احسان عباسلو، نویسنده و مدیر سرای اهل قلم در مورد سفارشنویسی در حوزههای ادبی به خبرنگار شبستان گفت: سفارشنویسی صرفا محدود به ایران نیست و بسیاری از کشورها این امر را به مناسبتهای مختلف و در قالبهای حمایتی خاص مورد توجه قرار میدهند. در واقع برخی مواقع سفارشنویسی حمایت از یک موضوع است تا نویسندگان در مورد آن موضوع قلم بزنند.
عباسلو با بیان اینکه سفارشنویسی امری مذموم نیست، عنوان کرد: خیلی از حوزهها مغفول مانده است و خوب است که توجه به آنها از لحاظ کمی و کیفی معطوف شود، به عنوان مثال در کشور ما در حوزه ادبیات تخیلی آثار کمی وجود دارد. اگر بخواهیم توجه را به این حوزه معطوف کنیم یکی از راهها سفارشسازی است.
مدیر سرای اهل قلم معتقد است که سفارشسازی یکی از مهمترین راهها برای معطوف کردن توجه و قلم نویسندگان به حوزههای مغفول مانده از لحاظ کمی و کیفی است.
وی با بیان اینکه کیفیت کار سفارشی به نویسنده بستگی دارد، بیان کرد: سفارشنویسی بهانه است اما نویسنده فاکتور مهمی در کیفیت کار است. اگر نویسنده بتواند رابطه لازم را با کار سفارش داده شده برقرار کند، در آن حال و هوا قرار گیرد و تجربه عینی و احساسی داشته باشد، قطعا موفق میشود.
این نویسنده تصریح کرد: با این طرز فکر که عدهای کار سفارشی را بد میدانند و معتقدند سفارشنویسی کار را خراب میکند، مخالفم. کار سفارشی خراب نمیشود به شرط اینکه سفارشپذیرنده با اثر ارتباط برقرار کند و سفارش را تنها به عنوان شغل و منبع درآمد نگاه نکند.
عباسلو با بیان اینکه سفارشنویسی میتواند در ارتقای حوزه ادبیات مؤثر باشد، تصریح کرد: همانطور که سفارشدهی در حوزه سینما میتواند منجر به تولید آثار خوب شود در حوزه ادبیات نیز میتواند این اتفاق بیفتد به شرط اینکه کار را به دست کاردان بسپاریم.
وی نقش سفارشدهنده و نظارت و کنترل وی در مراحل کار را در کیفیت اثر غیر مؤثر دانست و افزود: سفارشدهنده باید طرف خود را بشناسد و به آن اعتماد کند. کنترل در حوزه ادبیات مؤثر نیست. سفارشدهنده باید ظرفیتها و توانمندیهای نویسنده را بسنجد و بر اساس آن نویسنده را انتخاب کند. ملاک انتخاب بناید این باشد که صرفا کسی قلم در دست دارد و یک یا دو اثر خوب خلق کرده است.
نویسنده "واهمههای سرخابی" و "کلاژ" با بیان اینکه برخی حوزهها تعریف خاص خود را میطلبد و به همین دلیل نمیتوان به هر کس در آن حوزه سفارش کار کرد، گفت: هر کسی نمیتواند در حوزه ادبیات دفاع مقدس قلم بزند. برخی حوزهها منجر به فرد است و تجارب خاص خود را میطلبد. در برخی حوزهها دیدیم و شنیدیم اما در دفاع مقدس تجارب معرفتی لازم است.
به گفته مدیر سرای اهل قلم، برخی مفاهیم باوری و اعتقادی است و اگر نویسنده فاقد معرفت دینی و نگاه دینی باشد، نمیتواند آثار خوب و شایستهای را خلق کند، بر این اساس هر کس نمیتواند در حوزه ادبیات دفاع مقدس قلم بزند زیرا این حوزه نیازمند یک سری از تجربیات معرفتی است.
عباسلو خاطرنشان کرد: برخی حوزهها قلم و تجربیات خاص میطلبد و تنها نمیتوان به قلم خوب اکتفا کرد. قلم خوب در این حوزهها شرط لازم است اما کافی نیست. در سفارشنویسی این حوزهها باید به دنبال آدمهای با قلم خوب و تجارب لازم و کافی بود.
پایان پیام/
نظر شما