روایت سنگرسازی‌های علمی انقلابی در مساجد توسط شهید آیت‌الله مفتح

فعالیت‌های انقلابی شهید مفتح تنها منحصر به مسجد قبا در زمان انقلاب نبود و نقش‌آفرینی وی در مساجدی همچون الجواد(ع)، جاوید و صاحب‌الزمان(عج) در تهران نیز به خوبی حس می‌شد و آثار فراوان داشت.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مساجد به‌عنوان سنگرهای انقلاب، محل اصلی شکل‌گیری و گسترش حرکت عظیم نهضت امام خمینی(ره) در دوران شکل گیری انقلاب اسلامی محسوب می شوند.

 

چنان که مسجد قُبا از همان ابتدا به دلیل حضور آیت‌الله شهید مفتح از پایگاه‌های مهم مبارزه علیه رژیم پهلوی بوده است‌. این مسجد در خیابان شریعتی تهران و در نزدیکی حسینیه ارشاد قرار دارد و در سال های دهه 50 توسط شهید آیت الله محمد مفتح، بنیانگذاری شد؛ ایشان خود امامت جماعت این مسجد آن‌ را بر عهده داشت.

 

وی که از یاران و شاگردان حضرت امام‌خمینی(ره) بود، مسجد قبا را به مهمترین مرکز حضور گسترده توده‌های انقلابی مبدل ساخت و در مناسبت های دینی هزاران نفر از مردم تهران را گردهم می‌آورد و ضمن انجام فریضه‌های دینی، پیام امام(ره) و انقلاب اسلامی را در میان مردم منتشر می‌ساخت.

 

رمضان‌المبارک سال 1357 که در شهریور آن سال واقع شده بود، برای مردم ایران به‌راستی مبارک و سرنوشت‌ساز شد؛ چرا که دکتر مفتح(ره) توانست با برنامه‌ریزی و اتخاذ روش های حساب‌شده مردم را برای یک حضور گسترده میلیونی در خیابان های تهران آماده سازد و اولین راهپیمایی گسترده و علنی مردم علیه رژیم شاه را در عید‌فطر آن سال محقق سازد.

 

سیل رو‌به‌فزونی جمعیت از زمین های قیطریه که محل برگزاری نماز عید‌سعید‌فطر بود راه افتاد و در امتداد خیابان شریعتی به توده گسترده‌ای از مردم معترض به حاکمیت شاه تبدیل گشت. رژیم که پس از واقعه پانزدهم خرداد، دیگر حافظه خود را از قیام های گسترده مردمی پاک کرده بود، ناگهان غافلگیر شد و نتوانست از راهپیمایی بزرگ عید‌سعید‌فطر در سال 1357 جلوگیری کند.

 

آن راهپیمایی آرام و توده‌ای، راه را برای راهپیمایی های بعدی آماده کرد که اولی در شانزدهم شهریور مسیر 20 کیلومتری تجریش تا راه‌آهن را پیمود و بعد از آن هم واقعه هفدهم شهریور مردم و رژیم را در رویارویی کامل قرار داد و برای اولین‌بار پس از واقعه پانزدهم خرداد بود که ردپای حکومت نظامی در ایران پیدا شد.

 

آیت‌الله مفتح به تأسی از تجربه موفق رمضان 1356، برنامه‌های تازه‌تری برای رمضان سال 1357 (مرداد و شهریور) تدارک دید. وی در برنامه‌های سخنرانی مسجد قبا سعی می‌کرد، از شخصیت‌ها با توجه به مکان و شرایط زمان استفاده کند. دکتر مفتح با آنکه خود ممنوع‌المنبر بود، بحث پیرامون مسایل مهم نهضت چون «حکومت اسلامی» را خود برعهده می‌گرفت.

 

به همت ایشان مسجد قبا در رمضان 1357 کانون پرجوش‌وخروش انقلاب شده بود و مهمترین سنگر مبارزاتی مردم علیه رژیم طاغوت به‌شمار می‌رفت. ولی از آنجا که فعالیت های مسجد قبا با ابتکار و مدیریت و هدایت شهید آیت‌الله دکتر محمد مفتح انجام می‌شد، این فعالیت ها در ‌اصل به عنوان صفحه‌ای از کارنامه درخشان تلاش‌های وی به حساب می‌آید.

 

 وی در رمضان سال 57 در حضور هشت الی 10‌ هزار نفر که اکثرا جوان و دانشجو بودند در مسجد قبا پس از برگزاری نماز جماعت به منبر رفت و درباره حکومت اسلامی صحبت کرد.

 

اولین اخبار از مواضع و اعلامیه‌های حضرت امام خمینی(ره)، جامعه روحانیت مبارز، دانشگاه‌ها، حوزه‌های علمیه و بازار در این مسجد توسط آن شهید به اطلاع مردم می‌‌رسید و در واقع شهید مفتح در آن دوره عملا رهبری فعالیت ها و تحریک های مردمی را در سطح بسیار وسیعی از پایتخت به عهده داشت.

 

فعالیت های شهید مفتح تنها منحصر به مسجد قبا در زمان انقلاب نبود و نقش آفرینی وی در مساجدی همچون الجواد(ع)، جاوید و صاحب الزمان(عج) در تهران نیز به خوبی حس می شد.

 

آیت اللّه مفتح بنا به خواست مؤمنان و اهل محلّه به مسجد الجواد(ع) دعوت شد، تا از این سنگر به ارشاد و هدایت جامعه خصوصاً نسل جوان بپردازد. وی با ایراد سخنرانی و انجام جلسات تفسیر در مسجدالجواد(ع) به روشنگری و ارتباط افزون تر بین نسل تحصیل کرده و روشنفکر و اقشار روحانی متعهد و مسؤول همت  می کرد، ارمغان این برنامه مفید جذب جوانان به سوی اسلام و انس دانشگاهیان با فرهنگ حوزه بود.

 

شهید مفتح در مسجد الجواد(ع) و دیگر مساجد با تشکیل کلاس های متعدد برای جوانان در جهت انتقال علوم اسلامی صحیح کوشش فراگیر می کرد و شهدای بزرگواری همچون آیت اللّه مطهری، دکتر بهشتی، دکتر باهنر و دیگر دوستان فاضل او را همراهی می کردند، تدریس درس فلسفه با زبانی ساده و به شیوه ای درخور فهم نسل جوان و متناسب با مقتضیات زمان به عهده شهید مفتح بود.

 

آن شهید بزرگوار در مسجد «جاوید» کتابخانه ای مجهز و پربار تأسیس کرد و کلاس های گوناگونی در رشته های تفسیر قرآن، نهج البلاغه، اصول عقاید، فلسفه، اقتصاد، تاریخ ادیان، عربی، جامعه شناسی در سطح خواهران و برادران تشکیل داد که در ارتقای میزان آگاهی دینی و تقویت شعور سیاسی قشرهای مذکور بسیار اثر داشت.

 

در این کلاس ها شخص شهید مفتح، آیت اللّه مطهری، دکتر باهنر و تنی چند از اساتید برجسته حوزه و دانشگاه مطالب مورد نظر را با سبکی جدید تدریس می کردند و این چنین بود که مبارزان انقلابی به صورت مبنایی و اصولی آموزش می دیدند و با تکیه بر اصول اسلامی به مبارزه می پرداختند و همه این مبارزات در مساجد و با هدایت روحانیون آگاه و مبارز شکل می گرفت.

 

در بهمن 1357، 12بهمن 57 جهت بازگشت امام (ره) استاد مفتح به همراه دیگر همرزمان، کمیته استقبال از ایشان را تشکیل داد تا مقدمات ورود پیروزمندانه رهبر و مراد خویش را به نحو شایسته فراهم کند.

 

شهید مفتح با تشکیل شورای انقلاب از طرف امام (ره) به عضویت این شورا درآمد. بعد از پیروزی انقلاب برای تشکیل کمیته‌های انقلاب اسلامی فعالیت چشمگیری کرد و خود سرپرستی کمیته منطقه4 تهران را به عهده داشت.آخرین مسؤولیت وی، سرپرستی دانشکده الهیات و عضویت در شورای گسترش آموزش عالی کشور بود که به نحو شایسته در این سنگرها انجام وظیفه نمود و در طی این دوران همچنان مسؤولیت امامت جماعت مسجد قبا را نیز بر عهده داشت.

 

سرانجام آیت الله مفتح، پس از عمری تلاش و جهاد مستمر و خستگی ناپذیر در راه تبلیغ دین، در ساعت 9 صبح روز 27 آذر سال 1358، هنگام ورود به دانشکده الهیات، توسط عناصر منحرف گروهک فرقان هدف گلوله قرار گرفت و به فیض عظیم شهادت نایل آمد، سالروز شهادت آن استاد مسلم در تقویم رسمی کشور روز «وحدت حوزه و دانشگاه» نام گرفته است.

 

کد خبر 869353

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha