عاشورا، لیلةالقدر امت اسلام/عاشورا نهی از منکر هماهنگ اندیشه و عمل است

حجت الاسلام میرباقری با این تعبیر که عاشورا، لیلةالقدر امت اسلامی است، اظهار داشت:عاشورا نهی از منکر هماهنگ قلب و اندیشه و عمل بوده که مبتنی بر منطق عمل سیدالشهداء(ع) رقم خورده و محور هدایت کل تاریخ گردیده است.

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام والمسلمین سید محمد مهدی میرباقری، رییس فرهنگستان علوم اسلامی قم، در مراسم عزاداری دهه اول محرم الحرام، در مدرسه فیضیه قم با اشاره به اینکه هدف قیام عظیم و استثنایی عاشورا "اصلاح امت" از طریق امر به معروف و نهی از منکر است، گفت: ماهیت و مقیاس این امر به معروف و نهی از منکر، تاریخی است؛ چرا که تصرفات سید الشهداء برای هدایت تاریخ و احیاء تاریخی بشریت و نهی از منکر تاریخی است؛ بر این اساس، امر به معروف و نهی از منکر سید الشهداء در عاشورا، محور اقامه توحید در عالم است.

 

وی با تاکید بر اینکه خود انقلاب اسلامی بزرگترین «معروف» در عصر حاضر است، افزود: انقلاب اسلامی به عنوان تنها انقلاب دوران معاصر، به دنبال گشودن مسیری الهی در مقابل مسیر ظلمانی تجدّد، برای نجات بشریت است.

 

میرباقری وظیفه امت اسلامی در ادوار مختلف را متناسب با این قیام در مسیر عاشورا قابل شکل گیری دانست و گفت: در یک کلام، این وظیفه، تشکیل جبهه‌ای فراگیر به منظور برپایی جامعه فراگیر توحیدی است. البته احیاء ولایت حقه و تشکیل جامعه بر محور آن، شکل‌های مختلفی در طول تاریخ به خود گرفته است. این اجتماع از مجالس ذکر معارف اهل بیت تا ساماندهی جامعه تشیع بر محور تفقه جامع، رو به تکامل بوده است.

 

وی با اشاره به اینکه جامعه شیعه در عصر حاضر به چنان مرحله ای از بلوغ رسیده که منشأ حرکتی عظیم علیه منکر زمان یا همان تجدد گردیده است، ادامه داد: انقلاب اسلامی، بزرگترین معروف عصر کنونی است که بر محور مکتب اهل بیت (ع) پدید آمده و مبدأ بیداری و احیاء معنویت در جهان و حرکت به سوی عصر ظهور گردیده است.

 

وی در این باره افزود: علی رغم میل مستکبران عالم، ثمرات این انقلاب عظیم که در حقیقت بر محور عاشورا شکل گرفته است، روز به روز آشکارتر می شود. امروزه اهداف معمار کبیر انقلاب که فرمودند: "ما از طریق انقلاب سه هدف اساسی « ایجاد حکومت اسلامی در ایران»، « ایجاد بیداری اسلامی در دنیای اسلام» و « احیاء معنویت در جهان و حرکت به سمت عصر ظهور» را تعقیب می کنیم" محقق شده است.


رییس فرهنگستان علوم اسلامی، انقلاب اسلامی را به عنوان تنها انقلاب دوران معاصر، به دنبال گشودن مسیری الهی در مقابل مسیر ظلمانی تجدّد، برای نجات بشریت دانست و گفت: الزامات ادامه مسیر انقلاب اسلامی برای به سرانجام رساندن معروف بزرگ اجتماعی در تقابل با منکر بزرگ اجتماعی، باید برنامه‌ریزی و نهادسازی در مقیاس جامعه جهانی صورت گیرد؛ به عبارت دیگر، باید تلاش کرد تا شجره ی طیبه انقلاب اسلامی در برابر شجره خبیثه تجدد به یک تمدن غالب جهانی تبدیل شود و آهنگ زندگی بشر را آهنگ توحید و خداپرستی ببخشد.

 

وی ادامه داد: تکلیف اجتماعی در تفاوت با تکالیف کفایی، مجموعه‌ای از فعالیت های جمعی است که در آن همه آحاد جامعه به نحو مشاع موظف به انجام فعالیت هایی به هم پیوسته هستند. امر و نهی اجتماعی در آن نیز مانند ظروف به هم پیوسته دارای ثواب و عقاب مشاع است. «حسنات الامام العادل تغمز سیئات اولیائه وسیئات الامام الجائر تغمز حسنات اولیائه». ثواب امام، همه امت را احیاء می کند.

 

میرباقری در همین باره افزود: این همان عبادت مشاعی است که انسان در ثواب ولی خود شریک است. آمده است که جناب جابر هنگام زیارت سیدالشهداء فرمودند: ما در ثواب این شهداء شریک هستیم، زیرا نبی اکرم (ص) فرمودند: اگر کسی عمل قومی را دوست بدارد، در ثواب آن شریک است. بنابراین محبت، رابطة حقیقی ایجاد می کند و از این طریق فیوضات جاری می شود.

 

وی درباره شاخصه های امر به معروف و نهی از منکر سید الشهداء (ع) اظهار داشت: از آنجا که اقامه معروف، آن هم در مقیاس گسترده ی تاریخ، تنها از طریق امر به معروف لسانی ممکن نیست، سید الشهداء(ع) با انجام مجموعه‌ای از رفتارها و اعمال بی بدیل و استثنایی خود در روز عاشورا، به امر به معروف و نهی از منکر پرداختند.

 

وی با اشاره به اینکه تفاوت منطق نظر و منطق عمل را می‌توان در فرازهایی از زیارت غدیریه به خوبی دید؛ «فَما تَناقَضَتْ أَفْعالُکَ وَلا اخْتَلَفَتْ أَقْوالُکَ »، گفت: در تمامی موضع‌گیری‌ها و رفتارهای امیرالمؤمنین(ع) از آغاز تا پایان، ذره‌ای اختلاف و دوگانگی وجود ندارد. بنابراین مجموعه‌ ای از افعال و رفتاری که از ساحت مقدس امام(ع) صادر می شود، تاریخ را تحت تأثیر قرار می دهد؛ این همان منطق عمل است.

 

میرباقری در همین باره افزود: سید الشهداء (ع) با فعل خود، صحنه درخشان و بی‌بدلیل عملی را به نام حادثه عاشورا بر بلندای تاریخ آفریدند که با وعظ و سخنرانی و کتاب قابل مقایسه نیست. ماهیت عینی حادثه عاشورا موجب شده که این حادثه، مبدأ ارتقاء وجدان بشری در طول تاریخ گردیده و در نتیجه بشر را از دستگاه ولات جور عبور دهد.

 

وی با بیان اینکه عاشورا نهی از منکر هماهنگ قلب و اندیشه و عمل است که مبتنی بر منطق عمل سیدالشهداء(ع) رقم خورده و محور هدایت کل تاریخ گردیده است، گفت: اولاً مقیاس هدف سید الشهداء(ع) در اصلاح، مقیاس امت اسلامی است و ثانیاً ایشان به دنبال اصلاح تمامی لایه‌های حیات امت هستند. به عبارت دیگر سید الشهداء(ع) در پی اقامة «الوهیت، ولایت و شریعت» الهی در گسترة تاریخ هستند.

 

میرباقری در ادامه گفت: اصلاح یک امت، با کفر ورزیدن به طاغوت آغاز می شود. در صورت کفر بالطاغوت، سیر در نور و فضای نورانی آغاز می گردد؛ «اللّهُ وَلِیُّ الَّذِینَ آمَنُواْ یُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّوُرِ» حیات چنین جامعه‌ای حیات طیبه و مناسبات آن، مناسبات نور خواهد بود.

 

وی در بخش پایانی سخنانش با بیان اینکه در برابر جریان عبادت و بندگی، جبهه ی باطل نیز مدعی اصلاحات است، اظهار داشت: «وَمِنَ النَّاسِ مَن یُعْجِبُکَ قَوْلُهُ فِی الْحَیَاةِ الدُّنْیَا وَیُشْهِدُ اللّهَ عَلَى مَا فِی قَلْبِهِ وَهُوَ أَلَدُّ الْخِصَامِ» بر اساس این آیه شریفه سخن عده‌ای از مردم درباره دنیا اعجاب انگیز است.

 

میرباقری در همین باره افزود: آن ها به گونه ای از دنیا سخن می گویند که تعجب انسان را نسبت به دنیا به دنبال می آورد و یا اعجاب به دنیا ایجاد می کند. این عده مجموعه‌ای از ادعاهای به هم پیوسته و هماهنگ و تأثیر گذار را ارائه می‌دهند. این ادعاها مانند ادعاهای تمدن امروزین و طرفداران آنهاست که با ادعای اصلاح، بیشترین فساد را بر می انگیزند. اینان سخت ترین دشمنان هستند چرا که چون هدف و روش اصلاح آنها، با راه و طریق انبیاء متفاوت است.

 

پایان پیام /

 

کد خبر 88483

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha