« علی اصغر خیرخواه »، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان جنوب، با اشاره به (۲۳ مهر ) روز ملی مبارزه با بیماری سل، گفت: بیماری سل از گذشتههای دور به عنوان یک بیماری عفونی مزمن، موجب ترس و نگرانی جوامع انسانی بوده است در حالی که این بیماری همچنان به عنوان شایعترین علت مرگ انسانها در میان دیگر بیماریهای عفونی شناخته شده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، با بیان این مطلب که تقریباً یک سوم جمعیت جهان به میکروب سل آلوده می شوند و در خطر ابتلا به بیماری سل قرار دارند، افزود: هر ساله حدود 9 میلیون نفر به سل مبتلا شده و حدود یک و نیم میلیون نفر در اثر این بیماری جان می سپارند، از طرفی بیش از 90 درصد بیماری و مرگ و میر ناشی از سل در کشورهای در حال توسعه رخ می دهد.
وی، ادامه داد: کشورهايي كه 75 درصد موارد بيماری در آنها به فعال ترين گروه سنی به لحاظ اقتصادی (يعني 15 تا 54 سالگي) تعلق دارد.
دکتر خیرخواه، با بیان این مطلب که بیماری سل به جز لطمه های اقتصادی، اثرات منفی غيرمستقيم ديگري نيز بر كيفيت زندگي بيماران يا افراد خانواده آنها دارد، اظهار داشت: سل بیماریی عفونی است که به وسیله باسیل سل ایجاد میشود این بیماری معمولا به ریهها آسیب میرساند و از فرد بیمار به فرد سالم سرایت میکند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، اضافه کرد: میکروب این بیماری از طریق تنفس وارد بدن میشود و گاهی سالها به صورت نهفته در بدن باقی میماند و در صورت وجود شرایط مناسب مانند ضعف سیستم ایمنی بدن یا ابتلا به بیماریهایی که زمینه ساز ابتلا به این بیماری هستند، عامل بیماری زا فعال میشود و ایجاد بیماری میکند.
وی، درادامه بیان داشت: سل میتواند تمام اعضای بدن را مبتلا کند اما شایعترین شکل بیماری، سل ریوی است اگرچه تنها راه انتقال بیماری تنفس است اما میکروب سل پس از ورود به ریه و ایجاد ضایعات اولیه میتواند از طریق جریان خون، عروق لنفاوی و برونشها یا به علت مجاورت اعضای دیگر به طور مستقیم به دیگر قسمتهای بدن نیز منتقل شود بنابراین میتوان گفت بیماری به صورت سل ریوی یا سل خارج ریوی در فرد بیمار تظاهر مییابد.
دکتر خیرخواه، ابراز داشت: در مراحل اولیه، علائم معمولا غیراختصاصی و شامل تب، تعریق شبانه، کاهش وزن، بیاشتهایی و ضعف است که به صورت تدریجی ایجاد میشوند، سرفه ۲ هفته یا بیشتر نیز از دیگر علائم این بیماری است که در بیشتر افراد مبتلا به بیماری سل دیده میشود و اغلب با کمی خلط همراه است که گاهی رگههای خون نیز ممکن است در خلط وجود داشته باشد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، ادامه داد: اگر غیر از ریهها، دیگر اعضای بدن نیز به سل مبتلا شوند به این بیماری سل خارج ریوی گفته میشود این اعضا شامل گرههای لنفاوی بدن، پرده جنب، استخوانها و مفاصل (بخصوص ستون فقرات)، مجاری ادراری و تناسلی، سیستم عصبی، رودهها و اعضای دیگری است اما سل خارج ریوی به ندرت به افراد دیگر منتقل میشود.
وی، با بیان این مطلب که بیماری سل معمولا توسط فردی که مبتلا به سل ریوی مسری است به افراد سالم منتقل میشود درباره عوامل این بیماری، عنوان داشت: عوامل بسیار زیادی وجود دارد که سبب میشود آلودگی به سل تبدیل به بیماری شود یا فرد سالم در معرض خطرات بیشتری برای ابتلا به این بیماری قرار گیرد که به طور کلی میتوان گفت؛ نوجوانان، سالمندان و زنان باردار بیش از گروههای دیگر در معرض خطر هستند همچنین سوءتغذیه، نارسایی کلیوی و ابتلا به دیابت نیز احتمال ابتلا به سل را افزایش میدهند افرادی که تحت درمان بوده و ملزم به مصرف داروهای ضعیف کننده سیستم ایمنی بدن هستند یا افرادی که مبتلا به بدخیمیاند بیش از افراد دیگر در معرض خطر ابتلا به بیماری سل قرار دارند.
دکتر خیرخواه، اضافه کرد: ویروس HIV، سیستم ایمنی بدن را به حدی تضعیف میکند که بدن نمیتواند در مقابل میکروبها مقاومت کند و بنابراین میکروب سل شروع به رشد و تکثیر میکند و موجب سل فعال یا بیماری سل میشود، در نتیجه میتوان گفت احتمال فعال شدن سل نهفته در بدن فرد HIV مثبت بسیار زیاد است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، بیان داشت: به تمامی کودکان در هفتههای اول تولد واکسنی به نام ب.ث.ژ تزریق میشود که حاوی باسیل گاوی زنده ضعیف شده است و مصونیت کامل در برابر بیماری سل ایجاد نمیکند اما از ابتلا به بیماری سل کشنده و مننژیت جلوگیری میکند، این واکسن تنها در یک نوبت در بدو تولد تزریق میشود.
وی، افزود: تزریق مکرر واکسن نیز چندان موثر نیست اگر چه این واکسن از بروز موارد خطرناک جلوگیری میکند و مرگ و میر ناشی از سل را کاهش میدهد اما در پیشگیری از گسترش بیماری سل نقش چندانی ندارد.
نظر شما