«ناصر دغاغله» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز، در خصوص فرهنگ و مشکلات فرهنگی جامعه اظهار کرد: انسان موجودی اجتماعی است که به این جهان قدم نهاد تا در کنار همنوعان خود زندگی کند و تشکیل خانواده دهد.
این استاد برجسته قرآنی با اشاره به اینکه در اثر تشکیل اجتماعات انسانی، تمدن و فرهنگ به وجود می آید افزود: این دو مورد به صورت کلی از هم جدا هستند زیرا تمدن بر اثر دستاوردهای مادی بشر به وجود می آید در حالی که فرهنگ به واسطه دستاوردهای معنوی بشر تکمیل و پدیدار می شود.
وی با بیان اینکه هنگامی که در مورد فرهنگ، سخن به میان می آید منظور بایدها و نبایدهای اجتماعی است که این یک نوع تعریف اجتماع نیز محسوب می شود اضافه کرد: انسان با عقل سلیم رفتارهای سالم و ناسالم را تشخیص می دهد که اگر خواهان گسترش فرهنگ سالم در میان جامعه هستیم باید رفتارهای سالم را در وجود آدمی نهادینه کنیم.
دغاغله به مشکلات و معضلات فرهنگی اشاره کرد و ادامه داد: در جامعه ایرانی یکسری مشکلات فرهنگی و اجتماعی وجود دارد که غالبا عموم مردم با آن مواجه هستند؛ از جمله این مشکلات سرک کشیدن در زندگی خصوصی دیگران است که این عمل زشت و ناپسند در تعالیم و آموزه های اسلامی بسیار نهی شده است.
وی با اشاره به حدیثی از پیامبراسلام (ص) مبنی بر اینکه «مسلمان کسی است که مردم از زبان و دستش در امان باشند» ابراز کرد: آیات متعددی در قرآن کریم وجود دارد که تاکید بر رعایت حقوق دیگران در زمینه های اجتماعی و اخلاقی می کند که اگر این آیات به صورت گسترده در جامعه بکارگیری شوند بسیار از معضلات و مشکلات رفع خواهند شد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تعالیم قرآنی باید از چه زمانی نهادینه شود تصریح کرد: آموزش تعالیم قرآنی را باید از کوچکترین واحد اجتماع که همان خانواده است آغاز کرد و چنانچه خانواده نسبت به این تعالیم و آموزش آنها تلاش کند قطعا نتیجه بسیار مطلوبی برای جامعه خواهد داشت.
این قاری بین المللی قرآن کریم تاکید کرد: تعالیم قرآنی اصولا با فطرت پاک انسان مطابقت دارند، حتی اگر آیات مبارک قرآن برای شخصی غیرمسلمان تلاوت شود تاثیر عالی بر روح و روان آن شخص خواهد گذاشت.
وی با تاکید بر اینکه هر فرد باید آموزش این تعالیم را از خود آغاز کند و نباید منتظر دیگران بماند عنوان کرد: از جمله مواردی که متاسفانه بسیار در جامعه نمود پیدا کرده بداخلاقی در موارد مختلف در همه رده های سنی است؛ خداوند متعال انسان را در آیه «ولید کرمنا بنی آدم» مورد تکریم قرار داده و چه خوب است که انسان ها در جامعه یکدیگر را گرامی بدارند.
وی اذعان داشت: در بخش خدمات عمومی و شهری این انتظار می رود که با شهروند در هر جایگاه و شغلی محترمانه برخورد و حقوق شهروند به صورت کامل رعایت شود؛ بسیاری از شهروندان نسبت به بی احترامی در مکان های عمومی از سوی متولیان امر گله مند و ناراحت هستند که در این راستا پاسخگویی به اعتراضات شهروندان از سوی مسئولان در هر مقطعی می تواند به آرامش جامعه کمک می کند.
دغاغله تمسخر کردن لهجه و گویش اقوام را یکی از خطرناکترین آسیب های جامعه برشمرد و بیان کرد: متاسفانه دروغ به وضوح در جامعه مطرح می شود، این در حالی است که اگر دروغ تبدیل به فرهنگ شد اعتماد و آسایش از آن جامعه صلب می شود.
وی به تفاوت فرهنگ غربی و فرهنگ اسلامی اشاره کرد و با بیان اینکه فرهنگ غرب خالی از معنویت است گفت: تقلید کورکورانه از فرهنگ غرب باعث می شود انسان مسلمان فرهنگ اسلامی خودش را از دست دهد زیرا فرهنگ غربی دارای جذابیت های بصری است اما در نهان بیان فرد را متلاشی خواهد کرد و پس از مدتی آن فرد مسلمان در یک سرگردانی فرهنگی قرار خواهد گرفت.
وی با اشاره به اینکه اگر بتوانیم بر اساس قرآن کریم زندگی خود را اداره کنیم راه حل مشکلاتمان بسیار آسان خواهند شد اظهار داشت: درصورتی که خانواده از ابتدا فرزندان را بر اساس تعالیم قرانی تربیت کنند این کودکان باعث به وجود آمدن نسلی پویا و به دور از مشکلات فرهنگی خواهند شد.
نظر شما