جای خالی کتابخانه در برخی شهرها و روستاهای ایلام

هنوز برخی از مناطق شهری و روستایی استان ایلام به رغم گسترش فعالیت های کتاب و کتابخوانی در بیشتر مناطق کشور، فاقد کتابخانه است.

خبرگزاری شبستان، ایلام: فرهنگ محوری ترین، برگ هویتی یک ملت محسوب می شود و یکی از راه های مهم توسعه فرهنگی اهمیت دادن به مساله کتاب، کتابخوانی و ترویج مطالعه در جامعه خصوصا درمیان جوانان و نوجوانان است و از شاخص های مهم توسعه هر جامعه ای سرانه مطالعه، میزان تولید  ومصرف اطلاعات و کالاهای فرهنگی در آن جامعه است.

 

در دنیای امروز، ارتباطات مهمترین عنصر تمدن‌ساز بشری است و به تبع آن کتاب و رسانه مهمترین نقش را در توسعه جوامع ایفا می کنند. در استان ۶۰۰ هزار نفری ایلام، محرومیت های اقتصادی باعث محرومیت هایی در استان نظیر ساخت کتابخانه در مناطق شهری و روستایی شده است.

 

کتابخانه های موجود در استان هم جوابگوی بسیاری از اهالی کتاب را در استان نمی دهد چرا که که کتاب ها قدیمی هستند، بسیاری از کتابخانه ها نیز فرسوده شده است.

 

طبق آمارها بیش از ۵۲ هزار نفر در استان ایلام عضو کتابخانه های عمومی هستند که قطعا هر یک از اعضا دارای سلایق خاص در نوع کتاب و کتاب خوانی است.

 

بدره، شهری بدون کتابخانه

شهرستان بدره از جمله مناطق استان ایلام است که به دلیل تخریب کتابخانه قبلی و ساخت کتابخانه جدید چند سالی که فاقد کتابخانه است و مردم اهل علم این شهرستان از خواندن کتاب های متنوع محروم شده اند.

 

هرچند تعدادی  کتابخانه در روستاهای این شهرستان وجود دارد اما در عمل جای خالی کتابخانه را در مرکز شهرستان پر نکرده و تکمیل ساخت کتابخانه بدره حدود سه سالی به اتمام نرسیده و طبق وعده جدید مسئولان امسال به بهره برداری می رسد.

 

فرماندار بدره در این ارتباط در گفت و گو با خبرنگار شبستان اظهار کرد: ساخت کتابخانه جدید شهر بدره بالای ۹۰ درصد پیشرفت دارد و به زودی بهره برداری می رسد.

 

«یونس آزادی» تصریح کرد: اين پروژه با زيربناي ۴۲۵ متر مربع در دو طبقه احداث و در مراحل نهايي براي بهره برداري قرار دارد.

 

وي  یادآور شد: براي اين طرح بالغ بر ۷۰۰ ميليون تومان  اعتبار هزينه شده است.

 

علاوه بر بدره در مناطق دیگر از روستاها و شهرهای استان نیز فضای فرهنگی کتابخانه وجود ندارد، پروژه های عمرانی حوزه کتابخانه در استان نیز به کندی پیش می روند.

 

کند بودن پروژه های کتابخانه در آبدانان

 فرماندار آبدانان نیز در گفت و گو با خبرنگار شبستان، کمبود اعتبارات را باعث کندی بسیاری از پروژه های حوزه کتاب دانست و افزود: بعد از  چند سال گذشته بودجه خوبی در راستای بهسازی کتابخانه ها دیده شده بود که متاسفانه عدم وصول این بودجه باعث بروز مشکلاتی برای شهر آبدانان شده است.

 

«سیروس مرادحاصلی» به پائین بودن سرانه مطالعه در شهرستان آبدانان نیز اشاره کرد و خواستار همکاری همه نهادها در این خصوص شد و  گفت: یکی از دلایل کاهش فرهنگ مطالعه در کشور وجود فضاهای مجازی است.

 

۵۲ کتابخانه در ایلام فعال است

مدیر کل کتابخانه های عمومی ایلام نیز در گفت و گو با خبرنگار شبستان اظهار کرد: در استان ایلام تا قبل از سال۱۳۹۴ تعداد کتابخانه شهری، روستایی و مشارکتی۳۶باب فعال بوده و  از سال ۱۳۹۴ تا کنون آمار کل کتابخانه های عمومی استان اعم از نهادی، روستایی و مشارکتی و تخصصي نابینایان به ۵۲ باب رسیده است.

