محمود تاری، مداح و شاعر آیینی با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر استفاده از اشعار متناسب در آیینهای مرتبط با اهل بیت (ع) به خبرنگار شبستان گفت: بحث شعر در جامعه دینی دارای ابعاد متنوعی است و از دیرباز رهبر معظم انقلاب مداحان را به انتخاب اشعار فاخر که مضامین پندآمیز را نیز دربر داشته باشد، تشویق کردهاند.
وی با بیان این مطلب که امروز هم در میان مداحان جوان استفاده از اشعار فاخر را میبینیم، اظهار کرد: اما متأسفانه در میان همین افراد نیز بعضا هستند افرادی که متشاعرند یعنی تجربهای از شعر و شاعری ندارند و در بازار امروز برای کسب نام و نان آمدهاند.
تاری اشعار آیینی و هیئتی امروزه را متزلزل خواند و تصریح کرد: متأسفانه دیده میشود که افراد ناآشنا با محور وارد میدان شدهاند و بدتر از آن مراحل فرهنگی توسط اینگونه اشعار اشغال شده و توانسته اقبال مخاطبان فاقد اطلاع را نیز به همراه داشته باشد، امری که صدمات جبرانناپذیر به پیکره آثار دینی وارد میکند که ترمیم آنها مدتهای مدیدی طول میکشد.
مداح و شاعر آیینی دلیل بروز چنین مشکلاتی را انتشار اشعار بدون بررسی و نظارت مسئولان دانست و بیان کرد: چون این اشعار در لفظ هیئتی و مردمی نامیده میشود در مراکز فرهنگی نیز بدون نظارت توزیع و منتشر شده و متأسفانه مسئولان نیز اینگونه موارد را به حال خود رها کردهاند، البته نباید انگاشت که اینگونه اقدامات با اغراض سوء انجام گرفته بلکه بیشتر آنها از روی ارادت است.
وی با اشاره به سخن رهبر معظم انقلاب مبنی بر شعر خوب بخوانید حتی اگر از رو میخوانید، عنوان کرد: امروزه بحث بایدها و نبایدها و به عبارت دیگر هنجارها و هنجارشکنیها مطرح است. ما باید فارغ از شعارزدگی در مرحله نخست آسیبشناسی کرده و مهمتر از آن در پی آسیبزدایی باشیم.
تاری ادامه داد: ما اگر دلسوز فرهنگ ناب شیعی هستیم باید وارد عمل شویم و بیماریهایی که پیکره شعر دینی و به تبع آن مداحی را دچار آسیب و رنج کرده است را جراحی کنیم. در این میان متولیان امر همچون رسانه ملی، سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از رسالت مهمتری برخوردار هستند.
وی با اشاره به حضور مداحانی در سطح اجتماع که اشعار ضعیف ارایه میکنند، ابراز کرد: بدتر از ارایه اشعار ضعیف استفاده از سبک و آهنگ خوانندگان غربی و یا بعضا متعلق به دوران طاغوت است و متأسفانه همین سبکها نیز توسط جوانان به عنوان الگو انتخاب میشود، البته این بیماریها فقط به پیکره مداحی و شعر آیینی محدود نمیشود بلکه سایر عرصههای فرهنگی نیز بدونگونه است، امری که منجر به سرگردانی جوانان شده است.
وی با طرح این سؤال که آیا امروز صدا و سیما به واقع دانشگاهی جامع برای 70 میلیون جمعیت ایرانی است، گفت: اگر نقدپذیر باشیم پاسخ این سؤال منفی است، البته بارها تأکید شده که چطور برای تمام مسایل در رسانه ملی کارشناس وجود دارد اما برای فرهنگ مداحی با این دامنه اثرگذاری و مخاطبپذیری کارشناس زبده وجود ندارد.
مداح و شاعر آیینی با بیان این مطلب که پیشنهاد تشکیل کارگروه متشکل از پنج فرهیخته در عرصه شعر آیینی برای کارشناسی بحث مداحی به رسانه ملی داده شده است، اذعان کرد: علیرغم تلاشهای اینچنینی باز میبینیم افراد غیرمتخصص در این حوزه نظر میدهند و به عبارتی میتوان گفت خود صدا و سیما را نیز جو گرفته است. باید توجه داشت تکصدایی مطلوب نیست، این عرصه عظیم فرهنگی به چندصدایی نیاز دارد تا پیشکسوتان در کنار جوانان بتوانند با نقد کارها زمینه سازندگی و بالندگی مداحی و شعر آیینی را فراهم کنند.
وی با بیان این مطلب که عرصه مداحی و شعر آیینی دارای بایدها و نبایدها است، افزود: این بایدها و نبایدها باید شناخته شوند تا متناسب با آنها افراد هنجارشکن که سنخیتی با معارف دینی ندارند از دایره این فرهنگ و هنر ناب شیعی خارج شوند.
تاری درباره دلایل استفاده برخی از مداحان از آهنگهای غلط و لهوی در مراسم متعلق به اهل بیت (ع) تصریح کرد: باید توجه داشت مداح در کنار پایبندی به اصول و سنتها میتواند کار نو انجام دهد، البته پایبندی به اصول به معنای فعالیت کردن مطابق سالها و قرنهای پیشین نیست بلکه انجام کاری که با ارزشهای دینی متضاد نباشد و به ائمه (ع) تعلق داشته باشد.
وی تأکید کرد: امروزه میبینیم برخی از مداحان واژههایی را به کار میبرند که خود از معنا و جایگاه آنها اطلاعی ندارند، به عنوان مثال حرم امام حسین (ع) را به میخانه تشبیه میکنند. به جرأت میتوان گفت اینها مداح نیستند چرا که مداح کسی است که با رسالت دینی خود پیامآور اسلام و نهضت عاشورا باشد، در غیر این صورت از دایره مداحی برون بوده و خواننده است.
تاری ادامه داد: چرا که اینها با استفاده از مجلس اهل بیت به طور رایگان به شهرت خوانندگی میرسند، امری که متأسفانه بیشترین آلودگیها و صدمات را برای مجالس عزاداری امروز اهل بیت (ع) به وجود آورده است.
تاری با بیان این مطلب که اینگونه دکهها مداح و مستمع را به معرفت نمیرسانند، اظهار کرد: ما باید فلسفه قیام سیدالشهدا را بشناسیم و در مکتب ایشان به معرفت برسیم، امری که در مجالسی که ذکر آنها رفت محقق نمیشود و با اعمالی نظیر آنچه عرفا در خانقاهها فارغ از دین خدا انجام میدهند واقعیت نمییابد چرا که شخصیتهایی همچون امام و رهبری با این وجهه اثرگذار تاریخی هرگز چنین اعمالی ار انجام ندادهاند.
تاری درباره ضرورت ورود مداحان به مباحث سیاسی در جلسات منتسب به اهل بیت (ع) بیان کرد: ابتدا باید نگاه مداحان و ذاکران اهل بیت را به سیاست سنجید. اگر هدف گروهبازی و جناحی کار کردن به نفع اشخاص باشد ورود به مباحث سیاسی نه تنها ضرورت نداشته بلکه زیانآور است اما اگر در پی تدوین سیاست از منظر اهل بیت (ع) در مجالس متعلق به سیدالشهدا باشیم این امر ضرورت دارد چرا که ائمه اهل سیاست بودهاند و برای مقابله با حکام ظالم دوران خود قیام کردهاند.
مداح و شاعر آیینی با بیان این مطلب که بزرگان ما در طول تاریخ در سیاستی که به نفع دین و خدا نه به نفع خودشان تمام شده است دخالت داشتهاند، عنوان کرد: بصیرت همان واژهای که همواره رهبر معظم انقلاب بر آن تأکید دارند امری است که در نگاه اینچنینی به سیاست در مجالس اهل بیت محقق میشود، بنابراین حال که انتخابات مجلس شورای اسلامی را در پیش داریم ورود اینچنینی به منظور بصیرتافزایی در جامعه توسط مداحان در مجالس اهل بیت (ع) مغتنم است.
وی خاطرنشان کرد: تریبون سیدالشهدا نباید به فحش و ناسزاگویی بدل شود بلکه میتوان با آرامش و منطق مباحث سیاسی را مطرح کرد و با عقلانیت و منطق دین پیش رفت.
ادامه دارد
نظر شما