به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، اینجا جنوب ایران است، منطقه ای در غرب استان هرمزگان، ظرفیت های خدادادی بسیاری در این شهرستان نهفته است که مهمترین آن ظرفیت ها را می توان همدلی مردم این خطه در راستای شناسایی ظرفیت ها و معرفی شان در سطوح بین المللی عنوان کرد.
شاید تا کنون نام شهرهای بندری زیادی را به گوش شنیده باشید، اما اینک موضوع مورد مباحثه ما علاوه بر بندرنشینی مردمانش، از جاذبه های نهفته در جوار آب های نیلگون این شهر زیبا حکایت دارد.
وجود چشمه های متعدد آب گرم های درمانی، بزرگترین پل تاریخی کشور در عصر خود و از همه مهمتر، تالابی که با وجود جنگل های حرایش، نظر هر انسانی را به خود جلب می کند.
بندر خمیر، یکی از شهرهای استان هرمزگان در جنوب ایران است، ارتفاع متوسط این شهر از سطح دریا ۱۵ متر، مساحت قانونی ۴۳۱٫۵ هکتار و وسعت حریم ۱۱۵ کیلومتر مربع است، این شهر تالابی حد فاصل حدود ۸۵ کیلومتری غرب بندرعباس و ۱۱۰ کیلومتری شرق بندرلنگه واقع شدهاست.
ظرفیت های این شهرستان را به جد می توان فرا ملی عنوان کرد و اینک اقداماتی از سوی مردم و دستگاه های اداری این شهر بندری زیبا صورت گرفته است که مهمترین این اقدام، فراهم ساختن مقدمات ثبت جهانی نام این شهر به عنوان یکی از شهرهای تالابی جهان بوده است.
قطعا در کنار مردمان این شهر، سازمان هایی همچون محیط زیست استان هرمزگان نیز خدمات قابل قبولی را در زمینه معرفی تالاب ها انجام داده است که نمونه آن را می توان به حفظ اکوسیستم تالابی در جزایر استان و همچنین شهرستان بندرخمیر ذکر کرد.
حفاظت از جنگل های حرا و افزایش پهنه این گونه های درختی طی سالیان متمادی هرمزگان را در جایگاه نخست کشور قرار داده است. بی شک این امر زمانی محقق می شود که رابطه دوسویه از سوی مسئولان و مردم بیش از پیش محقق شود، امروز شاهد هستیم که ظرفیت های محیط زیستی استان هرمزگان نه تنها در کشور بلکه در سراسر جهان قابل بازگو کردن است.
شهرستان بندر خمیر به عنوان شهر تالابی این استان یکی از نقاط بکر و استراتژیک زیست محیطی به شمار می رود و به جرأت می توان گفت که در این شهرستان عملکرد قابل قبولی در حوزه محیط زیست صورت گرفته است، ارتباط خوب مردم با طبیعت و زیست بوم اطرافشان کاملا مشهود است و این ارتباط تاثیرات مثبت خود را به گونهای رقم زده است که امروز شهر تالابی بندر خمیر با حمایت های مسئولان و مردم شهرستان یکی از گزینه های اصلی کشورمان در کنوانسیون های بین المللی جهت ثبت شهر تالابی به شمار می آید.
قابل ذکر است که استان هرمزگان با توجه به دامنه وسیع ساحلی میتواند جاذبه های خدادادی خود را بیش از پیش برای مردم و حتی جهانیان معرفی کند. امروز جاذبه های گردشگری و محیط زیستی زیادی در کشورمان وجود دارد که میتوان با مدیریت صحیح زیست بوم در سطوح جهانی معرفی کرد.
بی شک برای کسب عناوین بین المللی با حرف بدون عمل نمی توان به آن جایگاه دست پیدا کرد. عنوان شهر تالابی بین المللی را نیز باید ساز و کارهای فراوانی از پیش برنامه ریزی شده داشته باشد و مهمترین آن نیز می توان حمایت شهروندان شهر تالابی بندر خمیر عنوان کرد، چرا که اگر همراهی و دوستی با زیست بوم این شهر از سوی شهروندان شکل نگیرد نمی توان ملاک های لازم را برای ثبت جهانی این شهر به کارشناسان معرفی کرد.
دوست داری طبیعت این شهرستان با وجود زیست بوم های زیبایش، تنها به سال های اخیر بر نمی گردد، بلکه حمایت و حفاظت از عرصه های منحصر به فرد شهرتالابی خمیر از نیاکان این مردم دریادل به ارث رسیده است.
ساحل این شهرستان را که می نگرید، زلالی دریایش چشم نواز است و تالابی که علاوه بر محلی برای زیست پرندگان مهاجر اتلاق می شود، بستری را برای رشد گونه های مختلف دریایی فراهم کرده است.
جنگل های سرسبز حرای تالاب خورخوران را که نگرید، بیش از پیش رابطه بین انسان و طبیعت را درخواهید یافت، هر چقدر نگاه ها را به محیط اطراف این تالاب خیره می کنیم اثری از زباله ای کوچک یافت نمی شود و این امر بیانگر دوستی مردم این منطقه با تالاب است.
« جواد محمودی » شهردار بندرخمیر در رویداد روز جهانی تالاب ها، اظهار کرد: تغییر و تحولی در استراتژی و رویکرد جامعه محلی شهرستان بندر خمیر برای رسیدن به عنوان جهانی ایجاد شده است.
وی افزود: شهرستان بندرخمیر کاندید رسمی برای کسب عنوان جهانی شهر تالابی در لیست جهانی قرار گرفته است.
شهردار بندر خمیر با بیان اینکه این شهرستان بیش از ۶۰ کیلومتر ساحل دارد، خاطرنشان کرد: بزرگترین تالاب کشور در این شهرستان واقع شده است.
