خبرگزاری شبستان _گیلان، نوشین کریمی، با توجه به شعارهایی که هر ساله مقام معظم رهبری در آغاز سال نو مطرح میکنند، سیاست ها و اهداف مشخصی دنبال می شود. همانطور که ایشان فرموده اند«شعار سال با دو منظور مطرح میشود: یکی جهت دادن به سیاستهای اجرائی و عملکرد مسئولین دولتی و مسئولین حکومتی است، یکی توجه افکار عمومی است؛ یعنی افکار عمومی توجّه پیدا کنند به اینکه چه مسئلهای امروز برای کشور مهم است؛ امروز برای کشور مسئله کالای ایرانی یک مسئله مهمّ است. دولتیها هم البتّه ممکن است در سالهای مختلف، بعضیهایشان این شعارهایی را که ما هر سال معیّن میکنیم قبول نداشته باشند، امّا آنهایی که قبول دارند تلاش میکنند، عمل میکنند، به قدر توان خودشان کار میکنند.... »
گفت و گویی با حجت الاسلام «محمد محمدیان» امام جمعه سنگر در خصوص شعار «جهش تولید» انجام شده که در ادامه می خوانید؛
* مقام معظم رهبری ١۴ سال است که بر حوزه اقتصاد تاکید دارند، چرا حوزههای دیگر چون امنیت و دفاع کشور به این اندازه برجسته نیست؟
نمیتوان معیشت و بحث اقتصاد را نادیده گرفت، در دین اسلام فقر و دست نیاز به سمت دیگران دراز کردن یک امر مضموم شمرده شده و در روایت نیز آمده است که اگر جامعه ای آب و خاک داشته باشد ولی ابراز نیاز کند و خود را محتاج نشان دهد، مورد سرزنش قرار گرفته و عذرش پذیرفته نیست.
آنچه را که امروز در زمینه امنیت نظامی و دفاعی در بین نیروهای مسلح می بینیم نشان می دهد که به این باور رسیده ایم که می بایست بر روی پای خودمان بایستیم و شاید تنگناها و سختی های هشت سال دفاع مقدس و تحریم های تسلیحاتی که در آن زمان داشتیم به نیروهای نظامی و مسئولین ما این باور را قبولاند که باید دل از کشورهای دیگر کند تا به کشوری متکی نباشیم و الحمدالله اکنون جز محدود کشورهایی هستیم که در بعضی زمینه های نظامی و دفاعی مثل ساخت و پرتاب موشک، یکهتاز هستیم ولی در زمینه های دیگر متاسفانه چنین باوری در بین اکثریت مسئولین وجود ندارد و تا وقتی اینگونه است ما در زمینه اقتصاد کمی لنگ می زنیم.
* آیا بیان اینگونه شعارهای اقتصادی یک شیوه آینده نگری از سوی مقام معظم رهبری است تا آسیبهای موجود ریشه دار نشوند و یا تعیین اولویت برای منابع محدود کشور است؟
بله، وقتی خیلی از شعارهای مقام معظم رهبری طی۱٠ سال گذشته را پیگیری میکنیم، میبینیم که اگر از همان موقع مسئولین شعارهایی را که با «الگوی مصرف» در خصوص اقتصاد آغاز شده بود را جامه عمل میپوشاندند اکنون وضعیت ما خیلی بهتر بود و میتوانستیم با توان بالایی در حوزه اقتصاد، مدعی باشیم، امروز ما هجدهمین کشور در برخورداری از منابع طبیعی هستیم و بارها معظم له فرمودند حتی کشور ما با این منابع و استعدادها و نیروی پرتوان جوانی که دارد، میتواند نیازهای بیشتر از ۸٠ میلیون ظرفیت جمعیتی کشور را برطرف کند، ولی متاسفانه چنین باوری در بین مسئولین وجود ندارد.
* الزامات و پیش شرطهای لازم برای تحقق شعار مد نظر رهبری چیست و وظایف دستگاهها و نهادها در تحقق این شعار چقدر است؟
اولین شرط لازم برای اینکه شعار امسال جامه عمل به خود بپوشاند این است که در ابتدا نگاهمان باید به داخل کشور باشد، باید این باور در بین مسئولین و متصدیان امر وجود داشته باشد تا با نگاه به داخل و داشتههای خودمان به اهداف و جهش تولید و رونق اقتصادی برسیم، «سالها دل طلب جام جم از ما میکرد و آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا میکرد» ولی متاسفانه چون این نگاه قالب در بین مسئولین ما وجود ندارد، راه برای رسیدن به این هدف دورتر شده است.
برای مثال وقتی به لیست رییس دیوان محاسباتی کشور که میگوید مقداری ارز دولتی گم شده و واردات دیگر صورت نگرفت... نگاه میکنیم جدای از مسئله گم شدن ارز میبینید که از غذای سگ و گربه گرفته تا درب قوطی و چوب بستنی که وسایلی هستند که با همت میشد به راحتی در همین جا تولید و تامین کرد در حالی که متاسفانه ارز و منابع مالی کشور صرف اینگونه واردات میشود و وجود این نوع نگاهها در زمینه اقتصاد بسیار ناراحت کننده است.
یکی دیگر از پیششرط های «جهش تولید» بنا به فرموده مقام معظم رهبری این است که این جهش در زندگی مردم ملموس باشد، باید سطح رفاه و معیشت مردم را بالا ببرد و توجه آن به نیازمندیهای مردم باشد. ما هنوز در زمینه مسکن و خودرو مشکل داریم و این در حالی است که در عرصه نظامی موشک ما به قدری ارتقا یافته است که جز سه الی چهار کشوری هستیم که نقطهزن هستند، ولی ماشینهای ما ماشینهای ۵٠_۶٠ سال قبل کرهای است که به نام ماشینهای ایرانی تولید میکنیم.
تا «فرهنگ جهش تولید» در جامعه جامه عمل نپوشد و در بین خود مردم و مسئولین درست نشود با هزاران بخشنامه هم درست نخواهد شد.
البته بحث کمیت و کیفیت تولید نیز در این بین از اهمیت ویژهای برخوردار است که نیازمند حمایت مسئولین است، باید در مجوزها تسریع شود، نیاز نقدینگی تولیدیها برآورده شود، نظام بانکی کشور به جد اصلاح شود. از مجلس یازدهم انتظار میرود که چنین وظیفهای داشته باشدو تا آنجا که میتوانند در راستای پرداختن به شعار سال، قانونها را طوری تغییر و یا تصحیح کنند که تولیدکننده دچار مشقت و سختی در تولیدش نشود.
* با توجه به این پیششرط ها، آیا تولیدکنندگان و مردم آثار تحقق این شعارها را در زندگی خود میبینند؟ آیا (رونق تولید) شعار سال گذشته محقق شد که شرایط برای گام جهش تولید برداشته شود؟
باید بپذیریم که تولیدکننده کار مقدسی انجام میدهد، زیرا کسانی که در جبهه اقتصادی کار میکنند در زمره جهادگران هستند، هشت سال جنگ تحمیلی داشتیم که جنگ نظامی بود اما اکنون دوست و دشمن میگویند که ما در «جنگ اقتصادی» هستیم و در جنگ اقتصادی نیاز به جهاد است. وقتی لفظ جنگ میآید در مقابلش در دین اسلام لفظ جهاد میآید، جهاد در عرصه اقتصاد مهم است اما نباید دست این جهادگران را ببندیم، باید از جهادگری که در خط مقدم است پشتیبانی کرده و نیازهایش را بر طرف کرد.
البته یکسری از کارها صورت گرفته اما باز در مقابل داشتههایمان خیلی عقب هستیم چون در زندگی مردم دیده نمیشود، مثلا بحث اشتغال موردی است که در زندگی مردم خیلی اهمیت دارد، در خانوادهها دو سه نفر تحصیلکرده بیکار وجود دارد یا شغلی دارند که مرتبط با تحصیل و مهارت آنها نیست.
* با توجه به اینکه برخی از مسئولان درست یا غلط، تنها راه حل رفع مشکلات کشور را برجام میدانند آیا زمینهای برای حل مشکلات کشور و باورپذیری توانمندی داخلی فراهم شده است؟
امروز تعداد کسانی که نسبت به برجام و ارتباط با کشورهای اروپایی و غربی امید داشته باشند، کم شده است، چون اکنون ناامید شدهاند و کم کم به این باور رسیدهاند که باید متکی به تولید، تولیدگر داخلی و داشتههای خودمان باشیم و در کشورهای غربی و اروپایی کسی برای ما دل نمیسوزاند. آنها در بعضی از مواضع اعتقادی خودشان نیز حتی با ما خیلی اختلافات دارند و وقتی این اختلافات را دارند چگونه میتوانند به ما کمک کنند!
اگر چه ما میبایست یک رابطه مسالمتآمیز بر طبق منافع خودمان با این کشورها داشته باشیم نه اینکه بخواهیم منافع خود را فدای این رابطهها کنیم و داشتههای خود را ندیده و فقط چشم به دست غرب بدوزیم اما با این حال برجام از طرفی یک نعمت بود، زیرا آنهایی که از اول انقلاب تاکنون با ولع خاص به دنبال رابطه با آمریکا و اروپا بودند، متوجه شدند که هرگز از دشمن نباید انتظار لطف و مرحمت داشته باشیم و حالا این باور در خیلی از مسئولین از بین رفته است و امید به خدا و باور به همت مردم بیشتر در آنها تجلی پیدا کرده است.
* آیا رسانه ها در انعکاس فعالیتها و اقدامات انجام گرفته در کشور و میزان بالا رفتن جهش تولید نقش بسزایی خواهند داشت؟
بله، همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند «حضور در فضای مجازی برای کشور ما یک امر حیاتی است» ما خیلی کارها انجام دادهایم اما در زمینه اطلاعرسانی واقعا ضعیف عمل میکنیم و در فضای مجازی خدمات و کارهای مسئولین نشر داده نمیشود تا مردم ببینند. در زمینه تولید هم کارهای بزرگی انجام شده اما بهخاطر اینکه در زندگی مردم آنچنان ملموس نبوده و یا به دلیل عدم اطلاعرسانی، دیده نشدهاند. یکی از راههای رسیدن به تمدن اسلامی و اینکه بتوانیم پرچم جمهوری اسلامی را در تمام دنیا برافراشته کنیم، اطلاع رسانی است که به دست شما خبرنگاران و رسانههای جمعی باید انجام بگیرد و وظیفه دارید که این فضا را بیش از پیش برای تحقق شعارهای داده شده، آماده کنید.
نظر شما