خبرگزاری شبستان- البرز: روزهای خانه نشینی در جریان مبارزه با ویروس کرونا بستری را فراهم آورد تا خانواده ها بیش از همیشه در کنار یکدیگر قرار بگیرند؛ این در حالی بود که به صورت معمول افراد خانواده مجبور بودن همواره بخش عمده ای از ساعات را به کار، تحصیل و ... اختصاص دهند.
کاهش ساعات خارج از منزل، یک فرصت برای اعضاء خانواده بود تا بار دیگر نسبت به شناخت یکدیگر، مواسات کردن در حق هم و مهربانی ورزیدن تلاش کنند. آنچنان که سختی های معیشتی که برای بسیاری از خانواده ها را نیز به همراه داشت که همین امر، مهارت هایی ارتباطی و اجتماعی را یادآور می شود.
تکلیف داشتن نسبت به هم نوع یکی از شاخص های دین مبین اسلام است؛ آنگونه که اسلام نسبت به وحدت و باهم بودن و کارتشکیلاتی تأکید دارد نشان می دهد که تا چه اندازه جایگاه مهارت های رفتاری اهمیت دارد.
مهارت دوستی و دوست یابی( حکمت۳۸ نهج البلاغه)
«حجت الاسلام حمیدرضا مهدوی ارفع» در سلسله نشست های حسینیه مجازی با اشاره به اهمیت مهارت دوستی و دوست یابی گفت: یکی از مهارت هایی که در بحث معاشرت با دیگران باید نسبت به آن تسلط داشته باشیم، مهارت دوستی و دوست یابی است.
دبیرنهضت جهانی نهج البلاغه خوانی افزود: در بحث دوستی و دوست یابی، مهمترین نکته توجه به شاخص هایی است که دوستان خوب را از بد می توان جدا کرد.
این استاد نهج البلاغه خوانی ادامه داد: امام علی(ع) در کتاب نهج البلاغه خوانی به فرزندشان امام حسن (ع) توصیه های بسیار جذابی در حکمت 38 نهج البلاغه مطرح کرده اند که در بخشی از آن چهارنشانه و شاخص از کسانی که این ها در آن ها بود ما حق نداریم با او دوستی کنیم.
حجت الاسلام مهدوی ارفع مطرح کرد: یکی از آن ها انسانی است که عقل درستی ندارد، دومین شاخصه فردی است که فاسق است و سوم اینکه بخیل است و چهارم فردی که عادت به دروغ دارد.
در متن حکمت ۳۸ نهج البلاغه آمده است: « پسرم از دوستی با احمق بپرهیز که او می خواهد به تو نفعی برساند ولی ضرر می زند. از دوستی با بخیل بپرهیز، چرا که چیزی که سخت به آن احتیاج داری از تو دریغ می کند، از دوستی با فاسق بپرهیز که هرجا نیاز باشد تو را می فروشد و از دوستی با کذاب و دروغ گو بپرهیز چرا که مانند سرابی است که دور را برای تو نزدیک و نزدیک را برای تو دور می کند».
مهارت احترام متقابل (حکمت ۶۱ نهج البلاغه)
« حجت الاسلام مهدوی ارفع» در خصوص مهارت احترام متقابل از نگاه نهج البلاغه گفت: انسان ها چون عزیز و محترم هستند باید به یکدیگر احترام بگذارند؛ احترام متقابل در حکمت ۶۱ نهج البلاغه شریف مطرح شده است.
دبیرنهضت جهانی نهج البلاغه خوانی افزود: امیرالمونین(ع) در خطبه ۶۱ می فرمایند: «وقتی تو را ستودن، او را بهتر از آنچه ستوده، ستایش کن». یعنی وقتی کسی از شما تعریف و تمجیدی کرد، شما بهتر از او عمل کنید و از خوبی های او بازگو کنید. این باعث می شود ارتباط ها در قلب ها تحکیم شود.
این استاد حوزه ادامه داد: امیرالمومنین(ع) ادامه می دهند که « وقتی به تو احسان کردن، تو بیشتر از آن ببخش». قدیم ها معمول بود وقتی کسی ظرف غذایی به همسایه اش می داد، وقتی می خواستند که آن ظرف را برگردانند، حتما تحفه ای را در آن ظرف می گذاشتند و این به معنای جبران آن احسان بود.
دبیرنهضت نهج البلاغه خوانی عنوان کرد: در ادامه می فرمایند که « آن کس که مقدم می شود به احسان، پاداشش بیشتر است». به واقع در این حکمت ۲ مطلب بیان شده است اول اینکه سعی کن که همیشه تو پیشگام باشی در خدمت کردن و احترام و دوم اینکه پاسخ احسان هر فردی را بیش از آنچه انجام داده است بدهید.
نظر شما