به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «بتول آهنی» صبح امروز 25 آبان در دومین همایش ملی حقوق نشر که در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد، گفت: صنعت چاپ که ایجاد شد با خود حق مولف را آورد، تا قبل آن آثار ادبی جنبه روایی داشتند. با افزایش تولید کتاب لازم شد از صاحبان کتاب حمایت شود. اولین قانون کپی رایت در 1662 در انگلستان تصویب شد. موافقت نامه برن در 1886 نوشته شد. حق نشر حمایت قانونی از ناشر از طریق ممانعت از تهیه نسخه غیر قانونی و غیر مجاز از آثار اوست.
معاون آموزش و تحقیقات معاونت حقوقی ریاست جمهوری ادامه داد: سابقه حمایت از حق مولف به حقوق جزا در سال 1310 بر می گردد. قانون حمایت از مولفان 1348 تصویب شد. قانون ترجمه و تکثیر کتب، نشریات و آثار صوتی 1352 تصویب شد. این قوانین کاستی هایی داشتند که عبارتند از ابهامات و خلاهای قانونی و عدم توسعه فرهنگی در حمایت از حق نشر.
وی خاطرنشان کرد: بعد از پیدایش اینترنت قانون حمایت از نرم افزارهای رایانه ای در سال 1379 تصویب شد. قانون تجارت الکترونیک در 1382 به تصویب رسید. دشواری های حق نشر پس از پیدایش اینترنت عبارتند از سهولت و سرعت تکثیر و انتقال، عدم امکان کنترل، جهانی بودن اینترنت، شکل پذیری و قابلیت تغییر شکل آثار دیجیتال و عدم قابلیت تمیز بین نسخه اصلی و نسخه کپی؛ در حقیقت حق مولف در دنیای اینترنت به خطر افتاد.
آهنی تصریح کرد: حمایت ضعیف از مولف در محیط الکترونیکی منجر به کاهش تمایل مولفان به نشر آثار خود در این محیط می شود زیرا نگرانی از تکثیر غیر مجاز وجود دارد. اگر اثری در محیط اینترنت می گذارم، خطر سوء استفاده است و باید از روش های فناورانه همچون برچسب گذاری، به هم ریزی و رمزگذاری استفاده کنم.
معاون آموزش و تحقیقات معاونت حقوقی ریاست جمهوری با بیان اینکه کتابخانه دیجیتال مجرای اصلی برای دست یابی به اطلاعات الکترونیکی هستند، اظهار داشت: حق مولف دشوارترین مانع برای توسعه این کتابخانه ها است. کتابخانه های دیجیتال معمولا اثر را خریداری نمی کنند بلکه جواز دسترسی را می گیرند.
وی تصریح کرد: بازتولید حق مولف است. در محیط الکترونیک این ابهام هست که تکثیر یعنی چه. کار ما در ریاست جمهوری این است که اگر پروژه ای در نهادی انجام می شود در مورد آن نظر می دهیم و با هماهنگی نهاد مربوطه که آن را تهیه کرده، اصلاح اش می کنیم.
نظر شما