به گزارش خبرنگار شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز سهشنبه یک آذر دوفوریت طرح حذف تبصره سه ماده 71 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 مطرح شد. حجتالاسلام حمید رسایی به عنوان یکی از طراحان این طرح در سخنانی گفت: از همکارانی که این طرح دوفوریتی را امضا کردند، تشکر میکنم زیرا مجلس در استفساریهای در خصوص قانون مدیریت خدمات کشوری مادهای را تصویب کرد که موجب سوء تفاهمات شد، البته بعدا مستنداتی در دست آقای کامران دیدیم که نشان میداد این استفساریه از زمان امضای نمایندگان تا مطرح شدن در کمیسیون مسیر دیگری را طی کرده است.
وی با اشاره به تبصره 3 ماده 71 گفت: در این تبصره ذکر شده است مقامات مذکور در ماده 71 از جمله وزرا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و معاونان رییسجمهور و همچنین استانداران و سفرا و معاون وزرا که حداقل دو سال در پست مدیریتهای سیاسی انجام وظیفه کرده یا بنمایند پس از تصدی مقام در صورتی که به سمت پایینتری منصوب شوند چنانچه حقوق ثابت و فوقالعاده مستمر آنها در مسئولیت جدید از 80 درصد حقوق ثابت و فوقالعاده مستمر وی در پست قبلی کمتر باشد به میزان مابهالتفاوت تا 80 درصد را تفاوت تطبیق دریافت خواهد کرد و این تفاوت تطبیق با ارتقاهای بعدی همانند عوامل شغل و شاغل و فوقالعادهها مستهلک میشود و این مابهالتفاوت در محاسبه قانون بازنشستگی و وظیفه نیز ملاک عمل خواهد شد.
حجتالاسلام رسایی ادامه داد: قانون مدیریت خدمات کشوری که این ماده در آن مصوب شده است در مجلس هفتم بدون اینکه به صحن بیاید در کمیسیون تصویب شده است و این قانون در حال حاضر به صورت آزمایشی در جامعه در حال اجرا است.
وی بیان کرد: برخی دوستان استدلال آن داشتند که مابهالتفاوت زیاد نیست و نباید این همه جنجال برایش به پا شود که من در مقابل اینها میگویم فحشی که مسئولان میخورند میلیاردها تومان است و باید این ماده حذف شود.
وی ادامه داد: برخی میگویند تبعیض است و تبعیض به جایی است اما توقع از مجلس اصولگرا این است که این تبعیض نابجا را رفع کند.
وی با اشاره به طرح دوفوریتی نمایندگان برای لغو استفساریه مصوب مجلس در هفته گذشته در این رابطه گفت: ما امروز نیاز به مصوبه بسیجیگونه در روز بسیج داریم و باید این مصوبه را بدون مخالفت مصوب کنیم.
وی در پاسخ به سؤال نمایندهای که حین صحبتهای رسایی مدام از وی میخواست که در فوریت این طرح سخن بگوید، گفت: فوریتاش همین آبروریزی است که به راه افتاده است و مردم فکر میکنند نمایندگان حقوق مادامالعمر برای خود میخواهند، پس این فکر باید از ریشه زده شود و به این طرح حذف تبصره 3 رأی مثبت دهند.
نماینده تهران در خانه ملت یادآور شد: برای رفع این اتهامات ما باید تبصره سه را حذف کنیم که این نوک پیکان و اتهامی که متوجه مجلس هشتم شده است را با رأی قاطعانه خنثی کنیم.
وی در پایان سخنان خود با ذکر خاطرهای از شهید مدرس خاطرنشان کرد: فردی از شهید مدرس خواست به دلیل هزینههای زیاد زندگی حقوق صد تومانی نمایندگان را به 200 تومان افزایش دهد که شهید مدرس در پاسخ به وی گفت مردم بر اساس همین حقوق صد تومانی به شما رأی دادند. اگر میخواهید حقوق 200 تومانی بگیرید باید مجددا رأی مردم را بگیرید.
علیاصغر یوسفنژاد، نماینده ساری نیز در مخالفت با این طرح دوفوریتی گفت: این قانون یعنی دریافت مابهالتفاوت حقوق برای مقامات سیاسی مربوط به دوره هفتم مجلس است و میبینیم در حال حاضر عدهای از این موضوع استفاده کردهاند که افکار عمومی را تحت تأثیر القائات خود قرار دهند و بدین طریق موجسواری کنند.
وی بیان کرد: اینکه عدهای میخواهند موجسواری کنند باید بدانند قطعا افکار عمومی هوشیارتر از این است و این مسایل را به خوبی میدانند و میفهمند.
وی با بیان اینکه استفساریه هفته گذشته در رابطه با نهادهای عمومی بوده است و برای رفع مشکلات آنان از مجلس استفسار شد، گفت: قانون مدیریت خدمات کشوری دارای اشکالات اساسی است و چون این پیچیدگیهای خاص را دارد لذا باید ما برای اصلاح آن وقت کافی بگذاریم و ابتدا این مسایل را در کمیسیونهای تخصصی بررسی کنیم.
وی با بیان اینکه هنوز تصویب این استفساریه قطعی نشده است و برای تعیین در شورای نگهبان است، گفت: اگر مقداری واقعبینانه عمل میکردیم و هیئترییسه روشنگری میکرد چرا باید برخی مطبوعات و همکاران ما اسم این استفساریه را حقوق مادامالعمر برای مقامات سیاسی بگذارند.
وی بیان کرد: اجازه دهید اگر چنین نظری در حال حاضر در مجلس مطرح است در مسیر خاص خودش و در کمیسیون تخصصی با نقطهنظرات نمایندگان مطرح شود.
یوسفنژاد بیان کرد: بیش از 40 درصد از نمایندگان در حال حاضر از مجلس حقوق نمیگیرند و از دستگاههای اجرایی خود حقوق میگیرند مگر حقوق نمایندگی مجلس چقدر است، بیشتر از یک میلیون و 700 یا 800 تومان که نیست.
وی با بیان اینکه حذف این تبصره از ماده 71 قانون مدیریت خدمات کشوری به این صورت غیر منطقی و غیر کارشناسی است و در حال حاضر فوریت ندارد، گفت: ما چرا به جای روشنگری رفتار عکسالعملی از خود نشان میدهیم.
محمد دهقان، نماینده چناران و طرقبه نیز در موافقت با این طرح گفت: ما هیچ حقوق مادامالعمری در نظام جمهوری اسلامی ایران برای مسئولان نداشتهایم و چنین چیزی تصویب نشده است.
وی اظهار کرد: آنچه که برخی در این روزها مطرح کردهاند که مجلس حقوق مادامالعمر تصویب کرده است، یک دروغ بزرگ است زیرا چنین چیزی در مجلس مصوب نشده است.
وی خاطرنشان کرد: آن چیزی که در تبصره سه ماده 71 است امتیاز مختصری است که برای مقامات سیاسی در نظر گرفته شده است، آن هم نه به صورت مادامالعمر بلکه تا زمانی که مستهلک شوند این موضوع وجود دارد یعنی دو یا الی سه سال.
وی تأکید کرد: این موضوع که اخیرا مطرح شده است باعث شده است بدخواهان نظام و برخی مخالفان مجلس آن را مستمسکی قرار دهند و مجلس را به وسیله آن تهدید کنند.
دهقان بیان کرد: اگر تبصره سه ماده 71 از اساس حذف شود اشکالی ندارد زیرا ما معتقدیم اصل حذف تبصره سه به نفع است و مایه نزاع با حذف این تبصره از بین میرود.
وی خاطرنشان کرد: ما نمایندگان مجلس به هیچوجه قصد امتیازگیری نداریم بلکه هدفمان خدمت است.
احمد توکلی، نماینده تهران نیز در مخالفت با این طرح خطاب به باهنر که ریاست جلسه علنی را در غیاب لاریجانی به عهده داشت، گفت: خروج آقای حسینیان و رسایی و دیگر نمایندگان مجلس برای از اکثریت انداختن مجلس حق قانونیشان است و دم دست کسی از کارکنان مجلس نمیتواند جلوی آنها را بگیرد، گرچه من از آنها خواستم این کار را نکنند و هیئترییسه نیز تدبیری در این مورد کرد ولی باید با یک نماینده مجلس اینگونه رفتار نشود.
وی بیان کرد: تبصره سه ماده 71 تصریح دارد اگر کارمندی به مدیر کلی ارتقا پیدا کرد فوقالعادهاش تغییر میکند و اگر همین کارمند به جای قبلیاش برگردد میتواند حقوق خود را دریافت کند.
وی با بیان اینکه وجود کلمه همواره در طرح استفساریه نمایندگان معنی مادامالعمر را میدهد، بیان کرد: در حال حاضر اصلاح قانون مدیریت خدمات کشوری فوریت ندارد زیرا این قانون به صورت آزمایشی در حال اجرا است و یک سال دیگر اعتبار آن تمام میشود و ما میتوانیم سال آینده این قانون و این ماده را اصلاح کنیم.
توکلی بیان کرد: من میگویم اگر هم تبعیضی در این تبصره است اصلا ناروا نیست زیرا برخی از نمایندگان در حال حاضر اصلا از مجلس حقوق نمیگیرند مثلا خود بنده از ابتدای مجلس هفتم حقوقی از مجلس دریافت نمیکنم و از دانشگاه حقوق میگیرم.
وی بیان کرد: مقامات سیاسی ساعت کار مشخص ندارند و میبینیم که نمایندگان مجلس حتی در روز 13 الی 14 ساعت کار میکنند بدون اینکه اضافهکاریای داشته باشند پس چگونه میگوییم این قانون برای آنها تبعیض است.
وی بیان کرد: اگر دوستان میگویند این تبعیض ناروا است ماده 71 را اصلاح کنند که در رابطه با حقوق رییسجمهور، معاونان و سفرا است.
همچنین حجتالاسلام روحالله حسینیان در موافقت با این طرح گفت: در اصل سوم قانون اساسی در رفع تبعیضات ناروا در بین ملت تأکید شده است و اساس نظام آفرینش عدالت است و در قرآن بر قسم و عدل با دست خود مردم تأکید شده است.
وی اظهار کرد: تبصره سه ماده 71 قانون مدیریت خدمات کشوری و مصوبه استفساریه هفته گذشته که در جامعه ما فضای پرابهامی را ایجاد کرد که ضرر آن نه تنها متوجه نمایندگانی که در آستانه انتخابات هستند، شد بلکه ضرر آن متوجه نظام نیز شد.
حجتالاسلام حسینیان بیان کرد: وقتی مردم میبینند که قانونی تصویب میشود که بین مقامات، کارکنان و مردم تفاوت قایل میشود نمیتوانند این تبعیض را بپذیرند زیرا مردم بر اساس فرهنگ اسلامی اعتقاد دارند که هر چه فردی مقامش بالاتر میرود باید سادهتر و مردمیتر زندگی کند.
وی با بیان اینکه تبصره سه ماده 71 به هیچوجه به صلاح نظام نبوده است و امتداد اجرای آن هرگز به نفع نظام و دیدگاه مردم نسبت به مسئولان نظام نیست، گفت: این مردم سبب میشوند مردم از حکومتگران فاصله بگیرند.
وی با اشاره به طرح لغو استفساریه تبصره 3 ماده 71 و 117 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 که امروز از سوی نمایندگان در حال مطرح شدن بود، گفت: به نظر من حذف این استفساریه که در جلسه هفته گذشته مجلس مصوب شد نیز مشکلی را حل نمیکند زیرا ما باید اصل تبصره سه را حذف کنیم.
وی بیان کرد: بسیاری از نمایندگان که در حال حاضر یا قاضی هستند و یا هنوز عضو هیئت علمی هستند با این قانون حقوقشان زیاد نمیشود، در واقع این قانون برای آنها همانند آش نخورده و دهان سوخته است. طرح حذف تبصره سه ماده 71 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 در پی آن مطرح شد که در جلسه هفته گذشته مجلس نمایندگان در طرح استفساریهای که مصوب کرده بودند این شائبه را ایجاد کرده بودند که حقوق مادامالعمر برای مقامات سیاسی کشور مصوب شده است و به همین دلیل تعدادی از نمایندگان و از جمله نمایندگان عضو جبهه پایداری این طرح را در قالب دوفوریت مطرح کردند که در نهایت با 61 رأی موافق، 97 رأی مخالف و 29 رأی ممتنع از مجموع 202 رأی دوفوریت آن تصویب شد و یکفوریت آن نیز با 56 رأی موافق، 92 رأی مخالف و 31 رأی ممتنع از مجموع 203 رأی مصوب نشد و به این ترتیب این طرح از دستور کار مجلس خارج شد.
در مقدمه توجیهی این طرح که در ابتدا به امضای 18 نفر از نمایندگان مجلس رسیده بود و در هنگام مطرح شدن آن سه نفر از نمایندگان امضای خود را پس گرفته بودند، آمده است: نظر به اینکه تبصره سه ماده 71 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 شائبه تبعیض بین مقامات سیاسی با سایر کارکنان دولت را به وجود آورد است و به ویژه با تصویب استفساریه اخیر زمینه تبلیغ وسیع علیه مسئولان نظام اسلامی به ویژه مجلس شورای اسلامی را فراهم کرده است و اساسا این تبصره برخلاف مشی توصیه شده از سوی امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری است لازم است قبل از اینکه مصوبه اخیر در خصوص استفساریه در شورای نگهبان مطرح شود و وقت آن شورا و مجلس شورای اسلامی گرفته شود اقدام مناسبی صورت گیرد.
از جمله امضاکنندگان این طرح، حجتالاسلام حمید رسایی، مهدی کوچکزاده، حجتالاسلام آقاتهرانی، پرویز سروری، اسماعیل کوثری، ستار هدایتخواه، علیاصغر زارعی، محمد دهقانی، قرهخانی، قاضیزاده، روحالله حسینیان، محمدکریم شهرزاد، جواد کریمی قدوسی، حجتالاسلام علیرضا سلیمی، حجتالاسلام بزرگواری، حجتالاسلام طاهری، حجتالاسلام آشتیانی و جهانبخش محبینیا بوده است.
پیش از مطرح شدن این طرح، به دلیل اینکه باهنر در ابتدا طرح دوفوریتی لغو استفساریه تبصره سه ماده 71 و 117 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 را مطرح کرده بود و به حجتالاسلام ابوترابیفرد به عنوان یکی از طراحان این طرح اجازه سخن داده بود نمایندگان امضاکننده طرح فوق که عمدتا از اعضای جبهه پایداری بودند ضمن اعتراض به این اقدام باهنر قصد ترک جلسه علنی را برای از رسمیت افتادن جلسه علنی داشتند که با ممانعت کارکنان دم در مجلس روبرو شدند و در ادامه نیز باهنر خطاب به آنها گفت چون چهار نفر از نمایندگان امضاکننده طرح امضای خود را پس گرفته بودند پس طرح از رسمیت افتاده است و طبق آییننامه داخلی مجلس ما نمیتوانیم طرحی را که امضای کافی ندارد در مجلس مطرح کنیم، پس اگر میخواهید این طرح در مجلس مطرح شود از نمایندگانی که امضای خود را پس گرفتهاند بخواهید که مجددا این طرح را امضا کنند که در این صورت ما آن را مطرح خواهیم کرد.
در ادامه، جهانبخش محبینیا، عضو هیئترییسه مجلس اعلام کرد که یکی از نمایندگان که امضای خود را پس گرفته است مجددا طرح را امضا کرده است و به همین دلیل ما طبق آییننامه میتوانیم این طرح را بررسی کنیم.
پس از این اقدام نمایندگان، طرح دوفوریتی محمدرضا باهنر با قطع سخنان حجتالاسلام ابوترابیفرد از نمایندگان طراح این طرح خواست طرح خود را مطرح کنند.
پایان پیام/
نظر شما