به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام والسلمین «محسن قرائتی» به مناسبت ماه مبارک رمضان در دانشگاه امام صادق(ع) به صورت مجازی به سخنرانی پرداخت و با اشاره به آیه ۱۸۶ سوره مبارکه بقره گفت: خداوند در این آیه شریفه می فرماید: «وَ إِذا سَأَلَكَ عِبادي عَنِّي فَإِنِّي قَريبٌ أُجيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذا دَعانِ فَلْيَسْتَجيبُوا لي وَ لْيُؤْمِنُوا بي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ» «و هنگامى كه بندگان من، از تو دربارهي من سؤال كنند، بگو من نزديكم؛ دعاى دعاكننده را، به هنگامى كه مرا مىخواند، پاسخ مىگويم. پس بايد دعوت مرا بپذيرند، و به من ايمان بياورند، تا راه يابند».
این مفسر قرآن کریم افزود: این آیه بسیار برای بندگان دعاکننده لذتبخش است، همه هستی خداوند در حال دعا، عبادت و تواضع مقابل خداوند هستند چرا ما نباید همرنگ با هستی باشیم.
حجتالاسلام والسلمین قرائتی با بیان اینکه آیاتی در قرآن وجود دارد که شیوه دعا کردن را به انسان آموزش میدهد، تصریح کرد: یک آیه میگوید دعا باید خالصانه باشد، آیه دیگری میفرماید دعا باید همراه به بیم و امید باشد.
مفسر قرآن کریم ادامه داد: آیه دیگر میفرماید دعای شما با عشق و رغبت و همراه با ترس و حساب و با ندا و خواندن مخفی همراه باشد.
وی با اشاره به این بخش از آیه قرآن که دعا شما با ندا و خواندن مخفی همراه باشد، بیان کرد: طبق این معیارها ما سحرخوانی از طریق بلندگو نباید داشته باشیم، در برخی حرمها، مساجد و حسینیهها سحرها با بلندگو سحرخوانی میشود که درست نیست. آنچه با بلندگو میتوان انجام داد و حتی مانعی ندارد با صدای آن مردم بیدار شوند اذان است. غیر از آن قبل از اذان و پس از آن با هر چه مردم را از خواب بیدار کنید، درست نیست.
حجتالاسلام والسلمین قرائتی با طرح این سوال که چرا برخی دعاهای ما مستجاب نمیشود با توجه به اینکه خداوند در قرآن وعده داده که مرا بخوانید تا شما را اجابت کنم، گفت: اگر گاهی خداوند دعای ما را مستجاب نمیکند به دلیل است که در آن خیر وجود ندارد و ما به خیال خود آن را خیر تصور میکنیم.
مفسر قرآن کریم افزود: گاهی هم در دعا از خداوند طلب خیر داریم و به حقیقت هم خیر است اما در این خیرخواهی اخلاص وجود ندارد.
وی با اشاره به روایاتی از ائمه معصومین(ع) اظهار کرد: آنان که امر به معروف و نهی از منکر نکنند، لقمه حرام بخورند، از سر غفلت و بیاعتنایی دعا یا کار را رها کنند و بیکار شوند که به دعا مشغول شوند، خداوند دعای چنین افرادی را مستجاب نمیکند.
حجتالاسلام والسلمین قرائتی با بیان اینکه هر کاری اسباب و وسایل لازم دارد، ابراز کرد: وقتی کشاورزی و تجارت اصولی دارد، دعا هم جایگاه و اصولی دارد، وقتی شما زمین را با شخم زدن عوض میکنید با دعا کردن هم باید شرایط روحی شما تغییر کرده و به سمت و سوی اعمال صالح گرایش پیدا کند.
مفسر قرآن کریم با بیان اینکه دعا سبب رشد انسان است، خاطرنشان کرد: برای دعا پیشگاه خداوند متعال خوب است که به ائمه معصومین(ع) متوسل شویم تا نزد خداوند تقرب پیدا کنیم. دعا زیر گنبد امام حسین(ع) مستجاب میشود. دعا هنگام سحر، به جماعت و همراه با گریه نزد خداوند ارزش و اهمیت بیشتری دارد.
نظر شما