وی با بیان اینکه در راستای فرهنگ سازی مردم محلی مشارکت های ویژه ای داشته اند، گفت: بی شک با حمایت های خوب مردم و همه دستگاه های اجرایی ثبت جهانی این شهر تالابی محقق می شود.
« مسعود باقرزاده »، مدیرکل حفاظت و احیای تالاب های محیط زیست کشور نیز در این آیین با بیان اینکه پیگیر ثبت جهانی شهر تالابی بندر خمیر هستیم، اظهار کرد: روز جهانی تالاب از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
وی افزود: توجه به جنبه های مردمی و مشارکت های جوامع محلی در حفظ تالاب ها ارزشمند است.
مدیرکل حفاظت و احیای تالاب های محیط زیست کشور با بیان اینکه علی رغم اینکه ۱۷۱ کشور جهان عضو کنوانسیون رامسر هستند، عنوان کرد: در ۵۰ سال اخیر ۳۵ درصد از تالاب های دنیا از بین رفته است.
وی تصریح کرد: حفاظت از تالاب ها یک نوع مسوولیت اجتماعی را به همراه دارد.
باقرزاده با اشاره به اینکه آن چیزی که در توسعه بشری گم شده است اخلاق است، خاطرنشان کرد: در یک جامعه محلی باید ارتباط معنی دار و هویتی داشته باشیم.
وی معیارهایی جهانی شهر تالابی را در ۱۰ مورد برشمرد و گفت: شهر تالابی بندرخمیر از معیار های جهانی خوبی برخوردار است.
مدیرکل حفاظت و احیای تالاب های محیط زیست کشور بر همکاری بیشتر و مسوولین در حفظ تالاب ها تاکید کرد و افزود: ارتباط مردم و مسئولان در حفظ جایگاه شهرهای تالابی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
باقرزاده همچنین از وجود تهدیدات صنعتی در شهر تالابی بندرخمیر هشدار داد و اظهار کرد: کارخانه گج، کارخانه سیمان، تراکم زیاد بهره برداری از تالاب و همچنین جانمایی نامناسب اسکله جدید این شهرستان از تهدید های جدی به شمار می آیند.
وی بهره برداری از تالاب ها در راستای حفاظت از تالاب ها عنوان کرد و افزود: اگر بهره برداری درست نباشد تالاب ها رو به زوال می روند و میزان بهره برداری نوعی حفاظت از تالاب است.
مدیرکل حفاظت و احیای تالاب های محیط زیست کشور در پایان با بیان اینکه بهره برداری باید ضامن دوام و حفاظت تالاب باشد، خاطرنشان کرد: بخشی از منافع تالاب باید به خود تالاب برگردد تا محیط زیست و زیست بوم های موجود در منطقه تقویت شود.
عباس گلریز »، رئیس اداره محیط زیست وزارت امور خارجه کشور نیز با بیان اینکه امیدواریم این شهر تالابی هر چه زودتر به ثبت جهانی برسد، اظهار کرد: اقداماتی که در این شهر تالابی انجام شده است دست ما را در کنوانسیون های بینالمللی باز گذاشته است.
وی افزود: با فعالیت های خوب این شهرستان در حوزه محیط می توانیم بگوییم کشورمان در حوزه محیط زیست و تالاب ها اقدامات خوبی را انجام داده است و در جهان حرفی برای گفتن دارد.
رئیس اداره محیط زیست وزارت امور خارجه کشور با بیان اینکه در ورودی این شهر تالابی تابلوها و دیوار نگاره های خوبی در رابطه با محیط زیست نصب شده است، تصریح کرد: تابلویی با مضمون مقابله با اثرات آب و هوا را دیدم که احساس محیط زیستی خوبی را در وجود انسان بوجود میآورد.
گلریز عنوان کرد: امروز رویکرد بین المللی در حوزه تالاب ها به سمت دانش بومی و سنتی گرایش پیدا کرده است، خاطرنشان کرد: نحوه رفتار مردم شهر تالابی بندرخمیر با زیتس بوم این منطقه مطابق با سنت ها و آیین های بومی بوده که مورد تایید جهانی قرار گرفته است.
وی نسبت به موفقیت های بیشتر شهرستان بندرخمیر در فعالیت های زیست محیطی بیشتر ابراز امیدواری کرد و گفت: امیداوریم اتفاقات مثبتی در جوامع بین المللی نسبت به این شهر تالابی زیبا رقم بخورد.
و اما باید گفت مردم این منطقه بکر و زیبا برای معرفی جاذبه های شهرشان با همراهی دستگاه های اداری دست به اقداماتی زده اند که نمونه آن را علاوه بر فعالت های زیست محیطی سازمان های مردم نهاد این شهرستان می توان به ساخت لنج موزه بوم گوهری، افتتاح نخستین رستوران بازیافتی چوبی در جوار خور خوران، افتتاح سیپا سنتر و نمایشگاه های کوتاه مدت با موضوع محیط زیست و صنایع سنتی اشاره کرد.
این اقدامات به حدی در سالیان اخیر تاثیرگذرا بوده است که واکنش های مثبت دبیرکل یونسکو سازمان ملل، مدیران ارشد سازمان حفاظت محیط زیست و جلب نظر رییس دفتر محیط زیست وزارت امور خارجه کشور را به همراه داشته است.
در پایان باید گفت دستاوردهای حوزه زیست محیطی بندر خمیر را می توان مدیون و مرهون همراهی مردم این شهر تالابی قلمداد کرد و امید می رود در نشست بین المللی کنوانسیون تالابی محیط زیست سال آینده نام این شهر جنوبی کشورمان را در لیست جهانی نظاره گر باشیم.
گزارش از « محمد امین عالی پور »
نظر شما