به گزارش خبرگزاری شبستان: «سیدعباس صالحی» در آیین معرفی ششمین پایتخت کتاب ایران و آیین پایانی ششمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب اظهار داشت: گوهر ایران زمین فرهنگ است و کانون فرهنگ، کتاب است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: دولت ها و تمدن ها با کتاب و کتابخوانی تثبیت و تعریف می شوند.
وی ادامه داد: کتاب و کتابخوانی مبدا و حافظه تمدن ها هستند و عیار آن ها با کتاب هایی است که با کیفیت تولید شده و خوانده می شوند.
صالحی گفت: امیدوارم در گام دوم انقلاب که چشم انداز آن تمدن سازی اسلامی است، اهتمام بیشتری نسبت به گذشته داشته باشیم.
وی با اشاره به پیمایش مصرف ایرانیان در سال ۹۸ که از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات صورت گرفته، افزود: در بخش های مختلف این پیمایش نکات قابل توجهی در حوزه های کتاب و کتابخوانی وجود دارد که توجه به آن اهمیت دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: این پیمایش فرصت هایی را برای برنامه ریزی فرهنگی و عرصه کتاب و کتابخوانی ایجاد می کند.
صالحی در بخش دیگری از سخنان خود به نوع کتاب در مسیر کتابخوانی اشاره کرد و ادامه داد: اینکه مخاطب چه کتابی می خواند نیز مورد توجه است. این پژوهش و پیمایش نشان می دهد که نیمی از جامعه ایرانی کتابخوان هستند و در هفته به طور متوسط ۷/۳ ساعت کتاب میخوانند.
وی افزود: بر همین اساس جامعه جوان ۱۵ تا ۲۵ ساله ما نیز به طور متوسط هفتهای ۹/۳ ساعت مطالعه دارند و ۷۰ درصد این جمعیت، کتاب میخوانند. همچنین این پژوهش تاکید دارد که تنها یک پنجم از جمعیتهای حاضر درپایگاههای اقتصادی پایین جامعه اهل مطالعه هستند.
صالحی تاکید کرد: اگر ما به دنبال توسعه فرهنگی هستیم، باید قبول کنیم اینکه تنها نیمی از ایرانیان کتاب میخوانند، مطلوب نیست و باید سرانه آن ارتقا پیدا کند که برای رسیدن به آن هم به برنامهریزی نیاز داریم و هم حرکت در مسیر چشمانداز ضروری است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مطابق پژوهش انجام شده، بیشترین سهم از مطالعه متعلق به کتابهای رمان و داستان است و پس از آن با فاصله این مطالعه به کتابهای دینی و تخصصی اختصاص پیدا میکند؛ این مساله نشان میدهد که جریان تولید کتابهای دینی در کشور ما طی سالهای اخیر نتوانسته است با مخاطب و نسل جوان ارتباط برقرار کند.
وی در عین حال تصریح کرد: این موضوع می تواند مبنای برنامه ریزی برای کسانی باشد که به هویت دینی علاقه مند هستند و فعالیت ها و پژوهش های لازم در این زمینه داشته باشند.
صالحی در بخش دیگری از سخنان خود به ضرورت ایجاد تنوع در نوع کتاب هم در جامعه کتابخوان تاکید کرد و ادامه داد: اگر در کتابخوانی تنوع ایجاد کنیم بازار تولید آن هم تحت تاثیر قرار می گیرد و تاثیر قابل توجهی بر کتابخوانی، ساعات کتابخوانی و اقتصاد نشر هم می گذارد.
وی افزود: اگر جریان کتاب و کتابخوانی به عنوان کانون تحول فرهنگی است به برنامه ریزی در این زمینه نیاز داریم که پژوهش های فرهنگی به کمک این برنامه ریزی ها می آید و رویداهایی مانند جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب یکی از این برنامه ریزی ها است که به تحقق این امر کمک می کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به ویژگی های جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب اشاره کرد و گفت: این جشنواره دارای ویژگی هایی است که هم افزایی و مشارکت گرایی از جمله این ویژگی ها است. در کنار این ویژگی، مشارکت اجتماعی هم ایجاد می شود که از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی گستردگی را از دیگر ویژگی های این جشنواره برشمرد و افزود: از ۶ سالی که از برگزاری این جشنواره می گذرد تجربه ای کمتر شبیه آن داشته ایم که ترکیبی از ۱۷۰ شهر و بیش از ۱۴۰۰ روستا در آن حضوری فعال داشته باشند.
صالحی گفت: این جشنواره فرصتی برای حضور ایده های خلاقانه در سطح کشور است که از سراسر کشور دریافت می شود و تبدیل به یک الگوی وسیع می شوند. در ۶ سال گذشته ۲۰هزار ایده با نگاه کتابخوانی و همراه با تنوع بسیاردریافت شده که قابل توجه است.
وی در پایان ایجاد زیرساخت های کتابخوانی را از دیگر زیرساخت های جشنواره روستاها و عشایر دوستدار دانست.
در پایان این آیین از برگزیدگان این جشنواره از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تقدیر شد.
در بخش دیگری از این آیین شهر شیراز به عنوان پاینخت کتاب ایران انتخاب شد.
در این آیین محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه عمومی کشور، اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و جمعی از مدیران و روسای فرهنگی و مروجان کتابخوانی از سراسر کشور حضور داشتند.
منبع: وابط عمومی ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور
نظر شما