خبرگزاری شبستان: وقف به عنوان سنت نبوی که در سیره عملی ائمه معصوم (ع) و بزرگان ما تجلی خاصی داشته به گونه ای که امام حسین (ع) در بحبوحه قیام تاریخ ساز خود نیز از این سنت غفلت نکرده و زمین کربلا را خریداری و آن را وقف کرده است. البته این حکم الهی در طول تاریخ فراز و فرودهای بسیاری را طی کرده و به مسائل مختلفی مبتلا شده است که میتوان موقوفه خواری در دوران کنونی را نمونه ای از آنها دانست.
هفته پایانی ماه صفر که به نام این سنت نبوی نامگذاری شده است شبستان (خبرگزاری دین، فرهنگف اندیشه) را بر آن داشت تا با درج مهمترین استفتائات درباره این حکم الهی از رهبر معظم انقلاب مسائل مرتبط با آن برای مخاطبان تبیین کند و از آنجا که این سنت دارای ابعاد مختلفی است ابتدا از احکام آن آغاز می کنیم.
متن سوال مطرح شده از محضر رهبر معظم انقلاب:
معنای وقف عام و وقف خاص چیست؟ عده ای می گویند تغییر وقف خاص برخلاف قصد واقف و تبدیل آن به ملک جایز نیست، آیا این سخن صحیح است؟
پاسخ معظم له به سوال مطرح شده:
"بسمه تعالی
عموم و خصوص و در وقف با ملاحظه موقوف علیه است، بنابراین وقف خاص، وقف بر شخص یا اشخاص معین است مانند وقف بر اولاد و یا وقف بر زید و فرزندان او و وقف عام بر جهات و مصالح عمومی مانند مساجد و مکان های استراحت و مدارس و امور مشابه دیگر و یا وقف بر عناوین کلی مثل فقرا و ایتام و بیماران و کسانی که در راه مانده اند و مانند آن است و این اقسام سه گانه تفاوتی از جهت اصل وقف ندارند، هرچند از حیث احکام و آثار تفاوت دارند، مثلا وقف بر جهات و مصالح عمومی و همچنین در وقف بر عناوین عمومی قبول کسی شرط نیست و همچنین وجود مصداق موقوف علیهم در خارج هنگام اجرای صیغه وقف هم شرط نیست در حالی که در وقف خاص این امور شرط هستند و همچنین در وقف بر جهات و مصالح عمومی که به صورت وقف انتفاع هستند از قبیل مساجد و مدارس و قبرستان ها و پل ها و مانند آنها، وقف به هیچ وجه قابل فروش نیست، حتی اگر خراب شود، برخلاف وقف خاص و وقف بر عناوین کلی به صورت وقف منفعت که فروش و تبدیل آنها در بعضی از حالت های استثنایی جایز است."
منبع: کتاب استفتائات رهبری (باب وقف)
پایان پیام/
نظر شما