به گزارش خبرنگار شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز چهارشنبه 7 دی نمایندگان مجلس کلیات لایحه مبارزه با قاچاق کالا و ارز را با 133 رأی موافق، 3 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع از مجموع 194 رأی نماینده به تصویب رساندند. در فصل اول این لایحه که فصل تعاریف، مصادیق و تشکیلات است نمایندگان مصوب کردند:
الف- قاچاق کالا و ارز: هر فعل یا ترک فعلی که موجب نقض تشریفات قانونی مربوط به ورود و خروج کالا و ارز گردد و بر اساس این قانون و یا سایر قوانین، قاچاق محسوب و برای ان مجازات تعیین شده باشد، در مبادی ورودی یا هر نقطه از کشور حتی تا محل عرضه آن در بازار داخلی کشف شود.
ب- کالا: هر شیئی که در عرف ارزش اقتصادی دارد
پ- ارز: پول رایج کشورهای خارجی اعم از اسکناس، مسکوکات، حوالجات ارزی و سایر اسناد مکتوب یا الکترونیک است که در مبادلات مالی کاربرد دارد.
ت- تشریفات قانونی: اقداماتی از قبیل تشریفات گمرکی و بانکی، اخذ مجوزهای لازم و ارائه به مراجع ذیربط است که اشخاص موظفند طبق قوانین و مقررات به منظور وارد یا خارج کردن کالا یا ارز انجام دهند.
ث- کالای ممنوعه: کالایی که صدور یا ورود آن به موجب قانون ممنوع است.
ج- کالای مجاز مشروط: کالایی که صدور یا ورود آن علاوه بر انجام تشریفات گمرکی حسب قانون نیازمند به کسب مجوز قبلی از یک یا چند مرجع ذیربط قانونی است.
چ- کالای مجاز: کالایی است که صدور یا ورود آن با رعایت تشریفات گمرکی و بانکی نیاز به کسب مجوز ندارد.
ح- ارزش کالای قاچاق ورودی: عبارت است از قیمت خرید کالا در مبدأ به اضافه هزینه بیمه، حمل و نقل (CIF) ، حقوق ورودی زمان کشف و سایر هزینههایی که به آن کالا تا محل کشف تعلق میگیرد که بر اساس نرخ ارز در بازار آزاد اعلام شده توسط بانک مرکزی در زمان کشف محاسبه میشود.
خ- ارزش کالای قاچاق خروجی: عبارت است از قیمت آزاد کالا در نزدیکترین بازار داخلی عمده فروشی محل کشف به اضافه هزینه حمل و نقل و هزینههایی مانند عوارض ویژه صادراتی و کلیه یارانههای مستقیم که به آن کالا تعلق میگیرد.
د- بهای ارز: نرخ بازار آزاد ارز اعلامی توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در زمان کشف.
ذ- شناسه کالا: شناسهای چند رقمی است که به صورت منحصر به فرد به هر کالای موجود در زنجیره تأمین به منظور شناسایی آن اختصاص مییابد به صورت رمزینه و یا نظایر آن بر روی هر قلم کالا قابل نصب است.
ر- شناسه رهگیری: شناسه چند رقمی دو یا چند بعدی است که به شناسه کالا اضافه میگردد و به منظور فراهم نمودن مکان کنترل آن در سطح عرضه، به صورت رمزینه و یا نظایر آن بر روی هر قلم کالا نصب میشود.
ز- اسناد خلاف واقع: اسنادی است که در آن خصوصیات کالای ذکر شده از حیث نوع، جنس، تعداد و وزن با کالای اظهار یا کشف شده تطبیق نکنند و یا جعلی باشد.
ژ- اسناد مثبته گمرکی: اصل سند پروانه ورود گمرکی، پته گمرکی ، قبض سپرده موجب ترخیص کالا ، حواله فروش و یا قبض خرید کالای متروکه، ضبطی و بلاصاحب، پروانه عبور (ترانزیت) ، پروانه مرجوعی، پروانه ورود موقت، پروانه ورود موقت برای پردازش، پته عبور، پروانه کرانبری (کابوتاژ) ، پروانه صادراتی، پروانه صدور موقت و کارت مسافری صادره توسط مناطق آزاد تجاری و صنعتی و کارت هوشمند که توسط گمرک تکمیل و تعیین میشود، مشروط بر اینکه مشخصات مذکور بر این اسناد با مشخصات کالا از هر حیث تطبیق کند و فاصله بین تاریخ صدور سند و تاریخ کشف کالا با توجه به نوع کالا و نحوه مصرف آن متناسب باشد؛ اسناد گمرکات کشورهای خارجی و یا اسنادی که دلالتی بر ورود و یا صدور قانونی کالا از کشور ندارند اسناد مثبته گمرکی تلقی میشود.
س- قاچاق سازمان یافته: جرمی است که با برنامه ریزی و با هدایت گروهی و تقسیم کار توسط یک گروه نسبتا منسجم متشکل از سه نفر یا بیشتر که برای ارتکاب جرم قاچاق تشکیل یا پس از تشکیل هدف آن برای ارتکاب جرم قاچاق منحرف شده است صورت گیرد.
ش- قاچاقچی حرفهای شخصی است که بیش از سه بار مرتکب تکرار و یا توسط جرم قاچاق شود.
ص- سازمان کاشفک سازمانی است که به موجب این قانون یا صادر قوانین یا مقررات وظیفه مبارزه و کشف کالا و ارز قاچاق را بر عهده دارد.
ض- سازمان مأمور وصول درآمدهای دولت: هر اداره یا سازمان یا شرکت دولتی که به موجب قوانین و یا شرح وظایف مصوب سازمانی موظف به صدور درامدهای دولت است
ط- ستاد: ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز موضوع این قانون است.
نمایندگان همچنین در ماده (2) این لایحه مصوب کردند علاوه بر مصادیقی که در قانون امور گمرکی مصوب 22/8/1390 ذکر شده است موارد زیر نیز قاچاق محسوب میشود:
الف- برنگرداندن کالای اظهار شده به عنوان خروج موقت یا کران بری به کشور در مهلت مقرر در صورت ممنوع یا مشروط بودن صادرات قطعی آن کالا،
ب- اضافه کردن کالا به محموله عبوری (ترانزیتی) خارجی،
پ- اظهار کالا به گمرک با ارائه اسناد و یا مجوزهای جعلی،
ت- تعویض کالای صادرات دارای پروانه مشروط بر شمول حقوق و عوارض بیمه صادراتی برای کالای جایگزین شده،
ث- ورود کالای موضوع بند (ر) ماده 122 قانون امور گمرکی مصوب 22 آبان ماه 90،
ج- اظهار کالای وارداتی با نام یا علامت تجاری ایرانی بدون اخذ مجوز قانونی از مراجع ذیربط با قصد متقلبانه،
چ- واردات کالا به صورت تجاری با استفاده از تسهیلات در نظر گرفته شده در قوانین و مقررات مربوط برای کالاهای مورد مصرف شخصی مانند تسهیلات همراه مسافر، تعاونیهای مرزنشینی و ملوانی در صورت عدم اظهار کالا به عنوان تجاری به تشخیص گمرک
ح- خروج کالاهای وارداتی تجمیع شده مسافری وکالاهای مشمول تسهیلات مرز نشینی و ملوانی از استانهای مرزی، بدون رعایت تشریفات قانونی،
خ- ورود، خروج، خرید ، فروش و حواله ارز بدون رعایت ضوابط تعیینی توسط دولت و بدون مجوزهای لازم از بانک مرکزی
د- عرضه کالا به استناد حوالههای فروش سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی و یا سایر دستگاهها مشروط بر عدم مطابقت با مشخصات حواله،
ذ- عرضه کالاهای وارداتی فاقد شناسه کالا و شناسه رهگیری در سطح خرده فروشی با رعایت ماده 10 این قانون،
ر- هر گونه اقدام به خارج کردن کالا از کشور، با قصد عدم رعایت تشریفات قانونی به شرط احراز در مراجع ذیصلاح با استناد به قرائن و امارات موجود
ز- سایر مصادیق قاچاق به موجب قوانین دیگر
پایان پیام/
نظر شما