خبرگزاری شبستان: سنت حسنه وقف که می توان آن را احسانی ماندگار در طول قرن ها دانست احکامی دارد که گاه بسیاری از ما خواسته و ناخواسته با غفلت و بی توجهی نسبت به آنها ارزش این حکم الهی را زیرسوال برده و نیز ممکن است در خیرانی که درپی وقف اموال خود در راه خدا هستند، بدبینی ایجاد کنیم.
از این رو به نظر می رسد اطلاع از نظر ولی فقیه زمان درباره احکام وقف در ابعاد مختلف بتواند از بروز چنین شرایطی تا حد امکان جلوگیری کند. بنابراین طرح نظرات رهبر معظم انقلاب در باب احکام وقف ضرورت دارد.
متن یکی از سوال مطرح شده به محضر رهبر معظم انقلاب درباره احکام وقف:
"آیا غصب وقف و تصرف در آن در غیر جهت وقف موجب ضمان یا اجرت المثل است؟ و آیا تلف کردن وقف مثل اینکه ساختمان آن تخریب گردد و یا زمین موقوفه تبدیل به خیابان شود، موجب ضمان مثل یا قیمت آن می گردد؟"
پاسخ معظم له به استفتای مذکور به شرح ذیل است:
"بسمه تعالی
در وقف خاص مانند وقف بر اولاد و همچنین در وقف عامی که به صورت وقف منفعت است غصب و تصرف در غیر جهت وقف یا بدون اذن موقوف عیهم در اولی و بدون اذن متولی شرعی در دومی موموجب ضمان عین و منفعت است و رد عوض منافع استیفا شده و استیفا نشده هم واجب است و همچنی رد عین در صورتی که موجود باشد و رد عوض آن در صورتی که در دست او یا بر اثر فعل او تلف شده باشد، واجب است و در عوض منافع باید در جهت وقف و عوض عین موقوفه در بدل وقفی که تلف شده مصرف شود و در وقف عامی که بصورت وقف انتفاع است مثل مساجد و مدارس و کاروانسراها و پل ها و مقبره ها و مانند آنها که وقف بر جهات یا عناوین عمومی هستند تا موقوف علیهم از آنها انتفاع ببرند در صورتی که توسط غاصب غصب شوند را در جهتی غیز از منافعی که برای آنها وقف شده اند بکار ببرد باید اجرت المثل تصرفاتش در چیزهایی از قبیل مدارس و کاروانسراها و حمام ها بپردازد. برخلاف مساجد و مقبره ها و زیارتگاه ها و پل ها که ضامن اجرت المثل تصرفاتش در آنها نیست و اگر عین این موقوفات را تلف کند باید عوض مثلی یا قیمی آنها را بدهند که آن هم در بدل وقف تلف شده مصرف می شود."
منبع: کتاب استفتائات باب وقف
پایان پیام/
نظر شما