خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- محمد پورعلم: هنرهای تجسمی ایران در سال های گذشته شاهد شناسایی و معرفی تعدادی هنرمندانی خودآموخته است که آثار آن ها مرزهای کشور را در نوردیده و در سراسر جهان طرفدار خود را یافته است. هنرمندانی که سال ها در خلوت خود و صرفا برای دلمشغولی خودشان، به خلق آثاری دست زده اند که از ارزش واقعی آن ها بی خبر بوده اند. آثاری رها از کلیشه های آموزش آکادمیک هنر و قید و بندهای بازار که به آن ها نوعی اصالت بخشیده است. «ذبیح الله محمدی» یکی از این هنرمندان خودآموخته است که اکنون چندسالی می شود به طور جدی مورد توجه علاقمندان به هنرهای تجسمی قرار گرفته است؛ به طوری که در سال های اخیر نمایشگاه های متعددی از آثار او در داخل و خارج ایران برپا شده است. در روزهای گذشته تازه ترین نمایشگاه انفرادی ذبیح الله محمدی با عنوان «ماضی نقالی» در گالری دلگشا افتتاح شد. برای آشنایی با این هنرمند و روند کاری او با «سهیل حیدری» داماد و مسئول پیگیری برنامه های او به گفتگو نشسته ایم:
ذبیح الله محمدی اکنون چند سال سن دارد و چه مدت است نقاشی می کشد؟
او اکنون حدود هشتاد سال دارد و از پانزده سالگی به طور جدی نقاشی می کند.
آشنایی ذبیح الله محمدی با نقاشی از کجا آغاز می شود؟
ذبیح الله محمدی در کودکی با حضور در مکتب، خواندن و نوشتن آموخته و با وجود این که تنها دو سال تحصیل کرده، به مطالعه ادبیات کهن در آثاری چون هزار و یک شب، شاهنامه، حمله حیدری واسکندرنامه روی می آورد.
از میان آثار ادبیات کهن، کدامیک بیشتر مورد توجه محمدی قرار گرفته است؟
به نظر می رسد شاهنامه فردوسی یکی از کتاب هایی است که او را بسیار مجذوب می کند. ذبیح الله اشعار شاهنامه را برای پدر و اعضای خانواده می خواند. کم کم شعرخوانی او در روستا که از توابع الیگودرز استان لرستان است همه گیر می شود و به صورت نقالی برای مردم درمی آید.
این هنرمند چه زمانی به طور جدی مشغول نقاشی می شود؟
دیدن یک پرده نقالی، جرقه نقاشی را به طور جدی در ذهن او می زند؛ وقتی خود به طراحی و نقاشی روی پرده نقالی دست می زند. ذبیح الله محمدی که در آن زمان حدود دوازده سال سن داشته، با پرده ای نقالی خودساخته برای مردم روستا نقالی می کند. همین اتفاق بهانه ای برای ورود جدی او به حوزه نقاشی می شود تا آن جا که شروع به نقاشی داستان های دیگر از جمله قصه های هزار و یک شب می کند.
بنابر آن چه گفتید، هنرمند هیچ گاه آموزش هنری را تجربه نکرده است.
دقیقا، ایشان هیچ گاه در زمینه نقاشی آموزش ندیده و شاید به همین خاطر باشد که در حرفه نقاشی صاحب دست خط و سبک شخصی خود شده است.
آثار نقاشی ذبیح الله محمدی چه زمانی به نمایش عمومی درآمد؟
حدود هفت سال قبل بود که نخستین نمایشگاه آثار نقاشی این هنرمند برپا شد. از آن زمان تاکنون، نمایشگاه هایی از آثار او در کشورهای هلند، بلژیک، فرانسه و ایتالیا برپا شده است.
در دو سال اخیر چه نمایشگاه هایی در خارج داشته اند؟
یک نمایشگاه انفرادی در بلژیک و یک نمایشگاه گروهی در پرتغال داشته اند تا امروز «ماضی نقالی» روی دیوار است.
نظر شما