به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین «سیدجعفرمرتضی عاملی»، از پژوهشگران فعال در حوزه علوم دینی و تاریخ اسلام بود که خبر درگذشت وی موجی از ناراحتی میان دلباختگان مکتب نورانی قرآن و عترت (ع) ایجاد کرد.
موضوع تاسف آور، درگذشت شخصیت ممتاز علمی بود که عمر خود را صرف تحقیق پیرامون تدوین سیره پیشوایان دین به ویژه پیامبر اسلام (ص) و امیرالمومنین امام علی (ع) کرد، اهم تالیفات وی عبارت است از: سیره پیامبر اعظم(ص) در ۳۵ جلد، سیره امیرالمومنین (ع) در ۵۳ جلد و سیره حضرت فاطمه زهرا (س) در ۱۵ جلد.
بی گمان مرحوم سیدجعفرمرتضی عاملی را می توان علامه ای بحرالعلوم در حوزه تدوین سیره حضرات معصومین (ع) در چند دهه اخیر دانست که در این زمینه از منابع اهل سنت نیز استفاده بسیار کرده است.
برخورداری از این شخصیت علمی در کنار اخلاص و تقوا موجب شد مقام معظم رهبری و برخی از مراجع معظم تقلید، علما و شخصیت های برجسته حوزوی و دانشگاهی، با صدور پیام، درگذشت این تاریخ نویس شهیر را تسلیت گفت و این فقدان را مصداق این فرموده امیرمومنان امام علی(ع) بدانند که فرمودند: «إذا ماتَ العالِمُ ثُلِمَ فِي الإسلامِ ثُلمَةٌ لايَسُدُّها شَيءٌ إلى يَومِ القِيامَةِ».
به منظور بزرگداشت این شخصیت برجسته علمی دینی دوشنبه، 11 آذرماه آئین بزرگداشتی با حضور شخصیت ها در مسجد نور واقع در میدان فاطمی برای ایشان برگزار شد.
بنا بر این گزارش، حجت الاسلام والمسلمین «سید ابوالحسن نواب» در این مراسم با اشاره به تاریخچه حضور علمای جبل العامل لبنان در ایران، گفت: حضور و در واقع هجرت فضلا و طلاب به ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی شدت گرفت.
رئیس دانشگاه مذاهب و ادیان افزود: آیت الله سید جعفر مرتضی عاملی در سال ۱۳۴۷ به ایران هجرت کرد و از بدو حضور تا پایان عمرشان اهتمام ویژه ای به سیره نویسی داشت.
وی اضافه کرد: اولین سیره مدون و منظم درباره پیامبر اکرم (ص) که توسط علمای شیعه تدوین شد به علامه سید جعفر مرتضی اختصاص دارد و «اَلصَّحیح مِنْ سیرَةِ النّبیِّ الْاَعْظَم(ص)» نام گرفته است.
نواب تصریح کرد: ایشان در تدوین سیره پیامبر اعظم (ص) از سبک مرحوم شرف الدین و مرحوم علامه امینی استفاده کرد و از منابع فریقین بهره مند شد. می توان سید جعفر را بزرگ ترین سیره نویس در جهان اسلام نامید که اکنون نیز کسی این حجم از سیره را درباره پیامبر(ص)، امیرالمومنین(ع)، حضرت زهرا(س)، امام حسن(ع) و حضرت سجاد(ع) ننوشته و کسی به اندازه ایشان با تالیف سیره، به مظلومیت حضرت فاطمه زهرا (س) اشاره نکرده است.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در ادامه با بیان اینکه مرحوم سید جعفر مرتضی شاید بیش از بسیاری از علمای ایرانی، خود را وقف انقلاب اسلامی کرده بود، گفت: بسیاری از فرماندهان ارشد سپاه و جنگ هشت ساله به صورت مرتب و به راحتی در منزل سیدجعفرمرتضی حضور می یافتند. ایشان بدون بخل و سخت گیری در خدمت محققان و طلاب بود.
وی با بیان اینکه در منزل ایشان به روی روستانشینان جنوب لبنان باز بود و این موضوع در الهام ایشان از سبک زندگی دینی ریشه داشت، افزود: ایشان نمونه عالم عاملی است که ضمن تدوین سیره اهل بیت (ع)، سعی می کرد به مکارم اخلاقی آن پیشوایان دین عمل کند.
نواب ساخت حوزه علمیه را سیره مرحوم سیدجعفرمرتضی دانست و گفت: طلاب حوزه های ایشان بسیار خودساخته و باسواد بودند که نشان دهنده اثر روح والا و متعالی ایشان است. وی دلباخته امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بود، «سید حسن نصرالله»، رهبر حزب الله لبنان به بنده گفت: من تعریف دقیق ولایت فقیه را از علامه سید جعفر مرتضی آموختم.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در ادامه با تاکید بر اینکه سید مرتضی از نظر مکتبی و اعتقادی به حمایت از حزب الله و جریان مقاومت پرداخت، اضافه کرد: همه هستی و کتابخانه ایشان در جنگ ۳۳ روزه از بین رفت ولی فرمود: اگرچه همه دارایی معنوی ام از بین رفت، ولی خدا را شکر که اسلام و حزب الله و جریان مقاومت پیروز شد.
بنا بر این گزارش، سردار پاسدار صفوی، فرمانده اسبق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، آیت الله محسن مجتهد شبستری، نماینده سابق ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی، آیت الله علی اکبر رشاد، رئیس شورای عالی حوزه علمیه تهران، حجت الاسلام والمسلمین سیدرضا اکرمی، رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری، حجت الاسلام والمسلمین مسیح مهاجری، مدیر مسئول روزنامه جمهوری اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی، مدیرمسئول روزنامه اطلاعات و میثم مطیعی از مداحان اهل بیت (ع)، از جمله شخصیت های کشوری و لشکری حاضر در این مراسم بودند.
نظر شما