به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله صادق آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه کشور، عصر امروز(23آذر) در کنگره بین المللی بزرگداشت یکصدمین سالگرد ارتحال آخوند خراسانی که در سالن اجتماعات مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد، با تقدیر از برگزاری این کنگره تصریح کرد: مرحوم آخوند محقق خراسانی از شخصیتهای بسیار بزرگ تاریخ شیعه است و بر همه ما فرض است که در اکرام و اعزاز و تبلیغ و ترویج شخصیت و روش و منش ایشان همت بگماریم.
وی افزود: آخوند خراسانی علاوه بر بحث های اصولی در فقه نیز محقق جلیل القدر است.
آیت الله آملی لاریجانی، در ادامه روش تحقیق در علوم حوزوی را بحث مهمی دانست و ابراز داشت: تحقیق در مغرب زمین عمدتا ابتدا به علوم تجربی اختصاص داشت و بعدها به علوم انسانی توسعهه پیدا کرد، اما جالی روش تحقیق در حوزه های علمیه ما خالی است.
رییس قوه قضاییه کشور، با اشاره به اینکه حوزه های علمیه محتاج تحقیق هستند، اظهار داشت: بحث روش تحقیق علم در عصر ما از فلسفه های علم مطرح می شود، به نظر می رسد نه فقط مساله روش تحقیق در علوم حوزوی بلکه سایر مسایل می تواند تحت عنوان فلسفه های علوم مطرح شود که کار واجبی است.
وی افزود: به طور مثال، بحث ماهیت حکم در علم اصول در دهها جا بحث می شود و به یک حدی بسنده می شود اما اگر همه مابحث مربوط به حکم یک جا اجماع شود بیشتر مورد توجه قرار می گیرد.
آیت الله آملی لاریجانی، با بیان اینکه آیا در تحقیق علوم حوزوی، تاریخ مسایل و علم نقش دارد یا نه، ابراز داشت: امروز شیوه علمای ما مختلف است برخی مانند آیت الله شهید مطهری معتقد بودند که باید تاریخ یک مساله را پیگیری کنیم، به نظر می رسد برخی علوم ما مانند تاریخ، تاریخی هستند و طبیعتا تاریخ در آنها نقش پیدا می کند اما در بخشی از مباحث که عقلی هستند تاریخ چه نقشی دارد؟
رییس قوه قضاییه، ادامه داد: بحث تاریخ در مغرب زمین بسیار برجسته شده و اکنون بسیاری از فیلسوفان علم معتقدند که بدون مراجعه به تاریخ نمی توانیم عقلانیت علم را تبیین کنیم.
وی گفت: ریشه مراجعه به تاریخ مسایل علمی در شناخت و فهم صحیح مساله است و تاریخیت را برای فهم صحیح مسایل مطروحه اینگونه وارد روش کار علمی می کنند.
آیت الله آملی لاریجانی، عنوان کرد: ما در علوم حوزوی با یک وضعی مواجه هستیم، بسیاری وقتها به راحتی از کنار مسایل عبور می کنیم، بحث روش تحقیق را برجسته نکردیم، اختلافهای علمی با تحقیق به هم تقریب می شود.
رییس قوه قضاییه کشور، در ادامه با بیان اینکه علومی که خاستگاهش مغرب زمین است، بسیاری از پیش فرضهایش پیش فرض انسان مسلمان نیست، خاطرنشان کرد: ما باید به کتاب و سنت رجوع کنیم چرا که علوم انسانی ما از روانشناسی تا حقوق باید خاستگاه قرآن و سنت داشته باشد.
وی افزود: باید روشهای رسیدن به علوم انسانی اسلامی تبیین و روشن شود، ما که معتقدیم باید علوم انسانی اسلامی باشد باید در متودولوژی کار هم دقت کنیم.
آیت الله آملی لاریجانی، با اشاره به اینکه مجموعه تحقیقاتی که در فقه انجام شده مجموعه غنی از معارف را در اختیار ما قرار داده است، گفت: ما هم برای نو کردن اینها نیاز داریم بحثهای جدید خارج از حوزه را ببینیم و هم اینکه برای عرضه این طلا به جهان توجه کنیم.
رییس قوه قضاییه کشور، عنوان کرد: در کارهای تطبیقی بسیار عقب هستیم و نمی توانیم حرف خودمان را بزنیم.
وی تاکید کرد: ما به مسایلی که مربوط به فلسفه های حوزوی است توجه کنیم، دوم اینکه خیلی کارها زمین مانده اند و مسئولان حوزوی که می توانند به جهت دادن تحقیقات حوزوی کمک کنند باید آستین همت بالابزنند.
پایان پیام/
نظر شما