به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، آنچه در ادامه می آید مروری است بر مهمترین اخبار حوزه قرآن و معارف در بیست و هشتمین روز از آبان ماه ۹۸:
اجرای هفتمین دوره طرح «زائران حرم رضوی»/ اعزام ۷۰۰ نفر به مشهد از محل عواید موقوفات
«رضا معممی مقدم» از اجرای طرح زائران حرم رضوی خبر داد و گفت: در راستای اجرای امینانه نیات واقفین، هفتمین دوره طرح «زائران حرم رضوی» از محل عواید موقوفات مرتبط دارای درآمد، در آبان و آذر ماه سال جاری و طی دو دوره در مشهد مقدس برگزار میشود و طی آن بیش از ۷۰۰ نفر از مشتاقان زیارت امام رضا(ع)، به مشهد مقدس اعزام می شوند.
مدیرکل امور اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه طرح «زائران حرم رضوی» با هدف اجرای صحیح و امینانه نیات واقفین در موضوعات کمک به زوار امام رضا(ع) و با رویکرد شفافسازی و اطلاعرسانی از آثار و برکات وقف اجرا میشود، تصریح کرد: شناسایی افراد واجد شرایط مطابق نیات واقفین، ایجاد وحدت رویه در سراسر کشور در حوزه اجرای نیات، شفافسازی در خصوص مصرف عواید موقوفات مرتبط، زمینهسازی، ترغیب و جذب خیرین در امر ایجاد وقف جدید در موضوعات مرتبط و نیازهای روز جامعه از دیگر اهداف این طرح محسوب میشود.
معممی مقدم بابیان اینکه طرح «زائران حرم رضوی» برای هفتمین سال متوالی در سراسر کشور اجرا میشود، افزود: بیش از ۳۲۱ موقوفه دارای درآمد مرتبط با طرح و ۷۳۰ نیت در خصوص کمک به زوار امام رضا(ع) در کشور وجود دارد که عواید آن صرف حمایت از افرادی میشود که قادر به تأمین هزینه سفر به مشهد مقدس نیستند.
وی در زمینهٔ شرایط انتخاب زائرین نیز بیان: با توجه به مدنظر قرار دادن شرایط مندرج در وقف نامهها برای افراد و یا مکان خاص، زائرین بار اولی و یا افراد ساکن در مناطق محروم و روستایی که حداقل طی ۱۵ سال گذشته به مشهد مقدس مشرف نشدهاند، خادمین بقاع متبرکه و مساجد و همچنین شهروندان تحت پوشش نهادهای حمایتی ازجمله کمیته امداد امام(ره) و سازمان بهزیستی از اولویتهای این طرح محسوب میشوند.
وی با اشاره به تقویت برنامههای فرهنگی در طول اجرای این طرح، تصریح کرد: حضور مستمر روحانی کاروان از مبدأ حرکت تا مقصد، اجرای مراسم بدرقه در بقاع متبرکه (چاووشی خوانی، اسپندگردانی و..)، زیارت دستهجمعی، تجمع زائرین در دارالهدایه و بهرهمندی از موعظه وعاظ مطرح کشوری، برپایی خیمه معرفت و پاسخ به سؤالات شرعی زائرین، برگزاری مسابقه کتابخوانی، توزیع بستههای فرهنگی و اهداء توشه و سوغات به زائرین از دیگر برنامههای فرهنگی در طول برگزاری این طرح است.
مدیرکل امور اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه در پایان با اشاره به اجرای این طرح در سال های گذشته، افزود: در سال گذشته نیز تعداد ۷۲۰ زائر از محل اجرای نیات واقفین از این طرح بهرهمند شدند.
تنها نسخه مسند حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) چاپ میشود
آیتالله «محمد محمدیریشهری»، در نشست تشریح برنامههای هفته بزرگداشت ولادت حضرت عبدالعظیم(ع) که جمعی از مسئولان فرهنگی و مذهبی شهرری و تهران حضور داشتند، گفت: جلسه، چون مربوط به حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) است خبری را بشارت میدهم که شاید برای جمع تازگی داشته باشد و آن اینکه اخیراً مؤسسه دارالحدیث کتابی از حضرت عبدالعظیم(ع) که تاکنون یافت نشده بود، نسخهای را در یمن پیدا کرده که برای چاپ آماده میشود.
تولیت آستان حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) افزود: این مسند حضرت عبدالعظیم(ع) است که از حضرت جواد(ع) بلاواسطه نقل کردهاند و تنها نسخه قدیمی در دسترس است که شامل نکات اخلاقی، اجتماعی و مباحث زندگی مهمی بوده و دارالحدیث در حال کار روی این نسخه است و امیدواریم سال آینده کتاب چاپی این نسخه را در اختیار مردم قرار دهیم.
وی اعلام کرد: تاکنون فعالیتهای خوبی به همت دوستان، همکاران، سازمانها و نهادها در زمینه معرفی و ترویج فرهنگ اهل بیت(ع) انجام شده است و کاری جز دعا و تشکر از دستمان برنمیآید. اما به هر حال همه مدیون حضرت عبدالعظیم(ع) هستیم، چه کسانی که در اینجا خدمت میکنند و چه کسانی که اهل شهرری هستند، ما زیر سایه این بزرگواریم که کریم و با کرامت است و آنها از ما انتظار دارند مردم با این خانواده بیشتر آشنا شوند و با حمایت عملی از نظام اسلامی و مقام معظم رهبری، برای حکومت این خاندان زمینهسازی کنیم و این انتظار زیادی نیست. برای همین همه کارهایی که انجام میدهیم برای زمینهسازی ظهور است و ان شاءالله این انقلاب مقدمه همان ظهور باشد که مقام معظم رهبری و پیشتر رهبر کبیر انقلاب بر این امر تأکید داشتند.
آیت الله ری شهری با بیان اینکه هدف ما رساندن پیام این خاندان به مردم شهرری، تهران، ایران و جهان است، افزود: با تمام فشارهایی که مردم دارند و از آنها آگاهیم، اما حب اهل بیت(ع) است که مردم را در کنار هم جمع کرده و دیدیم که چگونه با فرمایشات مقام معظم رهبری، آرامش کاملی در کشورمان حاکم شد. در این چند روز دیدیم که همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند، اشرار چگونه اموال مردم را به آتش میکشیدند و مردم نیز نمیتوانستند کاری انجام دهند و اینها منافقین بودند و ما نیز باخبر بودیم که میخواهند مشکلاتی را برای کشور ایجاد کنند و مسئولان هم آماده بودند و مردم هم نشان دادند که صفشان از آنها جداست.
آیت الله محمدی ریشهری خاطرنشان کرد: همه سازمانها و نهادهایی که در رابطه با حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) خدمت میکنند، کاری کنند که یک گام به جلو حرکت کنیم. در جا زدن نشانه عقب رفتن است. اگر ما امسال همانند سال گذشته عمل کردهایم، مغبونیم؛ بنابراین باید یک گام جلوتر باشیم، تا مشخص شود که عملکرد برای این خاندان با برنامهریزی بهتری انجام شده است و نواقص کارها را رفع کنیم و هر آنچه انجام میدهیم، دقیقترین کار باشد.
دوره آشنایی با احکام بندگی به صورت مجازی برگزار میشود
دوره آشنایی با احکام بندگی با محوریت احکام و بندگی در قالب ۳۱ جلسه آموزشی و حدود ۹۳۰ دقیقه از سوی مؤسسه نورالمجتبی(ع) قم و با تدریس حجتالاسلام «محمد حاجابوالقاسم»، داور بینالمللی و حافظ کل قرآن کریم برگزار میشود.
جایگاه عمل به احکام، تشریع احکام، رسیدن به حیات طیبه، آثار عمل به احکام، نزول برکات دنیوی، آثار بیاعتنایی به احکام، راه دستیابی به احکام، ضرورت علم به احکام، منابع اجتهاد، شرایط استنباط، رجوع به متخصص، مخاطبان و ویژگیهای احکام شرعی، شرایط تکلیف، اقسام احکام تکلیفی، ویژگیهای احکام الهی، طهارت، انواع نجاسات و پاککنندهها، اهمیت نماز و توصیف نمازگراران در قرآن، سرآغاز و پایان اعمال صالح، رابطه پیامبران و اولیای الهی با نماز از جمله سرفصلهای این دوره است.
از دیگر سرفصلها میتوان به پیامدهای سستی ورزیدن در نماز، دقت نکردن در ادای نماز، مسیر برآورده شدن حاجتها، کیفیت نماز، نمازهای واجب و مستحب، اهمیت توجه به وقت، خانه کعبه، اهمیت کعبه در احادیث، کعبه قلبهگاه جهانی، لباس نمازگزار، مسجد، کیفیت نماز، روزه، انفاق و زکات، خمس و زکات، حج، نماز، توحید و تعبد، امر به معروف و نهی از منکر، کسب و کار، روابط مالی، خوردنیها و آشامیدنیها، سخن گفتن، احکام اموات، قضاوت، حدود، دیات، روابط زن و مرد، ازدواج و خانواده اشاره کرد.
گفتنی است، کاربران میتوانند با مراجعه به سامانه آموزشی نورالمجتبی(ع) به نشانی www.imanoor.com در این دوره نامنویسی کنند. این دوره با مشارکت دانشگاه قرآن و حدیث و دانشگاه تهران برگزار میشود.
روایت حیات طیبه از زندگی «آیتالله صفایی خوانساری»
برنامه «حیات طیبه» رادیو معارف از چهارشنبه، ۲۹ آبانماه با بررسی زندگی آیتالله صفایی خوانساری به روی آنتن میرود.
بررسی سیره فردی و اجتماعی آیتالله صفایی خوانساری و معرفی تألیفات و فعالیتهای سیاسی و اجتماعی وی از جمله موضوعاتی است که در این برنامه به آن پرداخته میشود.
برنامه «حیات طیبه» به همت گروه، فرهنگ و جامعه طراحی و تولید میشود که روزهای چهارشنبه، ساعت ۵:۳۰ به روی آنتن میرود و تکرار آن همان روز ساعت ۱۵:۳۰ تقدیم شنوندگان رادیو معارف میشود.
بهروزرسانی اطلاعات دارندگان قبوض ودیعه حج الزامی است
«اکبر رضایی» درباره فراخوان تکمیل اطلاعات دارندگان قبض ودیعه گذاری حج تمتع اعلام کرد: افراد دارای قبض ودیعه گذاری حج تمتع، باید هرچه سریعتر نسبت به تکمیل اطلاعات خود در نشانی reserve.haj.ir اقدام کنند.
معاون امور حج و زیارت سازمان حج و زیارت با بیان اینکه از زمان صدور اطلاعیه سازمان به منظور فراخوان تکمیل اطلاعات تاکنون تعدادی از متقاضیان اقدام کرده اند، گفت: تمامی دارندگان قبوض ودیعه گذاری حج تمتع که در سال گذشته به تکمیل اطلاعات مبادرت نکرده اند، باید نسبت به بروزرسانی و تکمیل اطلاعات خود در سامانه معرفی شده مبادرت ورزند تا برنامه ریزی برای این عزیزان و فراخوانهای حجاج بر همین اساس صورت گیرد.
رضایی مبنای برنامه ریزیها برای زائران حج تمتع را اطلاعات بروزرسانی شده دانست و بیان کرد: کانال ارتباطی ما با ودیعه گذاران حج تمتع، از طریق اطلاعات بروز رسانی شده شده است، بنابراین باید تمامی دارندگان قبوض ودیعه گذاری حج تمتع نسبت به این مهم اقدام کنند.
معاون امور حج و زیارت سازمان حج و زیارت با بیان حدود یک میلیون و 200 هزار نفر در نوبت تشرف به حج تمتع قرار دارند، افزود: کسانی که قصد تشرف به حج را دارند باید در سامانه رزرو به تکمیل اطلاعات و بروز رسانی بپردازند چراکه ارتباطات بعدی ما با متقاضیان و اطلاع رسانی در خصوص حج تمتع از طریق اطلاعات جدید و بروز رسانی شده صورت می گیرد.
رضایی تصریح کرد: امیدواریم روند فراخوان تکمیل اطلاعات تا قبل از پایان بهمن ماه انجام پذیرد چراکه فراخوان نام نویسی برای اعزام های حج تمتع در بهمن ماه انجام می گیرد و در این خصوص نیز اطلاع رسانی دقیقی صورت می گیرد؛ در حال حاضر نیز در مرحله برنامه ریزی حج در حال آسیب شناسی امور اجرایی عملیات حج 98 و برنامه ریزی ها برای حج تمتع آینده هستیم.
رضایی تصریح کرد: این فراخوان به معنی اعلام اولویت های حج سال 1399 نبوده و اولویت های تشرف به حج سال آینده به تناسب سهمیه اختصاص یافته به ایران و به ترتیب و بر اساس زمان ثبت نام زائران در بانک عامل در بازه زمانی مناسب اعلام می شود.
نامنویسی ۶۰۰ نفر برای جذب خاص روحانیان عتبات
حجتالاسلام «علی پروانه» از نام نویسی 600 نفر واجد شرایط برای پذیرش در حوزه جذب خاص روحانیان عتبات عالیات خبر داد و گفت: به منظور بهکارگیری روحانیان سرآمد و برجسته جهت همراهی با کاروانهای عتبات عالیات و از سوی دیگر نظر به نیاز فزاینده کاروانهای عتبات به روحانیان واجد صلاحیت، ضرورت استمرار روند جذب و اعزام اینگونه افراد به صورت اجتناب ناپذیری در آمده است به همین لحاظ این موضوع تحت عنوان جذب خاص با شرایط مطروحه در آیین نامه جذب و گزینش تعیین شده است.
مدیر جذب و سازماندهی معاونت امورفرهنگی بعثه مقاممعظم رهبری، اعتقاد و التزام عملی به اسلام و مذهب تشیع، تابعیت جمهوری اسلامی ایران، التزام عملی به نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی و ولایت فقیه، برخورداری از حُسن شهرت و معاشرت، نداشتن سوءپیشینه و سابقه محکومیت در محاکم قضائی، توانائی جسمی و سلامت روانی، تأهل و نداشتن منع قانونی از نظر خدمت نظام وظیفه عمومی را از شرایط عمومی برای جذب در این طرح عنوان کرد.
وی به شرایط اختصاصی این طرح اشاره کرد و گفت: دارندگان گواهی اتمام کامل دروس کتبی و شفاهی پایه ۱۰ از یکی از مراکز مدیریت حوزههای علمیه که حداقل دارای یکی از شرایط سه سال فعالیت تبلیغی و فرهنگی باشند. (حداقل ۶ ماه در مدت سه سال)، مدرسان مدارس علمیه در سطوح متوسطه و عالی، اساتید دروس معارف اسلامی که گواهی صلاحیت تدریس معاونت امور اساتید نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها را دارا باشند و اعضای هیأت علمی مراکز آموزش عالی از جمله افرادی هستند که بدون آزمون در طرح خاص جذب میشوند.
پروانه ادامه داد: دارندگان گواهی اتمام کامل دروس کتبی و شفاهی پایه ۷ از مراکز مدیریت حوزههای علمیه که حداقل ائمه جمعه شهرهای منطقه، مسئولان حوزه نمایندگی ولیفقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، خطبا و مبلغان معروف منطقه و مؤلفان آثار مورد قبول در حوزه دینی و مذهبی باشند، به عنوان شرایط افراد خاص اعلام شده است.
همکاری علمی جامعةالمصطفی(ص) با مرکز تخصصی علوم قرآنی نجف اشرف
حجت الاسلام «علی عباسی» در دیدار مسئولان مرکز تخصصی علوم قرآنی نجف اشرف، از میهمانان کنفرانس «وحدت اسلامی» اظهار کرد: امروز توجه روزافزون به مباحث قرآنی و تفسیر قرآن در حوزههای علمیه ضروری است و به برکت پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، این مسائل در حوزه علمیه قم بیشتر مورد توجه قرار گرفته و لازم است زمینههای پژوهشی با موضوع قرآن نیز بیش از پیش مدنظر باشد.
رئیس جامعةالمصطفی(ص) با اشاره به تلاش جامعةالمصطفی(ص) به منظور توسعه رشتههای قرآنی، از رشتههایی سخن گفت که المصطفی(ص) در زمینه قرآن برای نخستین بار طراحی و اجرا کرده است.
وی افزود: در صورت تمایل مسئولان مرکز یاد شده، جامعةالمصطفی(ص) آمادگی دارد این مرکز را در زمره مراکز پیوسته ثبت کند.
در ابتدای این دیدار مسئولان مرکز تخصصی علوم قرآنی نجف اشرف، ضمن ابراز خرسندی از دیدار با رئیس جامعةالمصطفی(ص)، درباره سطوح تحصیلی و شرایط آموزشی مرکز مزبور توضیح دادند و با اشاره به سطح مطلوب آموزشی مرکز، تصریح کردند: بسیاری از علما و شخصیتهای علمی عراق به تحصیل در این مرکز تمایل دارند و این، نشاندهنده تواناییهای علمی این مرکز است. همچنین درباره استادان، سطح علمی و مدارک تخصصی آنان توضیحاتی ارائه شد.
همچنین دستاندرکاران مرکز تخصصی علوم قرآنی نجف اشرف تقاضا داشتند، جامعةالمصطفی(ص) در زمینه صدور مدرک معتبر علمی با مرکز مزبور همکاری کند.
یادآور میشود، مرکز تخصصی علوم قرآنی نجف اشرف تحت اشراف مؤسسه اسرا، زیرنظر آیتالله جوادی آملی قرار دارد و دروسی معادل سطح ۳ حوزه علمیه را در زمینه علوم قرآنی ارائه میکند.
نظر شما