فقر مواد آلی خاک از بزرگترین مشکلات کشاورزی خوزستان/ تولید ۱۸۵ هزار تن کمپوست در کشت و صنعت امیرکبیر

حاجی شرفی یکی از بزرگترین مشکلات کشاورزی در خوزستان را فقر مواد آلی خاک دانست و گفت: در صورت افزایش مواد آلی خاک، استفاده از کودهای شیمیایی و نیاز به سموم کمتر می شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، «حسین حاجی شرفی» امروز (دوشنبه ۲۳ دی) در حاشیه بازدید از سایت تولید کمپوست شرکت کشت و صنعت امیرکبیر، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ظرفیت تولید کمپوست این سایت در یک سال اخیر، ۸۰ هزار تن بوده و این مجموعه یکی از بزرگترین سایت های تولید کمپوست در خاورمیانه است.

 

رئیس آب، خاک و تحقیقات کاربردی کشت و صنعت امیرکبیر با بیان اینکه از سال ۹۵ شروع به تولید کمپوست کردیم افزود: دانش تولید کمپوست توسط متخصصین شرکت کشت و صنعت امیرکبیر به دست آمده و آزمایشات انجام شده، ترکیب مواد، نحوه هوادهی، تنظیم رطوبت و دما اطلاعاتی بوده که در این شرکت و برای اولین بار در کشور به دست آمد.

 

وی با اشاره به اینکه در چهار سال اخیر، ۱۸۵ هزار تن کمپوست توسط این شرکت تولید شده است تصریح کرد: از این میزان کمپوست تولید شده ۱۴۵ هزار تن در کشت و صنعت امیرکبیر مصرف و در اراضی به میزان ۴۰ تن در هکتار به وسیله دستگاه های کودپاش توزیع شد.

 

حاجی شرفی به فروش مقداری از این تولید اشاره کرد و اذعان داشت: شرکت نفت از کمپوست در زمینه تصفیه گل چاه های نفت استفاده کرده و شهرداری و کشاورزان محلی نیز این کمپوست را جهت استفاده در فضای سبز و کشاورزی، خریداری کردند.

 

وی با بیان اینکه عملیات تولید کمپوست پنج ماه به طول می انجامد، یکی از بزرگترین مشکلات کشاورزی در خوزستان را فقر مواد آلی خاک عنوان کرد و ادامه داد: ماده آلی خاک در اروپا سه الی چهار درصد، شمال کشور یک درصد، در شمال خوزستان 0.6 الی 0.7 درصد و در منطقه ای که کشت و صنعت امیرکبیر قرار دارد ماده آلی خاک تقریبا صفر دارد.

 

رئیس تحقیقات کاربردی کشت و صنعت امیرکبیر ابراز کرد: شرط اول پایداری کشاورزی ماده آلی خاک بوده و اگر از این لحاظ خاک فقیر باشد با نوسان تولید روبه رو می شویم و اقلیم تاثیر بیشتری می گذارد.

 

وی اضافه کرد: محل هایی که از کمپوست استفاده شد شاهد افزایش مواد آلی خاک از 0.1 الی 0.2 درصد به 0.3 تا 0.4 درصد بودیم که اگر بتوانیم این مقدار را به یک درصد برسانیم که دنبال آن پایه ای برای کشاورزی پایدار ایجاد خواهد شد و با این کار مصرف کود و آب کمتر شده و محیطی که ماده آلی خاک بالایی داشته باشد بانک بیولوژیکی خاک فعال می شود.

 

حاجی شرفی با اشاره به اهمیت و فواید کمپوست خاطر نشان کرد: کمپوست به عنوان کود آلی زیست محیطی با بهره وری مطلوب در کشاورزی مورد استفاده است.

 

وی با تاکید بر اینکه کمپوستی که از باگاس نیشکر تهیه می شود، غنی از مواد غذایی لازم برای رشد گیاه است یاد آور شد: از نظر هزینه، تولید کمپوست از تفاله نیشکر کاملا مقرون به صرفه بوده و دارای ارزش افزوده بسیار بالایی است.

 

رئیس تحقیقات کاربردی کشت و صنعت امیرکبیر شالوده و اساس ‌کلی کشاورزی را مواد آلی خاک دانست و تاکید کرد: در صورت افزایش مواد آلی خاک، استفاده از کودهای شیمیایی و نیاز به سموم کمتر می شود.

 

وی با بیان اینکه کمپوست تولیدی در شرکت توسعه نیشکر امیرکبیر استانداردهای لازم را از سازمان استاندارد کشور دریافت کرده است اظهار داشت: باگاسی که از نیشکر به دست می آید خشبی تر از سایر پسماندها است.

 

حاجی شرفی با اشاره به اینکه کمپوست در کشت و صنعت و حتی در فضای سبز نیز مورد استفاده قرار گرفته است عنوان کرد: سالیانه حدود ۳۳ درصد نیشکر به تفاله و باگاس تبدیل می شود و می توان گفت اگر یک میلیون تن نیشکر تولید کنیم، بیش از ۳۰۰ هزار تن باگاس به دست می آید.

 

وی با بیان اینکه پسماند دیگری به نام گِل در کارخانه تولید می شود تصریح کرد: از ترکیب باگاس نیشکر، گِل کارخانه و فاضلاب بهداشتی و تصفیه شده کارخانه، کمپوست را تولید می کنیم.

 

رئیس تحقیقات کاربردی کشت و صنعت امیرکبیر هزینه کردن برای خاک را یک نوع سرمایه گذاری دانست و گفت: با توجه به نوسان تولید، در صورتی که بتوانیم مواد آلی خاک را از 0.1 درصد به 5\0 درصد برسانیم، بدون شک تولید محصولات به ثبات می رسند.

 

وی بر اهمیت ثبات تولید محصولات تاکید کرد و یکی از عوامل رسیدن به این ثبات را افزایش مواد آلی خاک دانست و افزود: سالیانه ۵۰ هزار تن از باگاس تولیدی در سایت امیرکبیر مصرف و مقداری از باگاس تولیدی برای کشاورزی و مقداری نیز ذخیره سازی می شود.

 

رئیس تحقیقات کاربردی کشت و صنعت امیرکبیر با اشاره به اینکه هزینه انتقال باگاس به استان های دیگر چند برابر هزینه خرید آن است اضافه کرد: هزینه بسته بندی و فشرده کردن باگاس هم زیاد بوده و به صرفه نیست و نیاز است دولت در این زمینه کمک کند تا بتوانیم شاهد کاهش هزینه ها و انتقال برای خریداران و مصرف کنندگان خارج از استان باشیم.

 

کد خبر 880363

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha