به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، نشست خبری «اشرف بروجردی» رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی به مناسبت هفته کتاب بعد ظهر امروز شنبه ۲۵ آبان با حضور وی و هانیه گرائیلی، مدیرکل حوزه ریاست، روابطعمومی و اموربینالملل، مظفر پاسدار شیرازی، معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دکتر فریبرز خسروی، معاون پژوهش، برنامه ریزی و فناوری این سازمان، دکتر سمیه توحیدلو، معاون پژوهشی و اسناد دیجیتال و مهندس علی زرافشان، معاون اسناد ملی ایران در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.
در این نشست«اشرف بروجردی» با اشاره به ویژه برنامه های این سازمان در هفته کتاب توضیح داد: همه دغدغه اهالی فرهنگ توسعه کتابخوانی در کشور است، توسعه این فرهنگ رسالت و جزو مسئولیت ما نیست، سازمان اسناد و کتابخانه ملی بیشتر در حوزه سیاستگذاری در این زمینه فعال است.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی تصریح کرد: این سازمان امسال برای هفته کتاب به دنبال اجرا و برگزاری برنامههایی بود که خریدار داشته باشد و در گام دوم، برنامهها منحصر به هفته کتاب نباشد.
اشرف بروجردی به توسعه فعالیت های ترویجی مستمر کتاب و کتابخوانی در طول سال اشاره کرد و گفت: بحث "کتاب برای همه" عنوان سیاست کلی ما در این زمینه است تا همه مردم از فیزیک و محتوای کتاب بهرهمند شوند، در همین راستا قرار است امسال در 22 منطقه شهر تهران و 10فرهنگسرا در مکانهایی مبادله کتاب صورت گیرد که خود کتابخانه یکی از این مراکز است. در راستای این طرح افرادی که دیگر کتابی را نمیخوانند، میتوانند تحویل دهند و به رایگان کتاب مورد نظر خود را دریافت کنند.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به ارسال کتاب به مناطق محروم در هفته کتاب اظهار کر د: یکی از برنامه های ما در توسعه کتاب و کتابخوانی توجه به مناطق محروم است در همین راستا کتاب هایی با همکاری نهادهای مختلف برای مناطق محروم و روستاها ارسال می شود.
وی با اشاره به اجرای برنامه کتاب های پر مخاطب به عنوان برنامه دراز مدت سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: یکی از برنامههای درازمدت این سازمان معرفی کتابهای پرمخاطب است که این برنامه به صورت هفتگی برگزار پیشود. این برنامه در گام نخست با رضا امیرخانی شروع می شود و سپس هفته آینده با حضور عادل فردوسیپور برگزار شود.
اشرف بروجردی با اشاره برنامه" این فصل را با من بخوان" اظهار کرد: "این فصل را با من بخوان" عنوان برنامه دیگری است که در کتابخانه ملی با حضور علاقهمندان برگزار میشود. همچنین برنامه "چهرهخوانی کتاب" با حضور شخصیتهای نامداری چون فروتن، محمد صالح علا، مجتبی جباری و ..برگزار میشود.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به دیگر برنامه های این سازمان در هفته کتاب گفت: در هفته جاری در برنامههای متناسب با هفته کتاب در دانشگاه الزهرا و گفتوگو با دانشجویان حضور پیدا خواهم کرد، همچنین برنامه " حفظ هویت ایرانی"را با تقدیر از محمد جواد ظریف در این سازمان برگزار میشود. در روز سهشنبه نیز سامانه "پردازش خودکار رونمایی"خواهد شد این سامانه کمک میکند تا منابع فهرستنگاری شود.
اشرف بروجردی از راه اندازی طرح"پنجره واحد با همکاری خانه کتاب و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر داد و گفت: چاپ کتاب پروسهای میطلبد و دردسرآفرین است، این برنامه چاپ کتاب را تسهیل میکند. جلسات متعددی از پیش تشکیل شده بود و به این نتیجه رسیدیم که فرد با پر گردن یک فرم، کارش در سه مکان متفاوت با سرعت بیشتری انجام شود. این برنامه در هفته جاری راهاندازی میشود و مرجع آن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به برخی از شایعات ایجاد شده درباره آبگرفتگی اسناد توضیح داد: ساختمان آرشیو محل نگهداری اسناد است. در زمان ساخت این ساختمان به نظر میرسد که دقت کافی در این رابطه صورت نگرفته بود و از طرفی آبهای منطقه نیز در آنجا تجمیع میشوند. وقتی هم که قرار بود مترو حقانی حفر شود، خبری مبنی بر آبگرفتگی منتشر شد؛ نمیدانم جهتگیری کانالهای آب به سمت ساختمان آرشیو تغییر کرده یا خیر؛ به هر صورت، در زیر شهر تهران منبع وسیعی از آب وجود دارد. با وجود این مسائل، ساختمان آرشیو ملی در 16 طبقه راهاندازی شد که پنج طبقه آن در زیر زمین است. در این ساختمان و در طبقات زیرین احتمال نفوذ آب وجود دارد و این مخاطره در ادوار گذشته هم وجود داشت. به همین دلیل ما همیشه نسبت به اسناد به خصوص اسناد آرشیوی حساس باشیم و اجازه ندهیم که در طبقات پایین باشد و طبقاتی که از این مخاطرات مصون است، برای نگهداری اسناد انتخاب شده است.
اشرف بروجردی با بیان اینکه ما اسناد ملی و آرشیوی را در طبقه منفی پنج نگهداری نمیکنیم، گفت: در این طبقه اسناد و اوراق امحایی نگهداری میشود، مخازن در حال پر شدن هستند، لذا بخشی از این دست از اسناد امحایی از آنجا تخلیه و به کتابخانه منتقل شده تا طبقه منفی پنج ریلگذاری شود. این انتقال با بالا آمدن آب همزمان شد، پس از انتشار این شایعات و اخبار برخی از دستگاهها مانند نهاد ریاست جمهوری نسبت به آنها حساس شدند که ما از آنها خواستیم که برای بازدید بیایند. آسیبی که ممکن است در این زمینه ایجاد شود، افزایش رطوبت است که با به کارگیری فن و با گردش هوا تلاش داریم تا به میزان استاندارد بازگردد.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در پاسخ به سئوال خبرنگار شبستان درباره اینکه طرح«حافظه ملی دیجیتال» که در دوره مدیران پیشین هم همواره وعده اجرای آن را تا پایان هر سال می دادند به کجا رسید و اینکه چند درصد از منابع این کتابخانه دیجیتال سازی شده اند، گفت: این به معنای این نیست که در زمینه دیجیتال سازی کاری صورت نگرفته باشد؛ منابع در حال افزایش هست و به صفر نرسیده است ، الان در حدود ۱۵ درصد منابع کتابی که شامل حافظه ملی دیجیتال است فهرست نویسی شده و بر روی سایت قرار گرفته و قابل بهره برداری است.
اشرف بروجردی درباره انتشار مجموعه تاریخ شفاهی گفت: تاریخ شفاهی پروژهای وسیع است که در آن با 700شخصیت تاریخ شفاهی گفتوگو شده است. البته این پروژه مختص 700 شخصیت های دوره پهلوی نیست، با توافقی که با آقای دهباشی داشتیم قرار شد کار آرام آرام جلو ببریم تاکنون چهار جلد از تاریخ شفاهی در دوران ریاست سابق کتابخانه منتشر شد و سه جلد دیگر نیز اخیرا منتشر شده است. چاپ این مجموعه هم نیاز به زمان دارد، توقف در انتشار به معنای تعطیلی این پروژه نیست.
نظر شما