 

«مراد جلیلیان» افزود: با بهره برداری از پروژه های کتابخانه های جدید و در دست ساخت استان، تاپایان سال ۱۳۹۸ آمار کتابخانه های عمومی استان به ۵۵ و حتی بیشتر هم خواهد رسید.

 

وی  عنوان کرد: اگر منصفانه قضاوت کنیم از اوایل سال  ۱۳۹۴، روند رشد تعداد کمی کتابخانه های استان ایلام مطلوب بوده است.

 

وی افزود: برای توسعه فعالیت کتاب و کتابخوانی در استان،  این اداره کل در شهر ایلام مبادرت به صدور مجوزحهت ایجاد پانسیون مطالعاتی با همکاری متقاضیان بخش خصوصی اقدام نموده که فضا برای مطالعه دانش آموزان و علاقه مندان توسط بخش خصوصی توسط متقاضیان فراهم شود.

 

جلیلیان بیان کرد: کل منابع ثبت شده در کتابخانه های عمومی استان تاپایان سال ۱۳۹۳تعداد ۴۰۷هزار نسخه بوده اما امروز بعد از چهار سال ۶۲۶ هزار نسخه افزایش یافته است، یعنی بیش از۲۲۰ هزار نسخه به سرانه کتاب استان افزوده شده است.

 

علت عدم ساخت کتابخانه در برخی از مناطق شهری و روستایی ایلام

مدیر کل کتابخانه های عمومی ایلام  گفت: این اداره کل در سطح  استان و به ویژه شهر ایلام در جهت عدالت اجتماعی، رفع محرومیت زدایی کتابخانه های در حاشیه شهر و مناطق فاقد کتابخانه ایجاد کرده است.

 

وی تصریح کرد: اینکه چرا در برخی روستا ها و شهر ها که فاقد کتابخانه هستند و یا کتابخانه ایجاد نمي شود، باید گفت در جلسات انجمن کتابخانه های عمومی در شهرستانها به ریاست فرمانداران نیازمندی ها در بحث ساخت کتابخانه مطرح می شود که بحث عدم تامین اعتبار در کمیته برنامه ریزی با توجه به کمبود اعتبارات برای احداث در برخی از شهرستانها موجب عدم تحقق این خواسته برحق مردم است.

 

جلیلیان تصریح کرد: امیدواریم که درسال آینده برای شهرهای تازه تاسیس، روستاهای بالای ۲۵۰۰ نفر جمعیت و مرکز برخی از بخش ها که فاقد کتابخانه هستند  این امر محقق شود.

 

وی افزود: اگر در هر شهرستان در کمیته برنامه ریزی شهرستان برای احداث یک کتابخانه عمومی اعتبار گذاشته شود ما در آینده شاهد شکوفایی بسیار خوبی در این جهت خواهیم بود.

بهره‌برداری از ۵ فضای کتابخانه‌ای جدید تا پایان سال جاری

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان ایلام از بهره‌برداری از ۵ فضای کتابخانه‌ای جدید تا پایان سال جاری خبر داد و گفت: این تعداد فضای کتابخانه‌ای شامل کتابخانه پیامبر اعظم (ص) شهر ایلام، کتابخانه بان برز شهر ایلام، کتابخانه شهدای شهر بدره، کتابخانه شهدای هلیلان روستا چشمه ماهی و کتابخانه شهدای دشت عباس دهلران است.

 

وی ضمن تاکید بر اهمیت پروژه های ساخت کتابخانه در مناطق شهری و روستایی ایلام، یادآور شد: روند تکمیل پروژه ساختمان جدید کتابخانه عمومی شهید مطهری بدره تسریه بخشیده می شود.

 

مشارکت مردم و مسئولان

وی با اشاره به ضروت مشارکت خیرین در امر اهدای کتاب و ساخت کتابخانه در مناطق مختلف استان، اظهار کرد: در شش ماهه نخست سال ۱۳۹۸، ۲۵ هزار و ۱۰۰ نسخه کتاب، از سوی مردم، ادارات و نهادهای دولتی و عمومی به کتابخانه های عمومی استان ایلام اهدا شده است.

 

مدیر کل کتابخانه های عمومی ایلام  خاطرنشان کرد: طی سال جاری با رایزنی‌های گسترده‌ای که با مدیران استانداری، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و فرمانداران انجام شده مجموعاً ۱۳ ميليارد و ۷۴۰ ميليون رسال در دو حوزه تعمير و تجهيز برای كتابخانه‌های عمومی استان مصوب شده است.

کد خبر 839642

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha