مسجد جامع «المنصوری» شاهکار معماری اسلامی در طرابلس لبنان

مسجد جامع «المنصوری» متعلق به دوره مملوکی از بزرگترین مساجد شهر طرابلس است که با گلدسته مربع شکل و ساعت خورشیدی اش شناخته می شود.

خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: مسجد جامع «المنصوری» یا مسجد طرابلس در لبنان یکی از بزرگ ترین مساجد در محله النوری در شهر طرابلس شمالی لبنان به شمار می آید. ساخت این مسجد در دوره مملوکی از سال 1294 تا 1314 در اطراف بقایای کلیسای سنت ماری انجام شد.

 

با این وجود، بقایای این کلیسای مسیحی به هیچ وجه به ماهیت اسلامی این مسجد جامع که نخستین مسجد ساخته شده در دوره مملوکی در طرابلس به شمار می آید، خدشه وارد نکرد.

نام مسجد جامع المنصوری برگرفته از نام «منصور قلاوون» فاتح طرابلس است. این مسجد را دو فرزند وی به نام «الاشرف خلیل» و «الناصر محمد» ساختند. این مسجد با مساحت سه هزار متر مربع همچنان بزرگ ترین مسجد جامع در این شهر قدیمی به شمار می آید.

 

برخی مورخان جدید مرتکب این اشتباه شدند که این مسجد یک کلیسای مسیحی است که مسافران قرون وسطی به بازسازی آن اقدام کردند و به دلیل داشتن گلدسته احتمال دادند که ساختار مسیحی این کلیسا با ساختار مسجد در هنگام ساخت تلفیق شده است.اما ساحتمان این مسجد شامل حیاط، رواق، فواره و نمازحانه است که در اصل به دست مسلمانان ساخته شد.



این مسجد به نخستین بنای ساخته شده در دوره حکومت شاهزاده قراطای اول به عنوان حاکم طرابلس (1316 تا 1326)  تبدیل شد. وی دستور ساخت یک منبر چوبی مزین به نقش و نگار های رنگی را برای این مسجد داد. همچنین مدرسه قرطاویه معروف به «ارقی» در مجاورت شرقی این مسجد نیز بنا شد.


بنای این مسجد به دلیل سادگی و نداشتن تزئینات نسبت به سایر مساجد متمایز شده است، اما این مسجد با گلدسته مربع شکل و دروازه اصلی اش شناخته می شود. علاوه بر این ساعت خورشیدی نیز برای تعیین زمان اذان در ساختمان این مسجد نصب شده است.

 از مهم ترین ویژگی های این مسجد هدیه های «عبدالحمید دوم» سلطان عثمانی به شهر طرابلس و مردم آن است. یکی از این هدیه ها مویی از ریش پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم» است که در مرکز امانت استانبول قرار داشت و اکنون در مسجد جامع المنصوری نگهداری می شود.

 

ساخت مسجد جامع المنصوری متأثر از معماری مراکشی - اندلسی و معماری مملوکی است. این مسجد در حال حاضر به مجتمع تربیتی و دینی بزرگ تبدیل شده است که تعدادی زیادی از مدارس علوم دینی و علمی آن را احاطه کرده است.

کد خبر 935861

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha