خبرگزاری شبستان-آران و بیدگل-روح الله باقری: «محمد توسلی آرانی» متولد ۱۳۶۸ جوان نخبه بسیجی ۳۰ ساله آران و بیدگلی است که سال گذشته با اختراع پهپاد «سفیر هلال» رتبه برتر المپیاد بین المللی دانشگاهیان جهان در کشور گرجستان را در بین ۷۰۰ طرح از کشورهای مختلف به خود اختصاص داد و عنوان برترین مخترع سال ۲۰۱۸ جهان در این حوزه را کسب کرد. توسلی اخیراً در دو آزمون مهم تئوری و پرواز موفق به کسب رتبه ممتاز ALPHA شده است و به زودی پرواز را در «خلبانی هواپیماهای مسافربری» آغاز خواهد کرد. به همین سبب با این نخبه جوان آران و بیدگلی به گفت و گو نشستیم.
شبستان: به عنوان اولین سؤال بفرمایید چه زمانی به پرواز و خلبانی علاقه مند شدی؟
از آن جا که هر انسانی شوق پرواز را در آرزوهایش دارد من هم از بچگی همیشه دوست داشتم که پرواز کنم، از آن موقع که یادم می آید همیشه عشق پرواز داشتم. هواپیما بهترین اسباب بازی دوران کودکی من بود و وقتی کسی از من در زمینه شغل آینده می پرسید بی تأمل خلبانی را مطرح می کردم. به همین سبب در سن ۲۰ سالگی اواسط تحصیلات دانشگاه بود که علاوه بر تحصیل در رشته کامپیوتر به دنبال علاقه اصلی خود که حوزه علوم هوانوردی بود رفتم.
حدود ۱۰ سال پیش اولین بار در آزمون تعیین سطح جهت تحصیل در رشته خلبانی و مدیریت پرواز شرکت کردم اما علیرغم علاقه زیاد، به خاطر پر مخاطره بودن رشته خلبانی، خانواده با تحصیل من در این رشته مخالفت کردند.
شبستان: علاقه خود را به صنعت هوافضا چگونه نشان دادی؟
علاقه زیاد من به هوانوردی از یک سو و عدم رضایت خانواده برای شغل خلبانی از سوی دیگر سبب شد به فعالیت در زمینه تولید و اختراع پهپاد سوق داده شوم. تلاش هایی در این زمینه داشتم که در نهایت سال گذشته با طراحی یک نوع پهپاد به عنوان برترین مخترع ۲۰۱۸ در المپیاد جهانی مخترعین انتخاب شدم.
شبستان: اخیرا هم در آزمون پرواز موفق به کسب قبولی شدی
بله، به لطف خدا پس از قبولی در آزمون تعیین سطح ورودی در صنعت هوانوردی، در دوره های فشرده ای که شامل کلاسهای تئوری خلبانی به ارائه دروسی همچون هواشناسی، آیرودینامیک، آلات دقیق پرواز، ناوبری هوایی، مقررات وزن و تعادل، قابلیتهای هواپیما، موتور سیستم، نحوه کار با کامپیوتر پرواز و نیز محاسبات، نقشه خوانی و فیزیولوژی پرواز می پردازد و همچنین دورههای عملی خلبانی است شرکت کردم.
یکی دیگر از شرایط بسیار سخت خلبانی اخذ گواهینامه مدیکال پزشکی است که آن را هم دریافت کردم. نهایتا با چندین ماه تحصیل در این رشته توانستم در دو آزمون مهم تئوری و پرواز، نمره ممتاز ALPHA را کسب کنم و این نمره سبب شد برخی از مدیران ارشد یکی از بزرگترین ایرلاین های کشور پیشنهاد بورسیه کاملاً رایگان دوره های نهایی را به بنده داشته باشند.
شبستان: در مورد چالش ها و دشواری های شرکت در این دوره ها بیشتر توضیح دهید.
آموزش خلبانی به خودی خود لذت بخش است با اینحال بسیار دشوار است اما ما برای مسئولیت بزرگی آموزش می بینیم، چرا که در خلبانی یک ضرب المثل معروف هست و آن هم «اولین خطا، آخرین خطا است» یعنی یک خلبان فرصتی برا خطا و جبران آن را ندارد. بنابراین انتظار چنین سختی را داشتم.
شبستان: هدف آینده شما به جز پرواز چیست و چه فعالیت هایی را در برنامه های آتی خود دارید؟
آران و بیدگل علیرغم محروم بودن از بسیاری از امکانات، ظرفیت بسیار خوبی برای کار در این حوزه دارد و استعدادهای بسیار خوبی در این شهر نهفته است. هدف اصلی من قبل از پرواز، آموزش جوانان مستعد شهرستان آران و بیدگل است تا هیچ علاقه مندی به دلیل چالش ها و مشکلات از رسیدن به علاقه خود باز نماند.
در این راستا با توجه به رتبه ها و مجوزهایی که اخذ کرده ام پیگیری هایی صورت گرفته و زیر ساخت آموزش رشته های صنعت هوانوردی در یکی از دانشگاه ها در منطقه در حال آماده سازی است تا مسیر حضور جوانان در این زمینه را هموارتر سازیم.
شبستان: ظاهراً مدال پرافتخار خادمی اهل بیت(ع) را هم بر سینه داری؟
این هم توفیقی از جانب اهل بیت(ع) است. خانواده ما، خانواده مذهبی و معتقدی است. بنده هم سال هاست خادم افتخاری حرم مطهر حضرت محمدهلال بن علی(ع) هستم و این مدال نوکری را از مدال های دیگر با ارزش تر و حال و هوای خدمت در این آستان را حسّ پرواز بر بال ملائک می دانم. پهپاد اختراعی بنده در سال ۲۰۱۸ هم با نام «سفیر هلال» در مسابقات بین المللی گرجستان در بین بیش از ۷۰۰ طرح توانست به رتبه برتر دست پیدا کند.
کسب این رتبه برای بنده بسیار اهمیت داشت و جایگاه علمی این مدال زمینه ای را فراهم کرد تا شاخص علمی ایران از رتبه ۱۷ در جهان به رتبه ۱۵ ارتقا یابد. لذا با ارزش ترین مدال و تندیس علمی خود را تابستان جاری و در دهه کرامت به موزه آستان قدس رضوی اهدا کردم تا در ویترین نام آوران علمی آستان قدس رضوی به نمایش گذاشته شود. همچنین پهپاد طراحی شده را به موزه آستان مقدس محمدهلال بن علی(ع) آران و بیدگل اهدا کردم.
شرایط اهدای مدال به موزه قدس هم شرایط خاصی دارد که مدال های داخلی پذیرش نمی شود و تنها رتبه نخست مدال های آسیایی و رتبه های اول تا سوم المپیادهای جهانی پذیرفته می شود و این هم افتخاری است که نصیب بنده شده است.
بنده پیشرفت علمی خود را مدیون لطف خدا و اهل بیت می دانم و قطعاً با تکیه بر این شجره طیبه توانستم به موفقیت دست یابم.
شبستان: در مورد پهپاد اختراعی خود توضیح می دهید؟
این پهپاد با نام «سفیرهلال» در مسابقات بین المللی شرکت کرد. طول آن ۲۰۰ سانتی متر، طول بدنه آن ۱۷۰سانتی متر و وزن آن ۹ کیلوگرم است و در مدت دو سال طراحی و ساخته شده است. برد نامحدود، فیلمبرداری تحقیقاتی، رادارگریزی، عدم سقوط پرنده در زمان قطع رابطه با مرکز کنترل، حمل محمولههای عملیاتی، سمپاشی مزارع، گلباران مراسم، حمل برابر با وزن خود و مداومت پروازی بالا از ویژگیهای این پهپاد است. این طرح در زمینه بیوشیمی و در راستای رادارگریزی اجرا شده است.
شبستان: خلبانی هواپیماهای مسافربری را از چه زمانی شروع می کنید؟
ان شاء الله اوایل سال آینده آماده خدمت به کشورم خواهم بود.
شبستان: و سخن پایانی؟
همه ما عزت و آرامش کشورمان را مدیون کسانی هستیم که با تمام وجود در برابر نبردهای نظامی و فرهنگی دشمن کمر همت بسته و جانانه مقاومت کرده اند و با اتکال به روح مقدس خداوند و ائمه اطهار سرنوشت این کشور را به گونه ای رقم زدند که فرزندان این مرز و بوم بتوانند در این امنیتی که از ایثار و خودگذشتگی آنان برای ایران اسلامی ایجاد شده در تمامی عرصه ها به ویژه در زمینه علمی بدرخشند.
بنده تمام قد به روح مبارک شهدای دفاع مقدس، شهدای عرصه علم و فناوری و شهدای مدافع حرم و حریم امنیت ادای احترام می کنم و امیدوارم پیشرفت های جوانان در زمینه رشد علم و تکنولوژی در مرحله اول موجب رضایت خداوند و بعد هم باعث خشنودی این غیور مردان شود که ما از وجود فیزیکی آنان در بین خود محروم هستیم ولی همه ما واقفیم که وجود روحانی شان همیشه همراه ماست.
به امید اینکه بتوانیم بخشی از زحمات شهدا و ایثارگران را جبران کنیم، هم قسم می شویم با اراده و پشتکارمان برای اعتلای اسلام و اقتدار کشور با تکیه بر آرمان های بزرگ امام و شهدا گام برداریم، تا تمام مشکلات و چالش هایی که دشمنان برای ما طرح ریزی کردند را خنثی کنیم و این انقلاب را به سرمنزل مقصود که همان اتصال آن به انقلاب عدل الهی به فرمانروایی صاحب الزمان (عج) است، برسانیم./
نظر شما