جولان چراغ خاموش کرونا در بیرجند/ بخشی از جامعه هنوز خطر را جدی نگرفته اند

از شلوغی خیابان جمهوری به سمت میدان آزادی می روم، وضعیت در میدان آزادی خوب نیست، اینجا مردم هنوز کرونا را جدی نگرفتند، بیش از ۳۰ نفر دور یک دست فروش، جمع شده اند و بدون هیچ ماسک، دستکش و ملاحظه ای غرق در تماشای اجناس او هستند.

خبرگزاری شبستان – خراسان جنوبی؛ ساعتی تا غروب آفتاب مانده است، برای بررسی میدانی وضعیت شهر و میزان جدی گرفتن کرونا توسط مردم به سطح شهر بیرجند می روم، شلوغی خیابان ها همه چیز را تقریبا به خوبی نشان می دهد؛ هر چند که نسبت به قبل شیوع کرونا خلوت است اما با توجه به شرایط فعلی انتظار چنین وضعیتی را نداریم. ماشین های راهنمایی و رانندگی هم در خیابان ها زیاد دیده می شوند به نظر می رسد موضوع کنترل پلاک خودروها و هدایت مالکان خودروی غیر بومی از شهر به خوبی در دستور کار پلیس قرار دارد.

 

ابتدا به خیابان طالقانی می رویم، اینجا تردد خودروها تقریبا پایین است، مغازه ها همه بسته شده اند و کسی هم در خیابان دیده نمی شود، ایستگاه‌های اتوبوس هم خلوت و هیچ اتوبوسی از خیابان عبور نمی کند، اما باز بودن مطب برخی پزشکان شلوغی خاصی را در آنجا ایجاد کرده که به نظر می رسد نیازمند یک برنامه ریزی برای خلوت تر شدن مطب ها است.

 

از طالقانی به سمت سه راه اسدی و بازار می روم، بازار بیرجند تقریبا تعطیل است اما برخی دست فروش ها و کسبه حاشیه بلوار جمهوری اسلامی باز هستند و تردد در حاشیه بازار بیرجند بالاست، خیلی ها دسته جمعی به همراه کودکان و فرزندان خود برای خرید به بازار آمدند، برخی ها هم کنار هم روی صندلی های جدیدی که شهرداری نصب کرده، نشسته اند.

 

به نظر می رسد که چنانچه شهرداری گشت هایی را برای هدایت دست فروش ها و سبزی فروش های حاشیه بازار به مکان هایی که تجمع کمتر باشد، در نظر بگیرد؛ می توان شاهد کاهش حضور مردم بود. مغازه های سبزی و میوه فروشی هم که طبق مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا باید این روزها دایر باشند، شلوغ هستند و هر کس هر طور بخواهد می تواند میوه و سبزیجات برای خود بدون دستکش جدا کند. برای این موضوع به چندین میوه فروشی دیگر هم سری زدیم که وضعیت همه تقریبا یکسان بود به نظر می رسد که رعایتی در این خصوص از سوی مردم وجود ندارد. البته برخی میوه فروشی ها یک شیر آب به همراه مایع دستشویی برای شستن دست ها در نظر گرفته بودند که خیلی استقبال نمی شد.

 

دورهمی 30 نفر در میدان آزادی!

از شلوغی خیابان جمهوری به سمت میدان آزادی می رویم، وضعیت در میدان آزادی خیلی خوب نیست، مردم اینجا هنوز کرونا را جدی نگرفتند و یا فکر می کنند که اوضاع بیرجند خوب است. صحنه ناراحت کننده آن جایی است که بیش از 30 نفر دور یک دست فروش که وسایل دست دوم دارد، جمع شدند و بدون هیچ ماسک، دستکش و ملاحظه ای غرق در تماشای اجناس دست فروش هستند. آن طرف هم جمعی ایستاده و با هم صحبت می کنند. به هر جای میدان نگاه می کنی عده ای دور هم جمع شدند؛ از افرادی که پوست گوسفند می خرند گرفته تا پیرمردهایی که دور هم جمع شده و با هم صحبت می کنند؛ نکته جالب اینکه بیشتر بحث ها بر سر همین کرونا هست که خودشان جدی نگرفته اند. برای تذکر دادن به این جمع به نظر می رسد نیاز به ورود یک نهاد رسمی است، با 110 تماس می گیرم، می گوید: «چون دستفروش هست باید با 137 شهرداری تماس بگیرید تا آنها را جمع آوری کنند».

 

تماس بعدی با شهرداری است، اپراتور وصل می شود و هشت گزینه را برایم می خواند که هیچ کدام مربوط به این موضوع (جمع آوری دست فروش‌ها) نیست، در نهایت می‌گوید برای سایر موضوعات گزینه 8 را بزنید. انگشتم بر روی شماره 8 که می رود، تماس قطع می‌شود.

 

آمار افراد کرونایی چند روزی است که در خراسان جنوبی بالا است اما مردم خیلی موضوع را جدی نگرفته اند، آماری که به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند مربوط به افرادی است که تست کرونا دادند، پس ممکن است خیلی ها در جامعه باشند که علائم کرونا را داشته و اکنون دارو می خورند یا در قرنطینه خانگی باشند و یا برخی ها که حامل یا ناقل کرونا هستند و خودشان بی اطلاع!

 

جدی نگرفتن موضوع توسط بخشی از افراد جامعه می تواند به قیمت درگیر شدن بخش زیادی از مردم استان در روزهای آینده تمام شود، چنانچه وضعیت از سوی مردم به همین شکل پیش برود هر چند که بخش زیادی از جامعه از جمله اصناف مختلف و بازاریان استان به خوبی از مصوبات ستاد مبارزه با کرونا تبعیت کرده و با وجود زیان های مادی که بر آنها تحمیل می شود، اما برای حفظ جان مردم کرکره مغازه ها را پایین کشیدند، صف نانوایی ها هم وضعیت بهتری ندارند، مردم بدون توجه به موضوع کرونا پشت سر هم و بدون رعایت فاصله ایستادند، البته خیلی از نانوایی ها هم خلوت هستند و کسی در صف نیست.

 

وضعیت در جایگاه‌های سوخت سفید است

پمپ های گاز و بنزین یکی از جاهایی است که می تواند به راحتی ناقل کرونا باشند، برای بررسی موضوع به پمپ گاز بلوار مسافر می رویم، ماشین ها مرتب در صف ایستادند و تمامی خدمات توسط مسئول جایگاه گاز صورت می گیرد، پمپ بنزین ها هم هر چند با کمبود نیرو مواجه بودند اما تمامی اقدامات توسط خود مسئولان جایگاه صورت می گرفت.

 

شهرداری بیرجند یکی از نهادهایی است که تاکنون در زمینه ضدعفونی شهر به کمک نیروهای مردمی و پایگاههای محلات بسیج اقدامات خیلی خوبی انجام داده است، «امین الماسی» مسئول مدیریت بحران شهرداری بیرجند در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با بیان اینکه اقدامات ضدعفونی معابر توسط شهرداری از 6 اسفند آغاز شده است، گفت: ستاد مبارزه با کرونا در شهرداری در 11 اسفند تشکیل شد و پس از آن ستاد بحران با استفاده از ظرفیت گروه های مردمی و پایگاه‌های بسیج و بچه های هیات های مذهبی کار ضدعفونی معابر و خیابان ها را شروع کرد.

 

وی با اشاره به اینکه سازماندهی و نظارت این گروه ها در قالب 59 محله در 6 منطقه شهری بیرجند صورت گرفت، اظهارداشت: شهرداری مواد ضدعفونی رقیق شده در اختیار این گروه های جهادی قرار می دهد و آنها کار ضدعفونی را انجام می دهند.

 

ساماندهی 250 نیروی مردمی برای مبارزه با کرونا

مسئول مدیریت بحران شهرداری بیرجند با اشاره به اینکه تا دو هفته قبل، هر شب بیش از 7 هزار لیتر مواد ضدعفونی رقیق شده در اختیار گروه های مردمی برای ضدعفونی قرار می گرفت که این مقدار در حال حاضر به 10 هزار لیتر در شب رسیده است، افزود: هر شب بیش از 250 نفر در سراسر شهر بیرجند اقدام به انجام ضدعفونی معابر و مکان‌های پرتردد می کنند.

 

الماسی افزود: شب های اعیاد شعبانیه هم با توجه به اینکه هیات های مذهبی تعطیل هستند؛ فعالیت هیات ها در قالب تیم های ضدعفونی معابر شکل گرفت که در این شب ها، هر شب بیش از 400 نفر در این امر فعالیت کردند.

 

وی با اشاره به مجهز کردن هفت تیم آتش نشانی شهرداری برای ضدعفونی خیابان ها، گفت: نیروهای آتش نشانی سه خودرو را با مهندسی معکوس مجهز به سیستم سم پاشی کردند که اینها هم اقدام به ضدعفونی خیابان ها می کنند.

 

فعالیت تنها 20 درصد ناوگان اتوبوسرانی بیرجند

مسئول مدیریت بحران شهرداری بیرجند با اشاره به کاهش ساعت کاری و تعداد ناوگان اتوبوسرانی شهر بیرجند برای جلوگیری از شیوع کرونا و در خانه ماندن مردم، گفت: در حال حاضر تنها 20 دستگاه اتوبوس درون شهری در بیرجند فعال است، که اینها صبح از ساعت 6:30 تا 8:30 صبح و عصر هم از 12:30 دقیقه تا ساعت 15 فعالیت دارند و بقیه ساعات ضدعفونی می شوند.

 

الماسی همچنین در خصوص نحوه جمع آوری زباله ها در شهر هم افزود: تمام سطل های زباله سطح شهر بیرجند ضدعفونی می شوند و خودروهای جابجایی زباله هم بعد از انجام ماموریت ضدعفونی می شوند.

 

وی در خصوص جمع آوری دست فروش های حاشیه بازار و میدان آزادی هم گفت: جمع آوری دست فروش ها توسط اداره اجراعیات شهرداری صورت می گیرد، لذا چنانچه گزارشی در خصوص فعالیت این ها داشته باشیم با هماهنگی نیروی انتظامی جمع آوری می شوند.

 

دست فروش‌ها اجازه فعالیت ندارند

الماسی این را هم گفت که برخی از این دست فروش ها با وجود تذکر و جمع آوری کردن آنها، بعد از رفتن ماموران شهرداری مجدد بساط خود را پهن می کنند و مورد میدان آزادی و یا حاشیه بازار ممکن است از آنها باشد.

 

مسئول مدیریت بحران شهرداری بیرجند در خصوص بازار روزهای شهر هم گفت: فعالیت بازارهای شهر طبق مصوبه ستاد مبارزه با کرونا صورت می گیرد، لذا مغازه های میوه و سبزیجات با رعایت تمام موارد بهداشتی در بازار روزها فعال هستند، ضمن اینکه برای جلوگیری از شیوع کرونا به هیچ ماشینی اجازه حضور در بازار روز داده نمی شود.

 

الماسی با اشاره به اینکه پارک ها و تفرجگاههای شهرداری در این ایام به طور کامل تعطیل است و مردم اجازه ورود ندارند، افزود: ورودی تمام پارک ها بنر نصب کردیم و اعلام شده که تعطیل است تا فردی داخل پارک نرود.

 

مردم برای حفظ جان خود کرونا را جدی بگیرند!

علوم پزشکی و نیروهای بخش درمان هم که این روزها به نوعی در خط مقدم مبارزه با کرونا قرار دارند، توقع همکاری بیشتری از مردم دارند، دکتر « کامبیز مهدی زاده» معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با اشاره به این مطلب که دو سه هفته اول اعلام کرونا در استان، مردم بیشتر رعایت می کردند و کمتر از منازل خارج می شدند، افزود: انتظار داریم که مردم همکاری کنند و چند مدت دیگری هم در منزل باقی بمانند تا این ویروس را ریشه کن کنیم.

 

وی در خصوص برخی تجمعات مردمی در سطح شهر به خصوص حوالی میدان آزادی، گفت: متاسفانه بخشی از مردم هنوز موضوع را جدی نگرفتند و ممکن است در مکان هایی از سطح شهر رعایت نکنند، نمی توان برای هر نفر یا محله یک مامور گذاشت، مردم خودشان باید برای حفظ جان خود و دیگران رعایت کنند.

 

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه امن ترین مکان برای دورماندن از کرونا منزل است، اظهار داشت: مردم در منازل خود یک نفر را مسئول خرید قرار دهند، تا فقط او برای کارهای ضروری و خرید بیرون بیایید، بهتر است مردم یکی دو هفته آینده را هم تحمل کنند تا اوضاع بهتر شود.

 

مهدی زاده ضمن تشکر از بخش زیادی از مردم که رعایت کردند و همکاری خیلی خوب آنها با ستاد مبارزه با کرونا، گفت: البته خراسان جنوبی نسبت به برخی استانهای دیگر واقعا مردم در بیشتر شهرها همکاری خیلی خوبی داشتند و شاید بتوان گفت در برخی شهرهای استان به پیک رسیدیم؛ اما برای رسیدن به آمار دقیق با توجه به سفرهایی که به استان صورت گرفته، باید بین 14 تا 20 فروردین را برای ارزیابی در نظر بگیریم و منتظر بمانیم.

 

وی از مردم خواست تا طرح فاصله گذاری اجتماعی را جدی بگیرند و تا جایی که امکان دارد، رعایت کنند و از محل زندگی خود بیرون نروند و کسانی هم که برای خرید به بیرون منزل می روند حتما از دستکش استفاده کنند و بیشتر در ساعات خلوت برای خرید مراجعه کنند.

 

کرونا در چند روز اول علامت خاصی ندارند

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه کرونا متاسفانه 80 تا 85 درصد می تواند بدون علامت و یا خفیف و شبیه به یک سرماخوردگی ساده باشد، اظهارداشت: مردم مراقب باشند که که تعداد افراد کرونایی بدون علامت در جامعه زیاد است، لذا فکر نکنند چون علامتی ندارند می توانند به مهمانی بروند و یا با دیگران ارتباط داشته باشند.

 

مهدی زاده با بیان اینکه دوره آلوده کنندگی کرونا زیاد است و ممکن است تا 14 روز طول بکشد، گفت: متاسفانه برخی افراد در 5 تا 6 روز بعد از گرفتن کرونا بدون علامت باشند، در حالی که در آنفولانزا در کمتر از 24 ساعت علائم آن ظاهر می شود و این طولانی بودن مدت ظاهر شدن علائم در انتقال ویروس بسیار تاثیرگذار و خطرناک است و ممکن است خود فرد آلوده هم متوجه نباشد.

 

وی با اشاره به اینکه ذرات ویروس کرونا درشت و سنگین است و به محض انتشار روی سطوح به خصوص شیشه و سطوح صاف و براق می نشیند و ممکن است تا 9 روز زنده بماند، افزود: برخی از افراد بدون هیچ ملاحظه ای در مغازه های درب بسته می نشینند و یا به جاهای مختلف دست می زنند، گاهی دیده شده یک فرد برای خرید یک کیلو میوه به همه میوه ها دست می زند، لذا چنانچه او آلوده باشد می تواند میوه ها را هم آلوده کند. کافی است که دست فرد دیگر آلوده شود و با آن چشم، دهان و یا بینی را لمس کند تا آلوده شود.

 

پاسخ به چند سوال مهم در مورد کرونا!

مهدی زاده با بیان اینکه کرونا در فضاهای در بسته حتی ممکن است از طریق صحبت کردن هم انتقال پیدا کند، گفت: مردم باید موضوع را جدی بگیرند و از خانه خارج نشوند.

 

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در خصوص تاثیر دمای هوا بر روی ویروس کرونا، ادامه  داد: خانواده کرونا ویروس به گرمای بالای 30 درجه حساس هستند و محدود می شوند، اما این ویروس چون جدید است هنوز نمی توان به صورت قطعی در مورد آن نظر داد.

 

مهدی زاده در مورد اینکه ممکن است فردی که یک مرتبه گرفتار کرونا شده، مجدد این ویروس را بگیرند، گفت: این ویروس چون جدید است و خیلی از ابعاد آن ناشناخته است، باید چند ماهی صبر کرد تا تحقیقات در مورد آن کامل شود، اما در ویروس هایی مانند آنفولانزا در هر سال افراد یک مرتبه بیشتر نمی گیرند.

 

 

 

 

 

کد خبر 910469

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha