به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، «محمود محمود زاده» شب گذشته (شنبه 16 آذر) در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما که به موضوع آخرین اقدامت وزارت راه و شهرسازی درباره کنترل قیمت مسکن اختصاص داشت با اشاره به اینکه یکی از دلایل ایجاد تلاطم در بازار خرید و فروش مسکن و اجاره بر هم خوردن تعادل عرضه و تقاضاست، گفت: با راه اندازی سامانه ملی املاک و اسکان میتوانیم بخشی از مشکلات حوزه مسکن را بر طرف کنیم.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه وشهرسازی با اشاره به وجود ۹۰۰ هزار تا یک میلیون نیاز واقعی مسکن در کشور بر این نکته اشاره داشت که ۳۰ درصد از این نیاز توسط بخش خصوصی ساخته میشود و در صورتی که این نیاز تامین نشود شاهد بر هم خوردگی اقتصاد در حوزه مسکن هستیم.
وی در ادامه درباره تعداد خانه های خالی در کشور گفت: براساس آمار نفوس و مسکن که در سال ۹۵ در کشور تهیه شد بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد خالی در کشور وجود دارد که با راه اندازی سامانه ملی اسکان و املاک و اجرای سیاستهای اخذ مالیات از خانههای خالی بخشی از نیاز را در کشور تامین می کنیم. ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحد مسکونی که خالی از سکنه است بیشتر از نیاز ما در طول سال است که امیدواریم با راه اندازی سامانه ملی املاک و اسکان در سال ۹۹ بتوانیم تحرکی در بازار مسکن کشور ایجاد کنیم.
معاون مسکن وساختمان وزیر راه وشهرسازی با بیان اینکه وظیفه ساخت واحدهای مسکونی بر عهده وزارت راه وشهرسازی است، گفت: روند تهیه نرم افزار سامانه املاک و اسکان به دستور وزیر راه وشهرسازی سرعت یافته است. اطلاعات این برنامه بسیار مهم است و باید تمامی دستگاهها در جمع آوری اطلاعات آن همکاری لازم را داشته باشند به طوری که باید سازمانها از جمله وزارت اقتصاد، سازمان امور مالیاتی، سازمان ثبت اسناد واملاک وزارت صنعت معدن وتجارت در جمع آوری اطلاعات و تکمیل آن تا پایان سال همکاری کنند تا این برنامه به بهره برداری برسد.
محمودزاده با بیان اینکه هیچ سرمایه گذار یا سازندهای با اجرایی شدن این سامانه نمیتواند واحد خود را خالی نگه دارد در توضیح در این باره گفت: خالی نگه داشتن یک واحد در طول ۷ تا ۸ سال به هیچ عنوان برای آن صرفه اقتصادی نخواهد داشت و این یک برنامه اجرایی شده موفق در کشورهای خارجی است.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه وشهرسازی از سیاستهای تشویقی به عنوان یکی دیگر از برنامههای این وزارتخانه در حوزه مسکن یاد کرد و گفت: با اجرای این سیاست ها مالکانی که بیش از یک سال واحد خود را با نرخهای متعارف اجاره دهند مشمول معافیتهای مالیاتی می شوند و این درصورتی که است سامانه شناسایی خانههای خالی اجرایی شود در اجرای آن باید تمامی دستگاها از جمله وزارت نیرو سازمان گاز برق آب مخابرات و شهرداریها همکاری لازم را داشته باشند. لایههای مختلفی در این سامانه وجود دارد که میتواند از طریق شناسایی و اجرایی شدن نرم افزار راستی آزمایی میتواند در ایجاد تعادل در عرضه تقاضا کمک کند.
وی با اشاره به اینکه تکمیل واحدهای مسکن مهر یکی دیگر از اقدامات میان مدت وزارت راه وشهرسازی برای بهبود بازار مسکن است، گفت: طرح اقدام ملی که هم اکنون ثبت نام آن در ۱۳ استان به اتمام رسیده میتواند تولید را بازار مسکن را رونق ببخشد. از سال ۶۶ تا سال ۸۰ هیچ صرفه اقتصادی برای ایجاد چنین سامانههای وجود نداشت. امکانات فناوری در آن دوره وجود نداشته، ولی هم اکنون با امکانات موجود ۶۰ تا ۷۰ درصد از واحدهای خالی در کشور شناسایی شده و شاید این اقدامات در بلند مدت جوابگو نباشد، اما در کوتاه مدت میتواند بازار عرضه مسکن را تحریک کند.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه وشهرسازی با اشاره به اینکه در ایران چندین برابر استاندارد جهانی واحد خالی وجود دارد، گفت: این در حالی است که در کشورهای خارجی تنها ۳ تا ۴ درصد از واحدهای مسکونی خالی از سکنه است.
محمود زاده با بیان اینکه به لحاظ اقتصادی با سیاه چالهای از انبوه زمین و املاک در کشور مواجه شده ایم گفت: بسیاری از این اراضی به صورت مبابعه نامه و یا قولنامهای خرید وفروش میشود و تمامی این اقدامات سپرده گذاریهای مخفی است. این املاک و یا اراضی واحدهای خالی است که باعث شده سرمایهها و نقدینگیهای جامعه وارد آنها شود و ما باید تلاش ویژهای کنیم که این بازار را از سفته بازی خارج کنیم.
معاون مسکن وساختمان وزیر راه وشهرسازی با اشاره به اینکه در سه دهه گذشته مطمئنترین سرمایه گذاری و بازاری که دامنه سود داشته بازار مسکن بوده است، افزود: نیاز مسکنی کل کشور یک میلیون واحد در سال است که ۵۰۰ هزار واحد آن مربوط به استان تهران است. در صورتی که ساخت وساز و طرحهای مسکنی در کشور را به درستی اجرا کنیم تابستان سال آینده میتوانیم بازار مسکن را کنترل کرده و رونق ببخشیم.
وی با تاکید بر اینکه با اتمام واحدهای باقی مانده مسکن مهر و اجرایی شدن ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکن در قالب طرح اقدام ملی میتوانیم بازار را کنترل کنیم، افزود: البته اخذ مالیات از خانههای خالی جزو راهکاریها کوتاه مدت است و ما برای راهکار بلند مدت طرح افزایش تولید مسکن را در دستور کار خود قرار داده ایم.
وی با یادآوری این نکته که باید تولید مسکن مداوم باشد و تا سال ۱۴۰۵ باید چنین طرحهای را ادامه دهیم، گفت: ما به عنوان دولت سعی داریم قیمت زمین از مسکن را حذف و یا کم کنیم تا بار مالی متقاضیان از خرید مسکن کاهش یابد.
محمودزاده با اشاره به اینکه ساخت وساز در کشور رونق گرفته است افزود: هم اکنون تولید مسکن در کشور افزایش یافته است و متوسط قیمت مسکن در کشور به ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسیده است. وزارت راه وشهرسازی هیچ منفعتی در اجرای طرح مالیات از خانههای خالی ندارد و با اجرای این طرح سعی میکند میزان واحدهای خالی از سکنه را در کشور کاهش دهد./
نظر شما