برخی شاعران به بهانه شدت غم و اندوه عاشورا به کفرگویی می افتند

عباسعلی براتی پور با تأکید بر اهمیت بینش شاعر در زیبایی شناسی شعر عاشورایی گفت: وقتی شاعری به بهانه شدت اندوه کربلا می گوید خدا نیز بر این واقعه گریسته، این بیان نه تنها زیبا نیست بلکه نوعی کفرگویی نیز هست.

عباسعلی براتی پور با اشاره به مفهوم زیبایی شناسی درادبیات عاشورایی به خبرنگارشبستان، گفت: زیبا شناسی ادبیات عاشورایی تنها به بهره گیری از صناعات شعری محدود نمی شود بلکه به زاویه دید شاعر و چگونگی انتقال معنا و محتوا نیز بستگی دارد.

 

وی افزود: البته برای اینکه شاعر در این زمینه موفق باشد باید یکسری اقدمات را بکارگرفت؛ اینکه در درجه نخست باید مطالعات زیادی در زمینه حوادث عاشورا و جریان های پیش و پس از آن داشته باشد و مقاتل معتبر را مطالعه کرده باشد.

 

وی با بیان اینکه ادبیات عاشورایی لفظ نیست بلکه معناست ،عنوان کرد: شاعری که مطالعات عمیقی درباره چگونگی قیام کربلا و فلسفه شکل گیری آن داشته باشد می تواند اندیشه کربلا را با زبان شعر بیان کند؛ درحالی که بیشتر شاعران ما تنها به ذکر وقایع با زبان شعر اکتفا می کنند البته ذکر وقایع کربلا به زبان شعر هم اگر از صحت برخوردار بوده و تحریف نشده باشد در جای خود قابل تقدیر است.

 

شعر محتشم؛ شعر عاشورایی همیشه مثال زدنی
وی به اشعار محتشم کاشانی به عنوان یکی از نامداراترین شاعران عرصه ادبیات آیینی اشاره کرد و یادآور شد: شعر محتشم به عنوان یکی از نمونه های موفق شعر عاشورایی همیشه مثال زدنی است چون استحکام کلام و معنا را با هم دارد مثلا محتشم وقتی می خواهد اوج اندوه و غم را در واقعه کربلا بیان کند می گوید: "در بارگاه قدس که جای ملال نیست / سرهای قدسیان همه بر زانوی غم است" و به این ترتیب تصویری بسیارزیبا ارایه می دهد که در نوع خود بی نظیر است و این همان تجلی زیباشناسانه عاشورا است.

 

وی با انتقاد از برخی از شاعران که بدون بینش و دانش کافی در عرصه شعر عاشورایی گام بر می دارند اظهار کرد: برخی از شاعران نیز واقعا بی گدار به آب می زنند و حرمت هیچ چیز را نگاه نمی دارند. گاه این زیاده روی ها به اندازه ای است که شاعر وقتی می خواهد شدت اندوه و غم را در کربلا بیان کند می گوید که خدا نیزبر واقعه کربلا گریسته است و این نوع بیان نه تنها زیبا نیست بلکه نوعی انحراف و کفرگویی نیز می باشد.

 

براتی پور با بیان اینکه شعر عاشورایی شعری پویا و ماندگار است، افزود: ادبیات عاشورایی ادبیاتی پویا است و برای هر دوره پیام و محتوای خودش را دارد؛ به عبارتی عاشورا برای هر نسلی متناسب با شرایط آن نسل پیام خاصی را منتقل می کند.

 

وی در پایان عنوان کرد: وظیفه شاعران شیعی این است که پیام های عاشورا را انتقال دهند البته این انتقال پیام بر حسب قوت و ضعت قریحه شاعری افراد با یکدیگر هم متفاوت است اما اگر شاعری این را وظیفه خود نداند، عملاً شعر عاشورایی شکل نمی گیرد.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 89289

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha