به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، نخستین رویداد ملی فهما (فرهنگ و هنر مساجد ایران) به همت ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با مشارکت 98 درصدی کانون های مسجدی در سال 98 برگزار شد. با توجه به تعویق زمان معرفی و تقدیر از برترین های این رویداد و معرفی پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران در پی شیوع کرونا، این آئین به صورت مجازی در آستانه عید سعید غدیر امروز (پنجشنبه، 16 مردادماه) برگزار می شود. در این راستا با حجت الاسلام والمسلمین دکتر «حبیبرضا ارزانی»، رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفتگویی ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:
آئین تقدیر از پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران با چه کیفیتی برگزار و کدام استان به عنوان این پایتخت و برترین استان نخستین رویداد ملی فهما معرفی می شود؟
این آئین امروز (پنجشنبه، 16 مردادماه) به دلیل شیوع کرونا و محدودیت برگزاری جلسات، با حضور دکتر «سیدعباس صالحی»، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت مجازی در قم، پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران اسلامی برگزار می شود و کانون های مساجد به صورت آنلاین در این آئین حضور دارند و آن را دنبال می کنند.
نخستین رویداد ملی «فهما (فرهنگ و هنر مساجد ایران)» سال گذشته در هشت موضوع و 18 عرصه با رقابت سنگین بیش از 24 هزار کانون فرهنگی هنری مساجد یعنی مشارکت 98 درصدی بچه های مسجد برگزار شد، هر چند همه کانون ها از نظر اجرای برنامه ها و توفیق در شاخص های تعیین شده در یک سطح نبودند.
از میان بیش از 25 هزار کانون فرهنگی هنری مسجدی، چه تعداد در این رویداد ملی موفق به کسب رتبه و تقدیر شدند؟
18 کانون برتر فهما در 18 عرصهی تعیین شده پیش از این معرفی و تقدیر شده اند، در مجموع 1800 کانون (18 کانون رتبه اول، 18 کانون رتبه دوم، 180 کانون شامل 10 کانون در عرصه های هجدهگانه و 1400 کانون دارای امتیاز بالا) از میان بیش از 24 هزار کانون شرکت کننده در رویداد ملی فهما مورد تقدیر قرار گرفته اند.
در بخش استانی، رقابت ها در نخستین رویداد ملی فهما چطور انجام و استان های برتر آن مشخص شدند؟
در کنار رقابت کانون های فرهنگی هنری، برای آنکه رقابت استان ها را نیز رصد کنیم، امتیازات در شهرستان ها و استان ها نیز بررسی و ارزیابی می شد، بر این اساس امتیازات استان ها در هشت موضوع اصلی مورد داوری قرار گرفت تا در نهایت پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران اسلامی و هشت استان برتر در هشت محور اصلی نخستین رویداد ملی فهما انتخاب شدند.
استان قم به تناسب فعالیت ها و امتیازات کسب شده، امروز به عنوان پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران اسلامی معرفی می شود. علاوه بر این، استان های چهارمحال و بختیاری در رشته «ارتقاء فعالیتهای قرآن و عترت»، استان خراسان جنوبی در رشته «شبکهسازی و ساماندهی»، استان هرمزگان در رشته «ارتقاء فعالیتهای هنری و ادبی کانونها»، استان تهران در رشته «ارتقاء فرهنگ کتاب و کتابخوانی»، استان گیلان در رشته «غنیسازی اوقات فراغت»، استان اردبیل در رشته «پاسداشت مناسبتهای ملی مذهبی»، استان یزد در رشته «فضای مجازی و رسانه» و استان اصفهان در رشته «خلاقیت و نوآوری» به عنوان استانهای هشت گانه و شاخص در این عرصه شناخته شده اند و امروز با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد تقدیر قرار می گیرند.
به طور کلی از چند استان در آئین اختتامیه نخستین رویداد ملی فهما تقدیر به عمل می آید؟
هفت استانی که به طور کلی و نَه در شاخصی خاص، امتیازات بالایی را کسب کرده اند نیز در آئین امروز تقدیر می شوند یعنی درمجموع 15 استان برتر نخستین رویداد ملی «فهما» در آستانه عید سعید غدیر معرفی می شوند.
استان قم تا چه زمان پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران است و این پایتختی چه امتیازات و ویژگی هایی دارد؟
رویداد ملی فهما به صورت دوسالانه برگزار می شود، از این رو، استان قم تا پایان سال 1400 یعنی حدود یک سال و هفت ماه پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران خواهد بود البته اگر کرونا مراسم اختتامیه اسفند ماه را به تعویق نمی انداخت، این پایتختی همان دو سال بود.
اجرای ویژه برنامه های فرهنگی هنری اعم از جشنواره ها، همایش ها و ... و اجرای طرح ها و برنامه های ملی و بین المللی برای پایتخت فهما پیش بینی شده است. از نظر حمایت، هم ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد برای پایتخت فهما و دیگر استان های برتر این رویداد اعتباراتی را در نظر گرفته و هم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از آنها به صورت ویژه تقدیر می کند.
علاوه بر این، شهرداری ها، فرمانداری ها، سازمان بسیج، نمایندگی ولی فقیه نیز در استان پایتخت و استان های برتر رویداد ملی فهما از فعالیت بچه های مسجد حمایت می کنند تا حال مساجد در استان ها بهتر شود.
دوره دوم رویداد ملی فهما چه زمان برگزار می شود؟
دومین دوره این رویداد از نیمه دوم سال 1400 بعد از محرم و صفر و همزمان با هفته وحدت آغاز می شود و کانون ها تا پایان سال فرصت دارند تا در محورهای تعیین شده با یکدیگر به رقابت بپردازند و در پایان سال 1400 پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران برای سال 1401 بر این اساس تعیین شود.
البته باید توجه داشت اینطور نیست که هر سال پایتخت تغییر کند بلکه به تناسب امتیازات کسب شده، یک استان می تواند مجدداً به پایتختی فرهنگ و هنر مساجد ایران انتخاب شود. البته به استان ها و شهرستان های محروم ضریب داده می شود تا رقابت سالم و عادلانه باشد و همه استان ها امکان رسیدن به مقام این پایتختی را داشته باشند.
آیا برای دوره دوم تغییر و تحولاتی را پیش بینی کرده اید؟
مدل کنونی در سه شبستان و 12 رواق تعریف شده و نزدیک به 90 درصد شاخص ها شناسایی شده اند و در حال بارگذاری در سامانه هستند و بچه های مسجد از دو سه ماه آینده ورود و حضور آزمایشی در این فضا را تجربه می کنند و تا نیمه اول سال آینده بچه های مسجد با این مدل به طور کامل آشنا می شوند، حداقل این مدل را برای پنج سال آینده خواهیم داشت البته ممکن است اصلاحات و تکمله هایی به آن به عنوان یک مدل تخصصی ماندگار در حوزه فعالیت کانون های مساجد اضافه شود.
نظر شما