محمود کریمی فاضل، مداح و ذاکر اهل بیت (ع) درباره ضرورت توجه به انتخاب اشعار در جلسات متعلق به اهل بیت (ع) به خبرنگار شبستان گفت: این مساله از زوایای متعدد قابل بررسی است، مداح و شاعر اصل کارش شعر دانی و شعرخوانی است، البته شعردانی بر شعرخوانی مقدم است چرا که شعردانی باعث می شود اشعار ضعیف و سخیف از اشعار فاخر تمیز داده شود.
وی اظهار کرد: بنابراین شعردانی باید توسط مداحان به عنوان یک اصل پایه و مبنا پذیرفته شود، مداحان سنتی اشعار خوب را برمی گزیدند اما گویا جامعه امروزی چندان پذیرای اشعار خوب نیست به همین دلیل و نیز رخ دادن اضمحلال فرهنگی و ناآشنایی جوانان با اشعار سنتی، شعرهای فاخر از سوی آنها با استقبال مواجه نمی شود این در حالی است که اگر آنها با محتوا و غنای این اشعار آشنا گردند لذت بسیار می برند.
کریمی فاضل با بیان این مطلب که اشعار رایج در میان نسل جوان مداحان بعضا فاقد نظم و قافیه لازم است، تصریح کرد: این در حالی است که در آنها واژه های سخیف نیز به کار رفته و در مقابل قصاید پربار و علمی به کنار گذاشته شده است و این آفتی است که امروز ذاکران جوان را تهدید می کند چرا که آنها می خواهند خود را با سلایق مخاطب تطبیق دهد از این رو خواسته یا ناخواسته تابع مستمع می شوند و کار فرهنگی را تنزل می دهند.
مداح و ذاکر اهل بیت (ع) ادامه داد: همین امر است که منجر شده بعضی مواقع نوحه ها، سبک ها و آهنگ ها از غنای لازم برخوردار نباشد و بدتر از آن گاهی ذاکر با دست بردن در ظروف آلوده می خواهد عزاداران حسینی را تغذیه کند.
مداح از کیسه دیگران برای اهل بیت (ع) خرج نکند
وی درباره دلایل استفاده از اشعار موهن و بعضا سبک های غربی در جلسات مداحی بیان کرد: نبودن افراد خلاق و سبک ساز دلیل رخ دادن چنین وضعیتی است، مداح دارای سبک و خلاق نیازی به دست بردن در کیسه دیگران برای خرج کردن ندارد اینکه دیده می شود بعضی از مداحان به اشعار طاغوتی و یا غربی استناد کرده و تنها متن اشعار را اندکی تغییر می دهند به دلیل فقدان سبک است و این یعنی کاری که با شان اهل بیت (ع) و جلسات منتسب به آنها در تضاد است.
کریمی فاضل تاکید کرد: باید توجه داشت مداحی با مطربی متفاوت است پس زمینه ای فراهم شود تا خلاقیت ذاکران اهل بیت (ع) تجلی یافته و در سبک و آهنگ به دیگران آن هم طاغوتی و غربی اش اتکا نکند، بسیار بد است از بیرون آمده است.
وی رفع آفات اینچنینی را نیازمند حرکت خودجوش از درون خود جامعه مداحان دانست و ابراز کرد: نیاز داریم مداحان سبک ساز و خلاق وارد میدان شده و حتی با برگزاری دوره های آموزشی سبک های متعدد و متناسب با شان اهل بیت (ع) که در کنار سوز با غنا نیز همراه است را در میان جامعه هدف ترویج کنند.
مداح می تواند با یک بیت شعر جامعه را به هیجان و شور درآورد
کریمی فاضل تهیج مخاطبان حتی با یک بیت شعر را جزء اصول مداحی برشمرد و عنوان کرد: ذاکر اهل بیت (ع) گاه می تواند با یک بیت شعر جامعه ای را به حرکت درآورد، آنچنان که صادق آهنگران در دوران دفاع مقدس با یک مصراع جامعه بسیجی را به حرکت می انداخت بنابراین کلام مجمل اما برخوردار از معنا و مفهوم مداح اثرگذار است.
مداح اهل بیت (ع) درباره امکان یا عدم امکان ورود ذاکران به مباحث و مسائل سیاسی گفت: مداح باید در زمان حرکت کرده و در حقیقت فرزند زمان خود باشد و این یک اصل انکارناپذیر است، به ویژه امروز که انتخابات دور نهم مجلس شورای اسلامی را پیش رو داریم مداح باید با عمل و لحن گفتار خود در منابر به حضور حداکثری مردم در صحنه کمک کند چرا که حضور در انتخابات به معنای پاسخ مثبت دادن به امام عصر (عج) است.
وی اعلام کرد: مداح در این مواضع رسالتی اساسی دارد، چراکه بنیاد انقلاب اسلامی نیز از درون همین مجالس و با بیان حماسی و شعرگونه مداحان و ذاکران اهل بیت (ع) ریشه گرفته است، بنابراین مداح باید در کنار سوز و گداز، شور و هیجان، غنا و محتوا را نیز سرلوحه کار قرار دهد و بتواند خوراک فکری مناسب را در اختیار مخاطب خود قرار دهد.
رفاقت ها جایگزین فن و تجربه در انتخاب ها
کریمی فاضل درباره آسیب هایی که مداحی امروز را به مخاطره می اندازد، تصریح کرد: متاسفانه دیده می شود در گزینش ها، رفاقت ها، پارتی بازی ها و آشنایی ها بیشتر از فن، تجربه و سابقه دخالت دارد بنابراین نمی توان حضور در مجالس عزاداری را به معنای تایید شاعر و مداح دانست، از سوی دیگر نباید اشعار کوچه و بازاری این چنین در منابر اهل بیت (ع) رواج بیابد.
وی افزود: بلکه مداحان می توانند با مطالعه در عرصه های گوناگون و استفاده از اشعار فاخر و سنتی در کنار آشنایی با زبان عربی مجلسی در شان ائمه (ع) و با قابلیت جذب مخاطبان انبوه را برگزار کنند در این میان مطالعات واژه شناسی نیز باید به عنوان ابزاری مهم از سوی مداحان و ذاکران اهل بیت (ع) موردتوجه قرار بگیرد.
عدم اشراف بر زبان های مختلف کار مداح را دچار نقص نمی کند
کریمی فاضل با اشاره به ضرورت برخورداری از برخی توانمندی ها برای ذاکران اهل بیت (ع) بیان کرد: آشنایی با قرآن و حدیث از اصلی ترین اصول مداحی است، در حقیقت اگر ذاکر اهل بیت (ع) به زبان قرآن و حدیث تسلط نداشته باشد با جابجایی یک کسره یا فتحه کل مضمون حدیث یا آیه را تغییر می دهد، اما این آشنایی به یادگیری زبان های متعدد ارتباطی ندارد یعنی اگرچه آشنایی مداح با گویش ها و زبان های مختلف می تواند دایره مخاطبان را افزایش دهد اما عاملی نیست که نبود آن کار را دچار نقصان کند بلکه در مداحی شعر خوب، صدای خوش آوا و آهنگ مناسب است که حرف نخست را می زند.
وی تاکید کرد: ما نیازمند فرهنگسازی صحیح در عرصه مداحی حتی از طریق راه اندازی تشکیلات مداحی و ایجاد دوره های آموزشی ویژه جوان ها با حضور استادان هستیم، البته جوانترها نیز باید شاگردی پیشکسوتان را بپذیرند چرا که اینها خزانه داران این هنر هستند و می توانند برای جوان ها از خزانه علم و تجربه خود خرج کنند، البته اگر نیروی جوان ها با تجربه پیشکسوتان تلفیق شود می توان در کنار ارایه سبک های جدید فنون سنتی و کاربردی این هنر را نیز به کار گرفت.
کریمی فاضل ارتقای کار مداحی را نیازمند همکاری رسانه ها دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه تمرکز رسانه ای بر مداحان جوان با سبک های سخیف است و توجه چندانی به حفاظ قرآن، شعرای فاخر و دلسوز در مقابل آن نمی شود، من از رسانه ملی به خاطر وقت کمی که در اختیار مداحان پیشکسوت می گذارد و از جوان ها نیز به دلیل بی توجهی به پیشکسوتان انتقاد دارم و توصیه می کنم که آنها با همکاری پیشکسوتان و استفاده از تجربیات آنها در مسیر صحیح تر گام بردارند.
پایان پیام/
نظر شما