به گزارش خبرنگار شبستان، غلامرضا خواجهسروی، معاون اجتماعی و فرهنگی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در نشست خبری تشریح برنامههای بیست و ششمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان کشور گفت: نظام آموزش عالی کشور باید در زیربنای آموزش فرهنگی خود اصل هدایتگری قرآَن را لحاظ کند، امری که متأسفانه تا رسیدن به آن فاصله بسیار داریم.
وی با بیان این مطلب که رویکرد و خط سیر قرآنی در آموزش، پژوهش و امور فرهنگی دانشگاهیان ما حضور ندارد، اظهار کرد: شاید به این دلیل است که شورای عالی انقلاب فرهنگی سال گذشته تکفل مسئولیت آموزش و پژوهش عالی با محوریت آیات نورانی وحی را به وزارت علوم واگذار کرد تا با شیوهای زیربنایی نظامسازی قرآنی در دانشگاهها انجام شود.
خواجهسروی با اشاره به پیشبینی ایجاد دفتر پژوهش و آموزش عالی قرآن کشور در وزارت علوم تصریح کرد: خوشبختانه مجلس شورای اسلامی نیز در قانون بودجه سال 90 حداکثر تا نیم درصد از اعتبارات دستگاههای دولتی را فعالیتهای قرآنی تشکیل داده که اگرچه تاکنون و با گذشت هشت ماه از سال هنوز عملیاتی نشده اما جای تقدیر دارد.
معاون اجتماعی فرهنگی وزیر علوم با پرسش از چگونگی وارد کردن قرآن به زندگی دانشگاهیان بیان کرد: اگرچه غفلت و کمکاری از این مهم جای گلایه دارد اما باید توجه داشت که تحقق اهداف در این مسیر نیازمند سرمایهگذاری است، البته از گذشته نیز وزارت علوم به فعالیتهای قرآنی اهتمام داشته و از آنها حمایت کرده است.
برگزاری المپیاد قرآنی با همکاری سازمان سنجش
وی با اشاره به نخستین تجربه میزبانی وزارت علوم برای برگزاری جشنواره قرآن دانشجویان کشور عنوان کرد: بنا بر رایزنیهای انجام شده با سازمان سنجش آموزش کشور میکوشیم المپیاد قرآنی را ویژه نخبگان این عرصه برگزار کنیم، البته در سایر عرصهها ما در نقطه آغاز قرار داریم اما با علاقهمندی عموم دانشگاهیان برای ورود به عرصههای قرآنی تلاش میکنیم اقدامات فاخر و اثرگذاری را انجام دهیم.
وی از حمایت تشکلها و جمعهای قرآنی فارغ از کانونهای قرآن و عترت خبر داد و بیان کرد: علاوه بر تأمین امکانات مجوز فعالیت نیز برای این تشکلها صادر میشود تا بتوان گامهایی اساسی در حوزه فعالیتهای قرآنی برداشت.
وی با اعلام رقابت 450 نخبه قرآنی دانشگاههای سراسر کشور به بیست و ششمین جشنواره ملی قرآن دانشجویان ابراز کرد: بنا بر درصدبندی شورای هماهنگی فعالیتهای قرآن و عترت دانشگاهها از این تعداد 27 درصد به وزارت علوم، 17 درصد به وزارت بهداشت، 17 درصد به دانشگاه آزاد اسلامی و 14 درصد به دانشگاه پیام نور اختصاص دارد.
خواجهسروی ادامه داد: همچنین 10 درصد از نخبگان شرکتکننده در این رقابتها به دانشگاه علوم معارف قرآن کریم، 9 درصد به دانشگاه جامع علمی کاربردی و شش درصد به دانشگاههای وابسته به وزارت آموزش و پرورش تعلق دارند.
رقابت 450 نخبه قرآنی برای کسب رتبه های برتر
معاون اجتماعی فرهنگی وزیر علوم با بیان این مطلب که این نخبگان با طی مراحل دانشگاهی، منطقهای و کشوری به مرحله ملی راه یافتهاند، گفت: این جشنواره فینال فینالیستها است که 450 نخبه قرآنی در رشتههای تلاوت تحقیق، ترتیلخوانی، حفظ 5-10- 20 و 30 جزء قرآن و دو رشته کتبی تفسیر و ترجمه با یکدیگر به رقابت میپردازند.
وی با اعلام داوری این رقابتها توسط چهار تیم زبده داوری گفت: 48 درصد از شرکتکنندگان این جشنواره، گروه دانشجویان پسر و 52 درصد آنها به گروه دانشجویان دختر اختصاص دارد.
خواجهسروی با بیان این مطلب که افتتاحیه این جشنواره دوم آذر با پیام آیتالله صافی گلپایگانی از مراجع عظام تقلید در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار میشود، ادامه داد: فعالان قرآنی، شخصیتهای علمی- فرهنگی و نیز برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای حضور در آیین افتتاح و اختتام این جشنواره و نیز آشنایی با روند برگزاری آن دعوت شدهاند.
تخصیص اعتبار 600 میلیون ریالی به جوایز برگزیدگان
وی از در نظر گرفتن اعتبار 600 میلیون ریالی برای جوایز برگزیدگان این جشنواره خبر داد و عنوان کرد: این جوایز به نفرات اول تا سوم هر رشته به تفکیک دو جنس دختر و پسر اعطا میشود و اموری همچون کمکهزینه عمره مفرده و سفر به عتبات عالیات را دربر میگیرد.
خواجهسروی در پاسخ به سؤال خبرنگار شبستان مبنی بر استفاده از فضای مناسب این جشنواره برای پرداخت به مباحثی همچون بیداری اسلامی و انتخابات دور نهم مجلس اعلام کرد: تلاش بر آن است تا با اقدامات اینچنینی هم به تبعیضها و رفتارهای ناجوانمردانه علیه ایران همچون تحریمها و صدور قطعنامه پاسخ داده شود و هم بیداری اسلامی مورد تبیین علمی قرار بگیرد.
وی افزود: البته دانشگاهها از تابستان سال جاری اقدامات علمی، فرهنگی، اعتراضی را علیه تبعیضهای دانشگاهی آغاز کردهاند و دانشگاه اصفهان نیز آذرماه میزبان همایش بیداری اسلامی است.
خواجهسروی با بیان این مطلب که پیش از این فضاسازی برای مشارکت حداکثری دانشگاهیان در انتخابات مجلس ابلاغ شده است، اظهار کرد: همسو با این رویکرد و با تأکید بر پرهیز از برخوردهای سلیقهای، برگزاری نشستهای مناظرهای و سخنرانی و نیز برپایی کرسیهای آزاداندیشی و حمایت مالی در دستور کار قرار گرفته است.
فضای کنونی دانشگاهها را معقول و قابل اتکاء است
وی فضای کنونی دانشگاهها را معقول و قابل اتکاء ارزیابی کرد و ادامه داد: باید حرفهای دانشگاهیان شنیده میشود و این نیازمند فضای باز سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است و از طریق جشنوارههایی همچون جشنواره ملی قرآن دانشجویان دنبال میشود.
خواجهسروی ممانعت از برگزاری نشست و جلسات با حضور شخصیتها در محیطهای دانشگاهی را ممنوع دانست و بیان کرد: مگر آنکه علت، عدم هماهنگی باشد، بنابراین نمیتوان گفت که مناظرات و تریبونها و نشستهای بحث و تبادل نظر به دلایل سیاسی تعطیل میشود چرا که دانشگاه محل تضارب افکار است نه تضارب افراد.
وی با پذیرش پیشنهاد خبرنگار شبستان مبنی بر ایجاد موج قرآنی در دانشگاههای سراسر کشور همزمان با برگزاری جشنواره ملی قرآن گفت: این پیشنهاد میتواند به طرق مختلف عملیاتی شده و زمینه ایجاد موج قرآنی در تمامی دانشگاهها را همزمان با برگزاری این جشنواره فراهم کند.
خواجهسروی با ابراز گلایه از کمی بودجههای حمایتی در عرصههای فرهنگی خاطرنشان کرد: متأسفانه در حرف و شعار مشکلات و نیازها به خوبی مطرح میشود، در حالی که برای رفع آنها ما نیازمند سرمایهگذاری و حمایتهای مالی و بودجهای هستیم.
اعطای اعتبار 3 میلیارد ریالی از سوی معاونت فرهنگی ارشاد
بنا بر این گزارش، جلیل دارا، مدیر کل دفتر امور فرهنگی وزارت علوم نیز در ادامه این نشست با اعلام توزیع 160 هزار نسخه کتاب با محتوای فرهنگی در کتابخانههای کشور همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی گفت: علاوه بر این معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز اعتبار سه میلیارد ریالی را برای تجهیز کتابخانههای دانشگاهی در اختیار ما قرار داده است.
وی درباره روند تجهیز کتابخانههای خوابگاهی یادآور شد: تمامی کتابخانههای اینچنینی که بیش از 700 مخاطب داشته باشند همچون کتابخانههای دانشگاهی توسط معاونت اجتماعی- فرهنگی تجهیز میشود.
شایان ذکر است، نشست خبری تشریح برنامههای بیست و ششمین دوره جشنواره ملی قرآن دانشجویان کشور با حضور معاون اجتماعی فرهنگی وزیر علوم سهشنبه یکم آذر در محل این وزارتخانه برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما