کاوش و گمانه زنی تپه ها ومحوطه های باستانی آبیک،همت مسئولان را می طلبد

آثار دوره های مختلف تاریخی از دوران پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی در شهرستان آبیک، کاملا مشهود است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، شهرستان آبیک دارای دو بخش مرکزی و بشاریات است که بخش مرکزی دارای 78 تپه و پنج محوطه باستانی و بخش بشاریات دارای 27 تپه و 13 محوطه باستانی است که بنا به گفته مسئولان، کار ثبتی بسیاری از تپه ها و محوطه های باستانی انجام شده است.


در شهرستان آبیک، تپه ها و محوطه های باستانی مربوط به دوران هشت هزار سال پیش، دوران پیش از تاریخ، عصر نوسنگی، مس سنگی، برنز و عصر آهن 1،2 و هزاره دوره ساسانیان تا تاریخ اسلام نیز یافت می شود.


در زمینه کاوش و گمانه زنی تپ ها و محوطه های باستانی شهرستان آبیک به غیر از کاوش گورستان مزرا در روستای چناسک از بخش مرکزی که از سوی یک تیم باستان شناس کار کاوش و نجات بخشی آن در یک فصل انجام شده، تاکنون اقدام دیگری صورت نگرفته است.


دلیل عدم کاوش و گمانه زنی تپه ها و محوطه های باستانی در شهرستان آبیک چیست؟


رئیس اداره میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی آبیک در پاسخ به این پرسش به خبرنگار شبستان گفت: از اسفندماه سال 89این اداره مستقر شده که به دلیل نوپا بودن، هنوز چارت اداری آن تکمیل نشده است.


عباس میرزایی افزود: برای کاوش و گمانه زنی تپه ها، آثار ومحوطه های باستانی، علاوه بر وجود بودجه به تخصص های لازم نظیر گیاه شناس، دوره شناس و باستان شناس دوره های مختلف نیازمندیم که باتوجه به نوپابودن اداره، چنین کارشناسانی را در اداره نداریم.


وجود تپه ها و محوطه های باستانی و آثار تاریخی موجود، بیانگر پیشینه تاریخی ارزشمند و بی نظیر در شهرستان آبیک است که وجود زیر ساخت ها نظیر تامین اعتبار، تامین نیروهای انسانی متخصص، حراست و یگان حفاظت و ارائه گزارش اولیه گزارش مستندی است برای کاوش و گمانه زنی تپه ها و محوطه های باستانی ضروری است چرا که اگر این زیرساخت ها فراهم نشود، انجام کاوش و گمانه زنی امری محال و غیر منطقی است.


آیا تپه ها و محوطه های باستانی شهرستان آبیک از دست سود جویان در امان هستند؟
با توجه به عدم وجود نیروهای لازم در اطراف تپه ها و محوطه های باستانی، متاسفانه به راحتی مورد سوءاستفاده و بهره برداری افراد سودجو و نیز در برخی موارد کشاورزان قرار می گیرد.


رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آبیک خاطرنشان کرد: در زمان های مختلف شبانه روز و هفته ای یک الی دوبار با برنامه ریزی انجام شده از تپه ها و محوطه های باستانی بازدید می کنیم چرا که تمام تپه ها ومحوطه ها مورد رصد ما هستند.


میرزایی ادامه داد: اگر چه فضای ناامنی را برای سودجویان ایجاد کرده ایم ولی با کمک نیروهای حفاظت و حراست استان قزوین در صورت مشاهده هر نوع تخلف، با سودجویان و حفاران غیر مجاز برخورد شدید خواهیم کرد.


وی تصریح می کند: در دل تپه ها و محوطه های باستانی فرهنگ کشور ما نهفته است که حفظ و حراست آن از سوی مردم و مسئولان امری ضروری و انکارناپذیر است که خوشبختانه مردم، دهیاران و شوراهای اسلامی روستاها همکاری لازم را با ما دارند.


ایجاد سایت موزه، بهترین فرصت برای ارتقای سطح فرهنگی شهرستان آبیک است
با ایجاد سایت موزه از تپه ها ومحوطه های باستانی در شهرستان آبیک، می توان بسترهای لازم را برای ایجاد اشتغال جوانان ونیز بازدید ومسافرت یک روزه مردم به ویژه پایتخت نشینان را فراهم آوردکه البته تحقق این امر، هزینه ها و اعتبارت هنگفت خود را می طلبد که امیدواریم مسئولان استانی و شهرستانی برای سال های آینده، اعتبارات خوبی را برای مقوله گردشگری باستان شناسی اختصاص دهند.


کار مرمتی مقبره رئیس المجاهدین آبیک، در دست اقدام بنا به گفته رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آبیک، کار مرمتی مقبره رئیس المجاهدین این شهرستان در دست اقدام است.


میرزایی توضیح داد: بخشی از بودجه مرمتی این مقبره سوی مسئولان استانی و شهرستانی تامین شده و بخش دیگری از آن از سوی وارثین و بازماندگان رئیس المجاهدین تامین خواهد شد که با توجه به شرایط آب و هوایی کار مرمتی انجام می شود.


امیدواریم مسئولان استانی و شهرستانی برای حفظ آثار، بناها، تپه ها و محوطه های باستانی که در واقع حفظ فرهنگ و ملیت ایرانی است، از حمایت های مادی و معنوی خود دریغ نورزند تا بتوانند پیشینه تاریخی خوبی را از شهرستان آبیک شاهد باشیم که در ارتقای سطح فرهنگی، هویت بخشی و شخصیت بخشی به مردم تاثیر به سزایی خواهد داشت.

 

پایان پیام/

کد خبر 88374

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha