خبرگزاری شبستان _ اهواز، معصومه صالحی: بی هیچ پوشش بهداشتی در حالیکه دست کودک خردسالش را به دست دارد در بازاری که اکنون دوباره حیات گرفته و روزهای شلوغش را بار دیگر تجربه میکند، قدم میزند، گاهی دم درب مغازهای میایستد نگاهی به اجناس مغازه میاندازد و گاهی به قصد خرید وارد مغازه میشود.
این حکایت تنها مربوط به «مریم» نمیشود، تا چشم کار میکند افراد مختلف اعم از پیر و جوان و زن و مرد بیهراس از ویروسی که این روزها شانه به شانه همه، در خیابانها و بازارهای شهر جولان میدهد، هیاهویی دوباره به شهر بخشیدهاند.
پس از چند روز تعطیلی و اعمال قرنطینه حالا کرکرهها بالا رفته، کسبوکارها شروع شده و مردم در مغازهها و فروشگاههای شهر در رفت و آمدند در حالی که کمی آنطرفتر بخشهای مراقبت ویژه بیمارستانها، از بیماران کرونایی لبریز است و بسیاری از آنها هر لحظه با مرگ دست و پنجه نرم میکنند.
هیاهوی شهر در کنار کرونا
«مریم» خرید لباس را برای بچهاش بهانه میکند، «علی» مایحتاج خانه را، «رضا» تولد همسرش و «نگین» کلافگی و خستگی از خانه ماندن را؛ برخی هم برای پیگیری کارهای عقبافتادهشان به بازار آمدهاند، در این میان بساط دستفروشان هم گرم است یکی شال و روسری در دست دارد و دیگری با فروش جوراب و دستکش آمده تا سهمی از این هیاهوی شهر داشته باشد.
در حالی که شیوع ویروس کرونا باعث شده تا اماکن عمومی در بسیاری از شهرها در سراسر جهان خالی از جمعیت شوند اما اینجا خبری از در خانه ماندن نیست، کرونا هر روز بیش از روز قبل در کنار مردمی که با خیال راحت قدم به خیابانها گذاشتهاند میتازد.
«مریم» که 45 سال از زندگیش را سپری میکند میگوید: تا کی میتوانیم در خانه بمانیم در حالیکه نیازهای بسیاری داریم که باید برای تهیه آنها به بازار بیاییم؛ نمیتوانیم این نیازها را ندید بگیریم.
او ادامه میدهد: بیش از 2 ماه در خانه بودم و لباسهای بچهام همه کوچک شدهاند مجبور شدم برای خرید لباس علیرغم میل باطنی و ترس از کرونا به بازار بیایم.
«علی» دیگر شهروند اهوازی نیز که تنها دستکش یکبار مصرفی به دست کرده و در مرکز شهر در حال خرید است میگوید: زندگی را نمیشود تعطیل کرد، به هر حال نیازهایی داریم که باید برای تهیه آنها به مرکز شهر و بازار مراجعه کنیم وگرنه کسی دوست ندارد در این شرایط ریسکپذیر در اجتماع حاضر شود.
او با بیان اینکه نکات بهداشتی را رعایت کرده ادامه میدهد: چارهای نیست اینجا هر کسی که به خیابان قدم گذاشته قطعا به دلیل ضرورتی بوده و از سر دلخوشی نیست.
اما «نگین» دختر 25 ساله آمدن به مرکز شهر و بازار را به دلیل خستگی و کلافگی در خانه ماندن عنوان میکند و میگوید: از اسفند ماه تاکنون در خانه پوسیدیم، حس افسردگی به من دست داده، به این دلیل گفتم با رعایت نکات بهداشتی به بازار بیایم.
او ادامه میدهد: زندگی در این شرایط واقعا سخت است، دانشگاهها تعطیل شده و هیچ مرکز تفریحی فرهنگی باز نیست، خانهنشینی برای ما جوانان که تا پیش از این هم دانشگاه میرفتیم هم به فعالیتهای فرهنگی ورزشی میپرداختیم واقعا زجرآور است.
در خانه ماندن نه آب میشود نه نان!
«اصغر» از دستفروشان خیابان نادری است که حضور در این مکان را به دلیل ناچاری و خرج زندگی عنوان میکند و میگوید: تا کی باید دست روی دست بگذاریم و در خانه بمانیم، در خانه ماندن دردی از ما دوا نمیکند، در خانه ماندن نه آب میشود نه نان! ما باید سر کار باشیم تا لقمه نانی سر سفره خانواده بگذاریم.
«در خانه بمانید» شعاری بود که با آغاز شیوع کرونا گسترش یافت تا شاید کرونا در پشت در و پنجره خانهها بماند و میهمان ناخوانده خانوادهها نشود، در این راستا سیاستهای متعددی از جمله تعطیلیهای گسترده در حوزه فعالیتهای اقتصادی و فعالیتهای آموزشی، اجرای منع آمدوشد میان شهرها و استانها، آموزش فرآیندهای بهداشتی به شهروندان و ... از سوی دولت اجرا شد.
در این راستا عمده مردم حضور در خانه و رعایت توصیههای بهداشتی و درمانی را جدی گرفتند اما برخی از شهروندان همچنان به دلایلی قادر به ماندن در خانه نیستند و با این وجود میتوان گفت علت خروج از خانه هر چه باشد نتیجه آن شکست قرنطینه و افزایش ابتلا به کروناست که فرقی بین قربانیان خود نمیگذارد.
وضعیت قرمز
از سویی خوزستان از یک ماه پیش به لحاظ شیوع ویروس کرونا در وضعیت قرمز قرار دارد، مسئولان میگویند منحنی ابتلا به کرونا در خوزستان نزولی نیست و پیشبینی میشود جمعیت بیشتری به ویروس کرونا و بیماری کووید 19 مبتلا شوند؛ بهطوری که در چند هفته گذشته افراد زیادی در خوزستان مبتلا شدهاند، مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم اعلام کردند یک چهارم مبتلایان به ویروس کرونا در کشور مربوط به خوزستان است.
روند ابتلا به کرونا که تا قبل از نیمه اردیبهشت ماه در استان 2 رقمی بود با گذشت زمان افزایشی شد به گونهای که آمار به بالای 100 نفر در روز رسید و اوج این افزایش از 20 اردیبهشت ماه تاکنون ادامه یافت و در یک هفته اخیر آمار مبتلایان روزانه جدید بین 600 تا 700 نفر متغیر بوده است.
«قاسم جانبابایی» معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سفری که به خوزستان داشت از شرایط نگرانکننده خوزستان و احتمال ماندگاری این شرایط تا 2 هفته آینده خبر داد و وضعیت خوزستان را قرمز اعلام کرد.
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز هم از پیشبینی افزایش موارد ابتلا به کرونا در خوزستان در روزهای آینده خبر میدهد و میگوید: دلیل افزایش آمار این روزها، به دو سه روز قبل از عید فطر برمیگردد؛ زمانی که مردم به خیابانها رفتند و خرید کردند و به خواهشها و هشدارها توجه نشان ندادند.
«دکتر سیدمحمد علوی» تصریح میکند: انتظار میرود در روزهای آینده، موارد شناساییشده ابتلا بالاتر هم برود؛ کسانی که قبل از عید فطر به خرید رفتند و روز عید به دید و بازدید رفتند به دلیل تماسهای مکرر، شانس ابتلا به عفونت را بین مردم افزایش دادهاند.
وی خاطر نشان میکند: علیرغم هشدارهایی که دادیم، مردم توجه نکردند و هر کاری که خواستند انجام دادند. اکنون بخشی از گسترش عفونت، به دلیل رفتارهای مردم خوزستان به ویژه در نقاط حاشیهای است.
هفت درصد فوتی ها در خوزستان
رئیس مرکز بهداشت شرق اهواز نیز بالا رفتن آمار مبتلایان به ویروس کرونا در استان خوزستان را ناشی از رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی توسط اصناف، مردم و ادارات میداند.
«احمد مشکورنیا» ۱۰ درصد از تمام مبتلایان و هفت درصد از آمار فوتیهای کشور را متعلق به خوزستان اعلام میکند و میگوید: تجمع خانوادگی در منازل نقطه آسیب به لحاظ شیوع ویروس کرونا است و در صورت رعایت نشدن فاصلهگذاری اجتماعی و دستورالعملهای بهداشتی همچنان شاهد افزایش آمار خواهیم بود.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی اهواز هم تاکید میکند: مردم باید پروتکلهای بهداشتی را رعایت و تلاش کنند از انتشار بیماری تا حد ممکن جلوگیری شود تا بار مراجعه به بیمارستانها کاهش یابد چراکه تنها تا ظرفیت فعلی قادر به ارایه خدمات هستیم.
«فرهاد ابولنژادیان» میافزاید: در حال حاضر با این ظرفیت موجود امکان ارائه خدمات وجود دارد اما اگر مردم رعایت نکنند و فاصلهگذاری اجتماعی کمرنگ و بار مراجعه بیشتر شود، ممکن است بیمارستانها دچار مشکلاتی شوند.
از سویی سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تصریح میکند: کل مبتلایان به کووید 19 در خوزستان با وجود تمام تمهیداتی که در نظر گرفته و اجرا شد، از ابتدا تاکنون به 19 هزار و 81 نفر افزایش یافته است.
«علی احسانپور» با بیان اینکه تعداد فوتشدگان ناشی از کرونا در خوزستان به 670 نفر رسیده ادامه میدهد: در حال حاضر 800 بیمار در بیمارستانهای خوزستان تحت درمان هستند و تاکنون 17 هزار و 611 بیمار از بیماران بهبود یافته و یا از مراکز درمانی استان ترخیص شدند.
هشدارها همچنان جدی
شیوع ویروس کرونا برخی از افراد را به رعایت اصول بهداشتی و همچنین خانهنشینی و رعایت فاصله اجتماعی و فیزیکی وادار کرده است؛ اما انگار زور کرونا هنوز به عدهای نرسیده و نتوانسته آنها را خانهنشین کند در حالیکه کرونا با کسی شوخی ندارد و برای جلوگیری از گسترش آن باید علاوه بر رعایت اصول بهداشتی طرح فاصلهگذاری اجتماعی نیز رعایت شود.
کارشناسان مسائل بهداشتی معتقدند که مردم استان خوزستان باید این بیماری را جدیتر بگیرند و از برپایی مراسم عزا و عروسی و حضور در این آیینها پرهیز کنند، جز برای کارهای ضروری به خیابان نیایند و همچنین مراسم دورهمی خانوادگی را تعطیل کنند تا حلقه و زنجیره انتشار این بیماری قطع شود.
نظر شما