صحیفه سجادیه  بهترین متن ارتباطی با ادیان و جوامع است/ به ما می‌آموزد همه چیز زندگی را از خدا بخواهیم

حجت‌الاسلام کفیل با بیان‌اینکه صحیفه سجادیه بهترین قالب ارتباط با خدا یعنی دعا را ارائه می‌کند، گفت: ادعیه صحیفه سجادیه چکیده معارف دین و نیازهای جامعه بشری و راه رسیدن به خدا و بهترین متن برای ارتباط ما با ادیان و جوامع است.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، به مناسبت فرا رسیدن پنجم شعبان، سالروز ولادت باسعادت حضرت زین العابدین، امام سجاد(ع) و به منظور بررسی فضای حاکم بر صحیفه سجادیه ایشان با حجت الاسلام «محمدصادق کفیل»، مدیر مرکز تخصصی صحیفه سجادیه گفت وگویی ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:

 

انشای صحیفه سجادیه بر مدار دعا، چه مسیری را برای مخاطب می گشاید و چه فرصت هایی را در اختیار او قرار می دهد؟

 

بهترین قالب ارتباط مخلوق با خالق، دعا است و در میان سخنان و احادیثی که از معصومان(ع) بر جای مانده، دعا راه ارتباط ما با خالق را نشان می دهد و لذا بالاترین و والاترینِ متون و سخنان بر جای مانده از اهل بیت(ع)، متون دعایی است که راه پیوند با خدا را به ما یاد داده و توصیه می کند که از خدا چه بخواهیم.

یعنی دعا هم قالب ارتباط با خدا است، هم خواستن از او و کیفیت آن را یاد می دهد. دعا تجلی فقر و نیاز انسان است، اگر دعا را مغز عبادت گفته اند که بدون آن بهره ای از عالم نمی بریم، به دلیل اظهار این نیاز به طور واضح است چراکه حتی در نماز وقتی بسم الله و الحمدالله می گوییم برای آن است که از خدا بخواهیم ما را به راه راست هدایت کند: «اهدنا الصراط المستقیم».

 

چرا امام سجاد(ع) از میان قالب های مختلف هدایت امت، مسیر دعا را انتخاب کردند؟

 

امام سجاد(ع) در زمانه خود برای تغییر سبک زندگی مردم مسیر دعا را برگزیدند در حالی که بدترین شرایط زندگی را در میان ائمه(ع)، حضرت سجاد(ع) سپری کرده اند؛ باید توجه داشت زمانی غربت سختی زندگی است و زمانی دوری مردم از اسلام، چنان که در حیات بابرکت حضرت سجاد(ع) در مدینه و مکه خبری از اسلام نبود، همه به توحید و رسالت پیامبر(ص) به زبان شهادت می دادند اما خدا را نمی شناختند و راه پیوند با خدا را نمی دانستند.

در آن اوضاع امام سجاد(ع) از قالب دعا استفاده و برای جامعه تبیین کردند که جایگاه خدا و رسولش چه جایگاهی است؛ همچنین درباره همه مسائل موردنیاز انسان سخن گفته اند.

به عبارت بهتر، ادعیه صحیفه سجادیه چکیده معارف دین و نیازهای جامعه بشری و راه رسیدن به خدا است.

 

با این همه معارف و فضایلی که در ادعیه صحیفه سجادیه وجود دارد چرا در فرهنگ دعایی ما کمتر به آن استناد و توسل می شود؟

 

درباره عدم انس لازم جامعه با صحیفه سجادیه باید گفت به طور طبیعی غلبه دینی جامعه با حوزه علمیه است، اما در حوزه علمیه هم متاسفانه نسبت به صحیفه سجادیه کم توجهی شده و در مسیر غلبه معارف دینی به این کتاب توجهی که باید، نشده است.

لذا مجموعه های فرهنگی باید توجه شان به این کتاب را افزایش دهند به ویژه آنکه در مقابله با بحران جهانی کرونا، رهبری معظم انقلاب قرائت دعای هفتم صحیفه سجادیه را مطرح کردند.

این کتاب در همه زمینه ها بهترین معارف را دارد، چنان که در بحث خانواده، بهترین متن دعای 24 و 24 صحیفه سجادیه است، همچنین است درباره دیگر موضوعات در دعاهای دیگر این کتاب شریف.

مردم آمادگی خوبی برای انس با معارف دینی دارند و اگر به آنها عرضه شود، می پذیرند و انس می گیرند. صحیفه بهترین متن برای ارتباط ما با همه ادیان و جوامع است وظیفه سنگین ما معرفی این اثر به جهان است.

 

فضای کلی صحیفه سجادیه چه سبکی از زندگی را برای مخاطب رقم می زند و این کتاب درصدد است چه معارفی را عرضه کند؟

 

هر دعای صحیفه سجادیه از یک منظر وارد شده، اعم از توحید و معاد، ملائکه، خانواده، عافیت، استغفار، معرفی شیطان و ... قالب های دعایی صحیفه سجادیه متنوع و متکثر است اما هم نگاه توحیدی آن پررنگ است و هم حضرت(ص) با صلوات های مکرر درصدد آموزش نبی شناسی و امام شناسی هستند یعنی این صلوات ها ایجاد پیوندی عمیق با پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) را در نظر دارد.

امام سجاد(ع) در همه دعاها خدا را حاکم دانسته و خود را کنار می گذارد. البته باید توجه داشت دعا به معنای عزلت و کناره گیری و جدا شدن نیست بلکه در دعا خدا را محور قرار داده و از او می خواهیم که مسیر و راه را به ما بشناساند چنان که در وقت بیماری به پزشک مراجعه می کنیم اما از خدا می خواهیم که این مسیر را نتیجه بخش کند.

امام سجاد(ع) در همه دعاهای صحیفه سجادیه بر حاکم دانستن خدا بر همه امور زندگی تاکید دارند اینکه انسان در همه جا نیازمند او است؛ صحیفه به ما می آموزد که همه جزئیات زندگی را از خدا بخواهیم تا در همه گام ها راه را به ما نشان بدهد.

 

کد خبر 910420

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha