کارشناس ارشد اندیشه سیاسی در گفتگو با خبرنگار شبستان از کرمان، زیارت عاشورا را مرام نامه شیعه عنوان کرد و گفت: این زیارت شریف، نوع تعامل با جناح حق و مقاومت و تقابل با جبهه باطل در طول تاریخ را به هر شیعه ای می آموزد و چگونگی برخورد با حسینیان و یزیدیان را بیان می کند.
حجت الاسلام سید محسن آل نبی با بیان اینکه "ظلم "از برجسته ترین مفاهیمی است که در زیارت عاشورا بیان شده است، ادامه داد: این زیارت، ظلم را محصور و محدود به اشخاص در کربلا نمی کند زیرا ریشه های تاریخی و شکل گیری ظلم را بررسی و آن را با فراز "اسس..."بیان می کند.
وی افزود: در این زیارت ریشه های ظلم با کنار رفتن امام حق و جریان انحرافی که شالوده آن در سقیفه پایه ریزی شد مورد توجه قرار گرفته است زیرا اگر خلافت در آن دوران غصب نمی شد، شکل گیری حادثه عاشورا بعید بود لذا شما می بینید هر چه از آن ایام جلوتر می آئیم دامنه ظلم و انحراف گسترده تر می شود.
مبلغ حوزه علمیه قم، شکل گیری طبقه متمایز در دوران خلفا را از از مصادیق ظلم های مورد اشاره دانست و افزود: بر خلاف پیامبر(ص) که در روش مدیریتی خود هیچگونه تمایزی میان افراد قائل نبود و امتیازات اجتماعی، حکومتی و ... را یکسان تقسیم می کرد؛ خلفا با ایجاد طبقه تمایز امتیازات را هم میان آنان تقسیم می کردند.
وی ادامه داد: این شیوه در حکومت عثمان که حکومت وی حتی برای اهل سنت هم قابل دفاع نیست به اوج خود رسید و او با اصرار بر برجسته کردن آداب دوران جاهلیت و عربی به ویژگی خون و عصبیت توجه زیادی داشت و به گونه ای که بیشتر مناصب حکومتی را میان افرادی که با وی نسبت خانوادگی داشتند، تقسیم کرد.
حجت الاسلام آل نبی افزود: حلقه تمایزی که عمر آن را طراحی کرده بود در دوران عثمان محدودتر و منحصر به اقوامش شد و حتی کسانی که از چهره های منفور دوران پیامبر بودند صاحب مناصب حکومتی شدند.
وی با بیان اینکه زیارت عاشورا چرخه و محدوده ظلم را به یزید محدود نمی کند و به ریشه های تاریخی آن می پردازد، بیان داشت: به این دلیل سقیفه آغاز ظلم بر اهل بیت است که با تکیه به تفکر شیخوخیت که در تفکر پیامبر فاقد هرگونه جایگاهی است، امامت را که به علی(ع)واگذار شده بود برنتافت.
کارشناس ارشد اندیشه سیاسی با تأکید بر ضرورت توجه به جریان حق و باطل از زمان امام علی(ع)تا کنون، گفت: در دوران غیبت هم بازسازی جریان حق و باطل بسیار مهم است.
وی با اشاره به لعن های زیارت عاشورا تصریح کرد: این دوری جستن از باطل و برائت از آنان، نوعی ناسازگاری است نه برخورد نظامی و فیزیکی و به همین دلیل در جنگ نرم هم با دشمن به لحاظ عقیدتی ناسازگاری داریم.
وی راجع به مفاهیم زیارت عاشورا، با اشاره به اینکه گرچه در این زیارت به صورت صریح و آشکار از امام زمان(عج)نام برده نشده است، افزود: فرازهایی از جمله "مع امام منصور" و "مع امام هدی" به آن اشاره شده است که این تأکیدی بر احیای تفکرات کربلا در عصر ظهور و لزوم مشخص کردن مرزبندی ها در آن عصر است.
حجت الاسلام آل نبی افزود: اعتقاد ما این است که دوران ظهور به نوعی تداوم جریان کربلاست و اگر در کربلا شرایط به گونه ای است که امام باید همراهی شود و جریان مقابل آن طرد؛ لزوم یاری جریان حق و نفی جریان باطل در دوران ظهور هم دارای اهمیت است.
وی اظهار کرد: زیارت عاشورا به شیعه اخطار می دهد که در دوران ظهور، آگاهی و معرفت باید بیشتر شده و جریانات را بهتر بشناسید تا فاجعه کربلا تکرار نشود.
مبلغ حوزه علمیه قم درس آموزی از کربلا را مورد تأکید قرار داد و با اشاره به فراز "...و ان یرزقنی طلب ثاری مع امام..." از زیارت عاشورا مبنی بر درخواست از خداوند برای روزی کردن نصرت و یاری امام عصر(عج)، گفت: امام عصر منتقم شهدای کربلاست پس باید با الهام گرفتن از عاشورا مانع از دچار شدن به سرنوشت کوفیان شویم.
پایان پیام/
نظر شما