس چه تاثیری بر کیفیت فیلمها و بهنوعی بروز خلاقیتها و ایدهها دارد؟
این سوال را از چند بعد بررسی میتوان بررسی کرد: نخست: آیا از دل این نوع سینمای دولتی که بدون دغدغه برای فیلمساز پول تزریق میشود و بهعنوان مجری فیلم تولید میکند شاهد بروز خلاقیت میشویم؟
دوم: میتوان گفت بهترین شرایط برای فیلمساز است که بدون دغدغه مالی فیلمش را تولید میکند. حال کدام فیلمساز فیلم ارزشمندتر دفاع مقدسی تولید میکند: فیلمسازی که از دل سینمای جنگ رشد کرده و به بالندگی رسیده یا فیلمسازی که بنابر مطلع بودن از منبعی که پول تزریق میکند شروع به ساخت فیلم کند.
بهطور قطع بروز خلاقیت در سینما نیازمند شناخت خودِ سینماست و فیلمی تاثیرگذار و مخاطبپسند میشود که باورهای فکری جامعه را هم دریافت کند و از مدیوم سینما برای مردم بازنمایی کند و سینمای دفاع مقدس هم از این امر مستثنی نیست.
* بهترین فیلم دفاع مقدس به نظر شما چه فیلمی است؟چرا؟
اگر بخواهم بهعنوان یک کارشناس به این سوال پاسخ بدهم با توجه به فیلمهای ارزشمندی که در این حوزه تولید شدند، به اختصار نمیتوانم فیلمی را اشاره کنم چون اگر بخواهم با تفکر سینمای اندیشه بیان کنم نیاز به تحلیل خاص خود را دارد و اگر بخواهم با تفکر سینمای گیشه نام ببرم آن هم نیاز به تامل و بررسی خاص خود دارد. حال اگر بخواهم بنا بر عقاید شخصی به اثری اشارهای داشته باشم، از فیلم قابل تامل میم مثل مادر رسول ملاقلی پور، فیلمساز ارزشمند حوزه سینمای دفاع مقدس نام ببرم.
*با توجه به برگزاری دومین جشن سینمایی آکادمی افسانه زندگی و حضور دو فیلم دفاع مقدس در جمع هفت فیلم برتر این جشن، علت این انتخاب چه بوده است؟
آکادمی افسانه زندگی هر ساله هفت فیلم را به عنوان مطرحترین فیلم سال معرفی میکند که در بین تولیدات یکساله سینمای ایران فیلم تنگه ابوقریب بهرام توکلی و سرو زیرآب محمدعلی باشه آهنگر هم وجود داشت، اعضای شورای آکادمی افسانه زندگی طی فرایند انتخاب، این دو فیلم را شایسته حضور در لیست هفت فیلم مطرح سال دانستند تا در تاریخ یکساله سینمای ایران ثبت شوند، یقینا اگر باز هم در سالهای پیشرو فیلمهایی با جنس دفاع مقدس و با استانداردهای سینما ساخته شود فضایی مطلوب بنابر ساختارها و باورهای کشور برایشان رقم میخورد.
نظر شما